Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović održala predavanje na temu Žene u politici

Objavljeno

-

‘Danas je teško biti žena, trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj’, rekla je predsjednica na predavanju ‘Žene u politici’

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je službenom je posjetu Vatikanu.

Predsjednica je kazala da je Zavod važno mjesto za hrvatsku povijest i kulturu kroz koje su prošli mnogi naraštaji najučenijih Hrvata.

“Ovo mjesto je za nas ostalo jedno od najvažnijih u nacionalnoj kulturi. Plodovi rada brojnih naraštaja uvelike su oblikovali naš identitet i kulturu i time posvjedočili kako hrvatski narod i njegova kultura i znanost bez sumnje i ravnopravno pridonose zajedničkoj izgradnji europske civilizacije na kršćanskim temeljima”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Rektor Bogdan ukratko je predstavio povijest Zavoda ustvrdivši da su svetojeronimske ustanove u Rimu, koje u kontinuitetu djeluju 563 godine, imale važnu ulogu za kulturni i društveni napredak Hrvata.

Prvog dana posjeta obišla je papinski hrvatski zavod Svetoga Jeronima, svojevrsni teološki think thank, vrlo ugledan i utjecajan u Vatikanu. U 17 sati na papinskom sveučilištu Antonianum održala je predavanje na temu Žene u politici.

kolinda vatikan[ad id=”68099″]

“Danas je teško biti žena, trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj! I sama sam prva izabrana predsjednica i bila sam prva ministrica vanjskih poslova, a potom prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u”, rekla je tom prigodom Grabar-Kitarović i nastavila:

“Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje nego onaj krave ili koze. Puno predrasuda vidim i od liberala i onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobjediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice”.

Poglavar Katoličke crkve, Sveti otac Franjo hrvatsku će predsjednicu primiti u četvrtak u 11 sati, dvadesetak minuta trebali bi razgovarati nasamo, a očekuje se i da će predsjednica pozvati Papu u službeni posjet Hrvatskoj. Nakon toga bi se trebala sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon susreta s papom Franjom predsjednica će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari