Pratite nas

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović održala predavanje na temu Žene u politici

Objavljeno

na

‘Danas je teško biti žena, trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj’, rekla je predsjednica na predavanju ‘Žene u politici’

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je službenom je posjetu Vatikanu.

Predsjednica je kazala da je Zavod važno mjesto za hrvatsku povijest i kulturu kroz koje su prošli mnogi naraštaji najučenijih Hrvata.

“Ovo mjesto je za nas ostalo jedno od najvažnijih u nacionalnoj kulturi. Plodovi rada brojnih naraštaja uvelike su oblikovali naš identitet i kulturu i time posvjedočili kako hrvatski narod i njegova kultura i znanost bez sumnje i ravnopravno pridonose zajedničkoj izgradnji europske civilizacije na kršćanskim temeljima”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Rektor Bogdan ukratko je predstavio povijest Zavoda ustvrdivši da su svetojeronimske ustanove u Rimu, koje u kontinuitetu djeluju 563 godine, imale važnu ulogu za kulturni i društveni napredak Hrvata.

Prvog dana posjeta obišla je papinski hrvatski zavod Svetoga Jeronima, svojevrsni teološki think thank, vrlo ugledan i utjecajan u Vatikanu. U 17 sati na papinskom sveučilištu Antonianum održala je predavanje na temu Žene u politici.

kolinda vatikan[ad id=”68099″]

“Danas je teško biti žena, trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj! I sama sam prva izabrana predsjednica i bila sam prva ministrica vanjskih poslova, a potom prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u”, rekla je tom prigodom Grabar-Kitarović i nastavila:

“Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje nego onaj krave ili koze. Puno predrasuda vidim i od liberala i onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobjediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice”.

Poglavar Katoličke crkve, Sveti otac Franjo hrvatsku će predsjednicu primiti u četvrtak u 11 sati, dvadesetak minuta trebali bi razgovarati nasamo, a očekuje se i da će predsjednica pozvati Papu u službeni posjet Hrvatskoj. Nakon toga bi se trebala sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon susreta s papom Franjom predsjednica će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari