Pratite nas

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Nasilje nad ženama problem je cijele zajednice

Objavljeno

na

Na kraju službenog posjeta New Yorku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji posvećenoj obilježavanju 25 godina mandata posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama. Od 2015. taj je mandat povjeren hrvatskoj diplomatkinji Dubravki Šimonović.

Predsjednica je rekla kako je to iznimno važna obljetnica i podsjetila da su prije 25 godina mnogi tvrdili da nema potrebe za takvom pozicijom te da mnogi i danas tako razmišljaju iako je nasilje nad ženama prisutno posvuda, javlja HRT

– Ovih smo dana govorili o politici i ženama, o političkoj zastupljenosti, o ulozi u biznisu itd. Međutim, broj žena u vrhu politike neće spriječiti nasilje nad ženama ukoliko se svi u to ne uključimo i ukoliko nasilje nad ženama ne počnemo smatrati problemom cijele zajednice, dakle sviju nas, ne samo problemom određene obitelji ili socijalne službe koja je za to zadužena. I zbog toga sam došla dati potporu specijalnoj izvjestiteljici o nasilju nad ženama gospođi Dubravki Šimonović koja j dugogodišnja hrvatska diplomatkinja i koja radi izvrstan posao. Ona je pomogla i uspostavi „famicide watch“ , odnosno praćenja femicida u Hrvatskoj, što je iznimno bitno jer u Hrvatskoj imamo prilično velik broj slučajeva koji završavaju smrtnim slučajem kada je riječ o nasilju u obitelji, rekla je predsjednica.

– Apelirala sam i s ovog mjesta na suradnju državnih tijela, posebno MUP-a i ostalih, s našim nevladinim sektorom, ne samo s 19 autonomnih kuća koje imamo, već sa svim udrugama koje se brinu za sigurnost žena i djece kako bi se pospješila ta suradnja i kako bi se prije svega spriječilo nasilje, prepoznalo na vrijeme i kaznilo onako kako treba jer kazna je uvijek na žalost najbolji način prevencije, dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.

– Kad je mandat uspostavljen prije 25 godina u to vrijeme nasilje nad ženama nije bilo percipirano kao kršenje ljudskih prava i nije postojao mehanizam kao ovaj mandat. Ovaj mandat je uspostavljen upravo zato da bi se naglasilo da su države odgovorne za sprečavanje nasilja nad ženama za pružanje raznih servisa pomoći, kažnjavanje počinitelja i ostale mjere koje su potrebne za edukaciju kako bi se zapravo shvatilo da nasilje nad ženama nije privatna stvar nego je kršenje ljudskih prava, rekla je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Božinović: Treba mijenjati zakon o plaćama 6+6 mjeseci

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da bi trebalo mijenjati zakon kada je riječ o plaćama 6+6 mjeseci nakon prestanka mandata osobama koje su kazneno progonjene zbog sumnje na korupciju.

Komentirajući slučaj Josipe Rimac, koja je uhićena zbog umješanosti u “aferu vjetroelektrane”, Božinović je potvrdno odgovorio na pitanje bi li trebalo mijenjati zakon kako bi političari koje se kazneno goni zbog korupcije ostali bez prava na plaću 6+6 mjeseci.

Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica, rekao je Božinović nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova.

Upitan o kompromitiranoj akciji u slučaju prisluškivanja Josipe Rimac, Božinović je istaknuo kako je to posao policije. “Što se tiče policije, Uskoka i svih tijela istraživanja i progona, oni imaju potpunu slobodu i neovisnost. Siguran sam da će po tom pitanju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti”, kazao je.

Božinović je na pitanje hoće li ga birači na izborima nagraditi zbog djelovanja u Nacionalnom stožeru civilne zaštite rekao da Vlada već 3,5 godine radi na ozbiljnim pitanjima za budućnost Hrvatske.

“Mi smo se od prvog dana suočili s nizom kriza, problema koji su dugo godina stavljani sa strane, uvijek smo išli otvoreno prema rješavanju problema. Siguran sam da će birači moći procijeniti i odabrati između onih koji se znaju ponašati i reagirati strukom, znanjem i iskustvom te onih koji ne ulijevaju tu razinu povjerenja”, poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Darko Milinović teško ozlijeđen u padu s motocikla

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ličko-senjski župan Darko Milinović teže je ozlijeđen u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku.

Kako piše Novi list, nesreća se dogodila u nedjelju, a prema prvim informacijama, Milinović je slomio ključnu kost i zadobio kontuzije.

Nesreća se desila u zavoju poznatom kao jedinica, a prema informacijama s Automotodroma Grobnik, Milinović je u njega uletio brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje se trenutačno nalazi.

Ličkom županu ovu nije prvi pad s motocikla na Grobniku – prije dvije godine u lipnju je u padu sa Suzukija GSXR 1000 na Grobniku ozlijedio zapešće, piše Novi list.

Inače, ovo je nakon stanke uzrokovane koronavirusom bio prvi takav susret motociklista na Grobniku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari