Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović: Operacija Miljevački plato imala je veliko vojno, političko i psihološko značenje

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu kako je operacija „Miljevački plato“ imala veliko vojno, političko i psihološko značenje.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga je to istaknula na središnjoj proslavi 25. obljetnice akcije Miljevci održanoj u srijedu u Drinovcima.

S ponosom se prisjećamo svih sudionika operacije, a s posebnim poštovanjem i zahvalnošću danas odajemo počast poginulim, preminulim i ranjenim pripadnicima Hrvatske vojske, rekla je.

“Akcije Miljevci je još jednom pokazala ne samo vojnu snagu Hrvatske vojske, nego i političku odlučnost hrvatske države i njenog tadašnjeg vodstva, da ne prizna okupaciju ni jednog dijela hrvatskog teritorija, osnaživši povjerenje naroda da će u pogodnom času cijela Hrvatska biti oslobođena, što je i ostvareno u slijednim vojnim operacijama, uključujući Bljesak i Oluju”, rekla je ustvrdivši kako taj uspjeh ne bi bio ostvaren bez izgrađenoga jedinstva između hrvatskoga naroda, njegove vojske i državnog vodstva.

Predsjednica je naglasila da je u predstojećem vremenu potrebno više ulagati u razvoj sposobnosti svih dionika sustava domovinske sigurnosti u svim segmentima društva, kroz razne oblike stručnog osposobljavanja za obranu, zaštitu i spašavanje.

“Nadamo se kako svoje vojne sposobnosti nećemo morati dokazivati u ratnim okolnostima, no hrvatski sustav sigurnosti mora imati sposobnost učinkovitog odvraćanja i djelotvornog odgovora na moguće ugroze”, rekla je kako Hrvatskoj, iako kao članica EU i Nato saveza ima i međunarodnu potporu u očuvanju nacionalne sigurnosti, oslonac na vlastite snage, ulaganje u vlastitih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti, trajni je imperativ.

Stoga ću, poručila je, kao predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i dalje činiti sve da razvijamo i unaprjeđujemo svoje sigurnosno-obrambeni sustav. U tom smislu od posebne važnosti i najveće vrijednosti jesu pripadnice i pripadnici oružanih snaga, kazala je predsjednica.

Redom hrvatskog križa odlikovala je sudionike operacije “Miljevci” Nediljka Marina i Antu Reljanovića za teško ranjavanje u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednika vlade ministar obrane i potpredsjednik Vlade general Damir Krstičević operaciju je ocijenio kao hrabri pothvat branitelja 113. brigade i 142. brigade koji su u kratkom vremenu oslobodili stotine kilometara Miljevačkog platoa.

Po njegovim riječima ova akcija označila je put prema pobjedi u Domovinskom ratu, te se osvrnuo na suvremene izazove vojske. “Na nama je odgovornost graditi obrambeni i sigurnosni sustav i zato smo i krenuli u izradu strateških dokumenata na kojima će počivati sustav domovinske sigurnosti koji će moći odgovoriti na sve suvremene izazove”, rekao je dodavši kako je u tom sustavu važna uloga vojske.

Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kao izaslanik načelnika generala Mirka Šundova pozdravio je okupljene sudionike akcije i obitelji stradalih branitelja u ime svih pripadnika Oružanih snaga.

Brigadni general Ivan Bačić, jedan od zapovjednika 113. brigade i akcije Miljevci, naglasio je kako je ovom akcijom, a riječ je o prvoj velikoj oslobodilačkoj akciji Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, 21. lipnja 1992. oslobođeno 108 kvadratnih kilometara teritorija.

Svečanosti su prisustvovali brojni ratni zapovjednici, hrvatski branitelji i njihove obitelji te gradonačelnici i načelnici, kao i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića i državni tajnik Ivan Vukić Niper kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda.

Svečano obilježavanje 25. obljetnice započelo je postrojavanjem sudionika akcije „Miljevci“ nakon čega su položeni vijenci kod spomen obilježja u Drinovcima. Za sve poginule i umrle hrvatske branitelje služena je misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima koju je predvodio biskup Tomislav Rogić, nakon čega je uslijedilo otvaranje izložbe ratnih fotografija te nastup ansambla plesova i pjesama Hrvatske Lado.

VRO „MILJEVCI“ ili „MILJEVAČKA OLUJA“

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari