Pratite nas

Razgovor

Kolinda Grabar Kitarović: Orešković je trebao sazvati VNS, ali i sastanak s oporbom

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju HRT-u. O strateškom usmjerenju Hrvatske, krizama u Europi i odnosima sa susjedstvom razgovarala je s novinarem HRT-a Draganom Nikolićem.

SAD i Kina o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, inicijativi koja je prigodno nazvana inicijativa “triju mora”, misle pozitivno i to je već poznato. Prepoznali su je možda i kao globalnu inicijativu. A što o tome misli Rusija, upitao je Nikolić predsjednicu i dodao da su mnogi tu inicijativu prepoznali kao svojevrsni sigurnosno-trgovinski kordon prema Rusiji.

Ta inicijativa nije uperena ni protiv koga, kazala je Grabar-Kitarović. Cilj inicijative je osnažiti ovaj prostor autentične srednje Europe kojem Hrvatska prirodno pripada da konačno postanemo politički, gospodarski i svaki drugi čimbenik koji će definirati ne samo svoju budućnost, na tom regionalnom prostoru srednje Europe već i u globalnim odnosima, dakle i prema Rusiji i prema Kini, koja je iznimno zainteresirana.

Inicijativa je nastala nekako gotovo istovremeno – hrvatsko-poljska, poljsko-hrvatska. Poljski predsjednik Andrzej Duda i ja krenuli smo s tom zamisli i u vrijeme kad smo započeli zapravo nismo ni sanjali da će u EU-u događati tolike političke, gotovo tektonske promjene – Brexit, mogući referendum u Nizozemskoj, migracije, kazala je predsjednica.

Predsjednica je podržala prijedlog branitelja, koji su joj pisali, da se smiri retorika dviju država – Hrvatske i Srbije, ali i da se sastanu sa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Novinar je upitao je li takav sastanak moguć i hoće li se uskoro čuti s Vučićem.

Doista podržavam njihov stav da treba deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane.

Doista ne smijemo dugoročno naškoditi i jednoj i drugoj državi. Koristim ovu prigodu pozvati sve naše političare koji su trenutno u predizbornoj utakmici da se okanu populizma i teških izjava koje u budućnosti mogu ostaviti teške posljedice. Ono što hrvatski građani i birači očekuju jesu programi za bolji život u boljoj Hrvatskoj. To je ono o čemu bismo trebali razgovarati u kampanji, kazala je predsjednica Republike. Istaknula je i da kampanje nisu nikada dobro razdoblje za rješavanje otvorenih pitanja između dviju država.

One nažalost antagoniziraju strane. Zato ćemo pričekati dok prođu izbori. Nakon toga sigurno ću razgovarati s gospodinom Vučićem. Vjerujem da ćemo nakon izbora i s novom hrvatskom Vladom naći načina da možemo sjesti i s Vučićem i sa srbijanskom vladom a da pritom sudjeluju i naši branitelji, udruge civilnih žrtava Domovinskog rata te da doista nađemo način za riješiti bolna pitanja koja su prije svega humanitarne prirode. Naravno tu je i pitanje potencijalnih mogućih optužnica koje su od životne važnosti za niz naših branitelja, izjavila je Grabar-Kitarović.

Govoreći o odlasku premijera Tihomira Oreškovića na neformalni sastanak premijera u Berlin, čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči sastanka u Slovačkoj, predsjednica je rekla da je ona na premijerovom mjestu da bi sazvala Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka. Sazvala bih sve posebno zato što se nalazimo u kampanji kada ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s gospođom Merkel, tako i u Slovačkoj. To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika koji se nalaze oko njega, kazala je predsjednica Republike.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Bakir Izetbegović: Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pohvalio je danas posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ahmićima, gdje se poklonila bošnjačkim žrtvama stradalima od HVO-a u ratu.

To je jedna lijepa gesta od koje trebaju svi učiti. To je taj put. Mi smo s Hrvatskom imali različitih iskustava. Neka nisu dobra, neka su jako dobra. I na liniji dobrih iskustava treba graditi daljnje odnose – rekao je Izetbegović za Novu TV.

Na pitanje bi li on otišao u Križančevo Selo pokloniti se žrtvama 64 Hrvata koje je pobila Armija BiH odgovorio je potvrdno. – Svakako. Apsolutno, naravno. I predložio sam takvu stvar Predsjedništvu, dvojici drugih članova na početku mandata. Da napravimo tu stvar, da se poklonimo žrtvama svih strana. Nažalost, ideja nije prošla, ali evo, nikad nije kasno – rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na tvrdnju novinarke da se stekao dojam uoči predsjedničina posjeta da nije dobrodošla. – Pa bilo je reakcija na njezin odlazak u Tursku. Ali po reakciji na ulici ne bi se moglo reći da nije bila dobrodošla. Vidjeli ste susret s majkama Srebrenice. Mi smo imali ovdje dobre, kvalitetne, iskrene razgovore, onako kako to treba biti između Hrvatske i BiH.

Inzistirao sam na otvorenim pitanjima. Predugo ponavljamo već 22 godine da bi ih trebalo riješiti – rekao je Izetbegović. Odbacio je i tvrnju da su reakcije na posjet predsjednice Turskoj bile izrazito negativne.

Reakcije političara nisu bile osobito negativne. Ja sam prvi rekao da ne mogu komentirati nešto na temelju špekulacija da je ona otišla da se dogovara oko našeg izbornog zakona. Percepcija u javnosti je bila takva jer “Bosanci” ne vole kada se o njihovoj sudbini dogovara izvan BiH – rekao je Izetbegović.

Moja reakcija nije bila loša. Ali, 10 godina moćne zemlje koje su kreirale Daytonski mirovni sporazum zajedno s nama pokušavaju riješiti ovu stvar. Ja ne vjerujem da je u stanju, evo, prijateljska zemlja Hrvatska i Turska, onako olako ući u taj problem i riješiti ga. To zaista nije lako riješiti – dodao je. Komentirao je i gradnju Pelješkog mosta.

Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta. Dapače. Jer smanjit će se i promet kroz Neum. Tu postoje pogrešne teze da mi namjeravamo u Neumu graditi neku luku pa se straši narod u Neumu. Neum treba zaštititi, možda od ulaska svih velikih brodova. Mi samo želimo da se BiH ne uzme pravo. Ovako kako smo mi za pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij, da se BiH garantira od strane Hrvatske ono što garantira Konvencija UN-a o pravu pristupa moru. Ništa više od toga – rekao je Izetbegović. Osvrnuvši se na odlazak građana BiH u ratovanje na Bliski istok rekao je da je “islamistički ekstremizam prenapuhan” jer godinu i pol nisu imali nikakvog problema po toj liniji.

Mi smo se tome suprotstavili na svaki način, prije svega ideološki. I to nisu ljudi koji su ratovali u BiH. To su neki mladi momci koji su se rodili u vrijeme kad se ratovalo u BiH, koji su radikalizirani zbog onoga što vide na televiziji, što se događa s muslimanima diljem svijeta. To im ne daje pravo, naravno, da rade probleme u BiH i bilo gdje drugdje i većina njih je završila u zatvoru – rekao je Izetbegović.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Miro Kovač: BiH nema boljeg prijatelja od Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

“Bilo je dosta simbolike koja je važna u politici i uvjeren sam da će ovo biti doprinos jačanju povjerenja između dvije države koje su tijesno povezane”, kazao je za N1 Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Kako komentirate posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović BiH?

“Ono što sam vidio i čuo dojam je da je posjet bio vrlo uspješan. Bilo je dosta simbolike koja je važna u politici i uvjeren sam da će ovo biti doprinos jačanju povjerenja između dvije države koje su tijesno povezane.

Moramo nastaviti graditi to povjerenje, drago mi je da smo prošle godine imali zajedničku sjednicu nakon sedam godina stanke. Bez obzira na verbalne duele kojih ima, BiH nema boljeg prijatelja od Hrvatske”.

Sigurno da je važno bilo da je gospođa predsjednica bila u Ahmićima i Križančevom selu i poklonila se žrtvama stravičnih pokolja.”

Predsjednica je ipak u BiH stigla dan kasnije od najavljenog, a svi su je već čekali.

“Nisam upućen u razloge odgode slijetanja predsjednice, međutim ne bih tome pridavao toliko važnosti jer će za koji dan biti zaboravljeno. Nemojmo gledati svaku dlaku u jajetu, idemo razgovarati o tome što se može napraviti. Naš je dojam u Hrvatskoj da je posjeta bila uspješna, želim vjerovati da su kolege u BiH pod tim dojmom.

Moramo nastaviti graditi povjerenje, to ne ide preko noći. Moje polazište je da razgovaramo s prijateljima u BiH i da teška pitanja možemo riješiti u dijalogu koji je ispunjen prijateljskim osjećajem.”

Jedan od problema između Hrvatske i BiH je gradnja Pelješkog mosta.

“Ja sam se prošlo ljeto čudio kad sam shvatio da su neke kolege već u kampanji pa su otvorile tu temu u javnosti. Gledajte, pogledajmo činjenice. Radi se o projektu koji je hrvatski, a zbog sufinanciranja EU radi se i o europskom projektu. On se temeljem ugovora o državnoj granici gradi na hrvatskom teritoriju s jedne i s druge strane.

U tom ugovoru iz 1999. godine definirano je koje su granice na moru. Naravno da BiH uživa nesmetan prolaz do otvorenog mora. Prema tome, moja želja je da se prestanemo baviti Pelješkim mostom.

Mi želimo da u BiH bude sagrađen koridor Vc i smatram da će Pelješki most biti pozitivan, ne samo za Hrvatsku, nego i za BiH jer će mnogi građani BiH koji imaju vikendice na južnom Jadranu moći lakše do njih doći.

Komunikacija o tehničkim detaljima je obavljena prije puno godina, bili smo u kontaktu s kolegama iz BiH.

Prestanimo trošiti vrijeme na nešto što će uskoro biti realnost i gledajmo što možemo uraditi da bi se sama BiH bolje razvijala na europskom planu.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari