Connect with us

Vijesti

Kolinda Grabar-Kitarović: Nijedna zemlja još nije ostvarila spolnu ravnopravnost

Objavljeno

on

Nijedna zemlja nije još nije postigla potpunu ravnopravnost spolova i potrebno je mijenjati strukturne uzroke te neravnopravnosti i uklanjati predrasude prema manje zastupljenom ženskom spolu, izjavila je u srijedu u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na raspravi o perspektivi žena u hrvatskoj politici koju je organiziralo francusko veleposlanstvo i Incijativa za održivi rast (GTF).

Grabar-Kitarović osvrnula se u svom govoru na ključne naglaske dva skupa na visokoj razini o pitanju ravnopravnost spolova i položaju žena i djevojčica na kojima je nedavno sudjelovala u New Yorku.

‘Još uvijek nema potpune spolne jednakosti’

“Temeljni zaključak koji nosim iz New Yorka je da nažalost nijedna zemlja u svijetu još nije postigla potpunu jednakost spolova. Neke zemlje su u pitanjima rodne jednakosti napredovale više od drugih, međutim još uvijek je jako puno posla pred nama”, kazala je predsjednica.

Kako je rekla, ove godine se radi na novoj agendi za održivi razvoj za razdoblje nakon 2015. koja ima tri bitne sastavnice: gospodarstvo, društveni razvoj i okoliš. “Tijekom ove godine moramo učiniti velike napore kako bismo u tu agendu uključili i pitanje rodne jednakosti, pitanje postizanja jednakosti spolova jer… nije pitanje hoćemo li to postići nego kako i kada ćemo to postići.”

Međutim, upozorila je da se, nastavi li se trenutačnim tempom, to neće dogoditi tako brzo. “Treba ubrzati napore i početi mijenjati strukturne uzroke nejednakosti spolova i uklanjati predrasude prema manje zastupljenom spolu”, naglasila je.

Grabar-Kitarović je rekla da je postignut djelomični napredak diljem svijeta na području obrazovanja i zdravstvenoj zaštiti žena, ali je pritom ukazala na to da u nekim zemljama žene još uvijek nemaju pristup zdravstvenoj skrbi te da treba pomoći zemljama u razvoju kako bi im to omogućile.

‘Žene treba što više uključiti u gospodarstvo’

Što se tiče gospodarstva, rekla je da je slaba zastupljenost žena problem u svim zemljama, i nerazvijenim i razvijenim. Istraživanja pokazuju da uključivanje žena u gospodarstvo pridonosi ne samo napretku žena već napretku cijele zajednice, kazala je.

Tako MMF procjenjuje u svom godišnjem izvješću da je porast BDP-a u zemljama koje su uspjele doći gotovo do pariteta između muškaraca i žena u gospodarstvu od 15 do 35 posto, kazala je predsjednica.

“Dakle, uključivanje žena u gospodarstvo nije samo napredak za žene osobno i njihove obitelji nego za cijelu zajednicu, društvo i državu. Međutim, u mnogim zemljama, uključujući i u Hrvatskoj, nažalost žene za isti posao još uvijek primaju puno manje novca, puno manje plaće nego što za to primaju muškarci”, naglasila je.

Navela je i podatke Svjetske organizacije rada koja procjenjuje da će trebati 75 godina za postizanje pariteta u plaćama žena i muškaraca za isti posao ako će se “napredak” odvijati sadašnjom brzinom.

Na kraju je zaključila da se bez sudjelovanja muškaraca u postizanju rodne ravnopravnosti ne može postići uspjeh te da ih stoga treba educirati.

Na raspravi u Medijateci Francuskog instituta u RH također su sudjelovale veleposlanice Francuske i Austrije, Michele Boccoz i Andrea Ikić-Boehm, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kao i saborske zastupnice Mirela Holy, Gordana Sobol i Nansi Tireli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari