Connect with us

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović o povratku na hrvatsku političku scenu: ‘Vratit ću se sigurno’

Objavljeno

-

Mediji zadnjih mjeseci nagađaju kako bi današnja pomoćnica glavnoga tajnika NATO-a, a nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova, mogla biti HDZ-ova kandidatkinja na skorim predsjedničkim izborima.

[dropcap]P[/dropcap]omoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar-Kitarović otvorenom je u subotu ostavila mogućnost svoga aktivnog povratka na hrvatsku političku scenu, u govoru što ga je održala pred članovima hrvatskoga diplomatskog kluba u Zagrebu.

[quote]”Ne znam kad će to biti, ne mogu vam reći kada, ali vratit ću se sigurno, ako ne u državnu upravu, a možda u gospodarstvo”, rekla je Grabar-Kitarović koja je u diplomatskom klubu održala predavanje o Hrvatskoj kao dijelu euroatlantskih integracija.[/quote]

Za hrvatsku budućnost najvažnije je obnoviti jedinstvo, “duh pomirbe” kakav je postojao devedesetih pri osamostaljenju zemlje, drži Grabar-Kitarović koja ocjenjuje da se “duh domoljublja danas izgubio, kako u ministarstvu vanjskih poslova, tako i u diplomatskom djelovanju. Nije snažan koliko je bio devedesetih”.

Po njezinim riječima, političari bi morali iz povijesti izvući lekcije, ali koncentrirati se na sadašnjost i poboljšanje života građana. Gospodarstvo, nezaposlenost, životni standard, uređenje obrazovanja, zdravstvenog i mirovinskog sustava, “to su teška pitanja, ali to je građanima bitno. Mi smo im odgovorni. Ne treba skretati u rasprave koje dovode do podjela nego do duha pomirbe. Neka povijest bude povijest, izvucimo lekcije, ali koncentrirajmo se na ovaj trenutak”, rekla je Grabar-Kitarović i izrazila želju da prenese svoje iskustvo iz rada u NATO-u.

“Nadam se da ću imati priliku prenijeti svoje znanje” rekla je, “prije svega o mentalitetu timskog rada i suradnje, i činjenice da je svatko od nas mali kamenčić. Povijest ne počinje i ne završava ni s kim od nas, ni s jednom vladom, hrvatski su građani zaslužni za hrvatsku državu”.

Grabar-Kitarović se zalaže za deregulaciju. Glavni hrvatski nedostatak su državna uprava i birokracija, “regulacija svih vidova života”. Državnu upravu treba učiniti servisom građana, a gospodarsku klimu rješavati poticanjem razvoja gospodarstva.

Nužno je promijeniti i mentalni sklop, kaže. Ljudi pitaju što će NATO ili EU tražiti od Hrvatske, uvjereni da je Hrvatska mala država, kaže ona.

“NATO i EU, to smo mi, oni su nam prigoda da idemo naprijed i pokrpamo nedostatke koji postoje u određenim područjima. Ima puno geografski i populacijski manjih država koje su iznimno aktivne i daju veliki doprinos međunarodnoj politici”, kaže bivša ministrica koja ocjenjuje kako su prvi dani hrvatskoga članstva u EU-u bili “neslavni i obilježeni nepotrebnim sukobima s EU-om”, zbog slučaja bivšega hrvatskog i jugoslavenskog obavještajca Josipa Perkovića.

U vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, Grabar-Kitarović smatra kako ondje političari moraju shvatiti odgovornost prema građanima, “da rade za njih i odgovaraju njima, a nedavni su nemiri dijelom bili i zbog toga, a ne samo zbog nezadovoljstva gospodarskom situacijom”, ocijenila je.

Hina/pixsell

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari