Pratite nas

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Nasilje nad ženama problem je cijele zajednice

Objavljeno

na

Na kraju službenog posjeta New Yorku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji posvećenoj obilježavanju 25 godina mandata posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama. Od 2015. taj je mandat povjeren hrvatskoj diplomatkinji Dubravki Šimonović.

Predsjednica je rekla kako je to iznimno važna obljetnica i podsjetila da su prije 25 godina mnogi tvrdili da nema potrebe za takvom pozicijom te da mnogi i danas tako razmišljaju iako je nasilje nad ženama prisutno posvuda, javlja HRT

– Ovih smo dana govorili o politici i ženama, o političkoj zastupljenosti, o ulozi u biznisu itd. Međutim, broj žena u vrhu politike neće spriječiti nasilje nad ženama ukoliko se svi u to ne uključimo i ukoliko nasilje nad ženama ne počnemo smatrati problemom cijele zajednice, dakle sviju nas, ne samo problemom određene obitelji ili socijalne službe koja je za to zadužena. I zbog toga sam došla dati potporu specijalnoj izvjestiteljici o nasilju nad ženama gospođi Dubravki Šimonović koja j dugogodišnja hrvatska diplomatkinja i koja radi izvrstan posao. Ona je pomogla i uspostavi „famicide watch“ , odnosno praćenja femicida u Hrvatskoj, što je iznimno bitno jer u Hrvatskoj imamo prilično velik broj slučajeva koji završavaju smrtnim slučajem kada je riječ o nasilju u obitelji, rekla je predsjednica.

– Apelirala sam i s ovog mjesta na suradnju državnih tijela, posebno MUP-a i ostalih, s našim nevladinim sektorom, ne samo s 19 autonomnih kuća koje imamo, već sa svim udrugama koje se brinu za sigurnost žena i djece kako bi se pospješila ta suradnja i kako bi se prije svega spriječilo nasilje, prepoznalo na vrijeme i kaznilo onako kako treba jer kazna je uvijek na žalost najbolji način prevencije, dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.

– Kad je mandat uspostavljen prije 25 godina u to vrijeme nasilje nad ženama nije bilo percipirano kao kršenje ljudskih prava i nije postojao mehanizam kao ovaj mandat. Ovaj mandat je uspostavljen upravo zato da bi se naglasilo da su države odgovorne za sprečavanje nasilja nad ženama za pružanje raznih servisa pomoći, kažnjavanje počinitelja i ostale mjere koje su potrebne za edukaciju kako bi se zapravo shvatilo da nasilje nad ženama nije privatna stvar nego je kršenje ljudskih prava, rekla je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zbog neodazivanja na poziv da dođe na razgovor uhićen novinar Gordan Duhaček

Objavljeno

na

Objavio

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je na uvredljiv način preradio riječi pjesme ”Vila Velebita”, doznaje se u policiji.

Neslužbeno se doznaje da je Duhaček uhićen u 11,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu zbog remećenja javnog reda i mira objavom uvredljivog sadržaja na svojem Twitter profilu.

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ”Vila Velebita”. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ”vila” s riječju ”govno”.

Portal Index navodi da je sporna i Duhačekova ranije objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije.

Zagrebačka policija se još uvijek nije službeno oglasila o događaju, a nije poznato je li policija postupala po službenoj dužnosti ili je Duhaček priveden na temelju prijave građana. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Sindikati traže raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Čelnici triju sindikalnih središnjica zatražili su u ponedjeljak od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma na temelju inicijative “67 je previše” o mirovinskoj reformi, inače su spremni pozvati građane na ulice kako bi osigurali poštovanje volje 750.000 potpisnika zahtjeva.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora da su prije više od tri mjeseca predali gotovo 750.000 potpisa za raspisivanje referenduma, ali osim potvrde Ministarstva uprave da ima dovoljan broj potpisa od Vlade i Sabora dosad nema nikakvih informacija o daljnjim postupcima vezanim uz sindikalnu inicijativu.

Novosel ističe kako sindikati očekuju da se do kraja mjeseca u Saboru utvrdi termin održavanja referenduma. Bude li se referendumsko pitanje slalo na Ustavni sud, postoji rok od 30 dana i eventualno još 30 za odgovor Hrvatskom saboru. U tom terminu sigurno ćemo tražiti da Ustavni sud što prije donese odluku, najavio je Novosel.

Poručio je da sigurno neće biti novih pregovora ili sporazuma u vezi referenduma, Sabor treba donijeti tehničku odluku, a u Vladi se kroji vrijeme. Sindikalna inicijativa “67 je previše” nije nastala iz političkih interesa nego zbog želje da budućim umirovljenicima bude bolje.

Referenduma mora biti jer se volja građana mora poštivati, zastupnici su u Sabor ušli voljom građana, a ako ju ne žele poštivati naša je dužnost da pozovemo građane na ulice kako bi rekli što misle o takvoj Vladi i Saboru, kaže Novosel.

Za raspisivanje referenduma prije izbora za predsjednika i Sabor

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da referendum treba raspisati što prije te poručio vladajućima – neka nas ne tjeraju u političke vode, ne se želimo baviti politikom niti politizirati.

Ustvrdio je kako su ih upravo iz vlasti “gurnuli” u prikupljanje potpisa za referendum u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament. “Nadam se i želim vjerovati da neće napraviti istu pogrešku i ‘dva puta stati na iste na grablje i da ih udare po čelu'”, rekao je Sever.

Još uvijek ima dovoljno vremena za raspisivanje referenduma negdje u listopadu, kaže Sever, kako bi se moglo relaksirano pristupiti izborima za predsjednika države i Hrvatski sabor.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponovio je da se sindikati neće odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak dok se referendum ne raspiše.

Prikupljenih 750.000 potpisa jednako je broju glasova s kojim HDZ obnaša vlast u Hrvatskoj, rekao je Ribić dodavši kako ne vjeruje da se netko s time može poigravati.

Poručio je kako je izuzetno važno održati referendum kao znak demokratske kulture, te pozvao premijera Andreja Plenkoviću, koji odlučuje hoće li Sabor referendumsko pitanje poslati na Ustavni sud, da donese odluku “na tragu demokratskih, civiliziranih i kulturnih standarda” i raspiše referendum. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari