Connect with us

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Naš pravi cilj je rast gospodarstva pet posto godišnje

Objavljeno

-

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zadovoljna je ostvarenim pozitivnim pomacima posebice u pravcu gospodarskog rasta, smanjenju nezaposlenosti i dovođenju u red javnih financija, ali i poručila da nas ti rezultati ne smiju opustiti već “moraju biti tek prvi korak za postizanje našeg pravog cilja, a to je rast od pet posto na godišnjoj razini”.

“Jedino takav rast može nam omogućiti stvarni ekonomski razvoj, ozbiljniji iskorak u odnosu na prosječnu razvijenost EU te bolju perspektivu i viši standard svakom hrvatskom građaninu.

To je ambicija koju imam i na što ohrabrujem našu Vladu, da svi zajedno s više pouzdanja i većom ambicijom projiciramo naš gospodarski rast, ali taj rast mora biti održiv i temeljiti se na povećanju proizvodnje, zaposlenosti i izvoza”, istaknula je Grabar-Kitarović na otvorenju 26. osječkog proljetnog i 20. obrtničkog sajma, na kojem se do 3. ožujka predstavlja oko 180 domaćih i inozemnih izlagača.

“Gospodarstvo nam je nastavilo biti u neprekidnoj strukturnoj krizi koja i danas ima za posljedicu nedovoljnu konkurentnosti i nisku produktivnost. To je osobito došlo do izražaja tijekom šest kriznih godina kada smo izgubili više od 10 post BDP-a i oko 180 tisuća radnih mjesta. Posljedice toga, iako već četvrtu godinu ostvarujemo umjereni rast, osjećamo i danas”, naglasila je predsjednica.

Stoga smatra da “jasna, nedvosmislena i učinkovita potpora državnih institucija hrvatskom gospodarstvu, uz poštivanje postulata slobodne tržišne utakmice i vladavinu prava, ne smiju biti tek prazne riječi”. “Takva potpora jamac je gospodarskog uspjeha i društvenog napretka, a time i stabilnosti pa i vjerdostojnosti i uspješnosti državne politike”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac iznijela je podatke da je u okviru Vladina projekta “Slavonija, Baranja i Srijem” do sada ugovoreno 8,9 milijardi kuna, odnosno 48 posto od ukupno predviđenog iznosa.

Od toga je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno 3,3 milijarde kuna, a samo na području grada Osijeka 1,2 milijarde kuna, navela je Žalac, ističući da Slavonija i Baranja ponovno moraju biti područje u koje se dolazi, a ne koje se napušta.

Tijekom posjeta Osijeku predsjednica Grabar-Kitarović nazočit će i obilježavanju početka radova na poddionici stara luka Tranzit, u okviru projekta “Uređenje desne obale rijeke Drave”. Vrijednost radova na toj poddionici iznosi 55,75 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 120 milijuna kuna. Realizacijom cjelokupnog projekta uređenja desne obale Drave Osijek će imati višu razinu zaštite od poplava, a ujedno će se i spojiti Donji i Gornji grad pješačko – biciklističkom stazom u dužini od 6 kilometara.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari