Connect with us

Politika

(VIDEO) Kolinda Grabar Kitarović: Odluku o hrvatskom kandidatu šefa UN-a trebala je donijeti nova Vlada

Published

on

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je danas u Virovitici da je činjenica da je odluku o hrvatskom kandidatu za šefa UN-a trebala donijeti nova Vlada, a ne ova Milanovićeva, ako Hrvatska želi svoga kandidata.

[ad id=”68099″]

Činjenica je da je odluku donijela Vlada na odlasku, rekla je Predsjednica RH govoreći o kandidaturi Vesne Pusić za čelno mjesto UN-a nakon što je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak odlučila da će svoju potpredsjednicu i ministricu vanjskih i europskih poslova kandidirati za glavnu tajnicu UN-a.

“Voljela bih da je tu odluku donijela nova Vlada, to bi bilo politički korektno”, istaknula je Grabar Kitarović.

Poručila je i da, dok je ministrica Pusić lobirala za sebe u UN-u, na stolu mjesecima imala dokumente o imenovanju veleposlanika i konzula, koje nije poslala dalje u proceduru.

Predsjednica je istaknula i da se zalaže za to da kandidat Hrvatske za UN bude rezultat nacionalnog političkog konsenzusa.

Na pitanje hoće li podržati Vesnu Pusić i njenu kandidaturu, Grabar Kitarović je diplomatski odgovorila da neće ići protiv.

“Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji. Već mjesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja veleposlanika i konzula i ne znam zašto to nije poslano”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović u Virovitici, nakon svečane sjednice Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari