Pratite nas

Razgovor

Kolinda Grabar Kitarović: Orešković je trebao sazvati VNS, ali i sastanak s oporbom

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju HRT-u. O strateškom usmjerenju Hrvatske, krizama u Europi i odnosima sa susjedstvom razgovarala je s novinarem HRT-a Draganom Nikolićem.

SAD i Kina o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, inicijativi koja je prigodno nazvana inicijativa “triju mora”, misle pozitivno i to je već poznato. Prepoznali su je možda i kao globalnu inicijativu. A što o tome misli Rusija, upitao je Nikolić predsjednicu i dodao da su mnogi tu inicijativu prepoznali kao svojevrsni sigurnosno-trgovinski kordon prema Rusiji.

Ta inicijativa nije uperena ni protiv koga, kazala je Grabar-Kitarović. Cilj inicijative je osnažiti ovaj prostor autentične srednje Europe kojem Hrvatska prirodno pripada da konačno postanemo politički, gospodarski i svaki drugi čimbenik koji će definirati ne samo svoju budućnost, na tom regionalnom prostoru srednje Europe već i u globalnim odnosima, dakle i prema Rusiji i prema Kini, koja je iznimno zainteresirana.

Inicijativa je nastala nekako gotovo istovremeno – hrvatsko-poljska, poljsko-hrvatska. Poljski predsjednik Andrzej Duda i ja krenuli smo s tom zamisli i u vrijeme kad smo započeli zapravo nismo ni sanjali da će u EU-u događati tolike političke, gotovo tektonske promjene – Brexit, mogući referendum u Nizozemskoj, migracije, kazala je predsjednica.

Predsjednica je podržala prijedlog branitelja, koji su joj pisali, da se smiri retorika dviju država – Hrvatske i Srbije, ali i da se sastanu sa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Novinar je upitao je li takav sastanak moguć i hoće li se uskoro čuti s Vučićem.

Doista podržavam njihov stav da treba deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane.

Doista ne smijemo dugoročno naškoditi i jednoj i drugoj državi. Koristim ovu prigodu pozvati sve naše političare koji su trenutno u predizbornoj utakmici da se okanu populizma i teških izjava koje u budućnosti mogu ostaviti teške posljedice. Ono što hrvatski građani i birači očekuju jesu programi za bolji život u boljoj Hrvatskoj. To je ono o čemu bismo trebali razgovarati u kampanji, kazala je predsjednica Republike. Istaknula je i da kampanje nisu nikada dobro razdoblje za rješavanje otvorenih pitanja između dviju država.

One nažalost antagoniziraju strane. Zato ćemo pričekati dok prođu izbori. Nakon toga sigurno ću razgovarati s gospodinom Vučićem. Vjerujem da ćemo nakon izbora i s novom hrvatskom Vladom naći načina da možemo sjesti i s Vučićem i sa srbijanskom vladom a da pritom sudjeluju i naši branitelji, udruge civilnih žrtava Domovinskog rata te da doista nađemo način za riješiti bolna pitanja koja su prije svega humanitarne prirode. Naravno tu je i pitanje potencijalnih mogućih optužnica koje su od životne važnosti za niz naših branitelja, izjavila je Grabar-Kitarović.

Govoreći o odlasku premijera Tihomira Oreškovića na neformalni sastanak premijera u Berlin, čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči sastanka u Slovačkoj, predsjednica je rekla da je ona na premijerovom mjestu da bi sazvala Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka. Sazvala bih sve posebno zato što se nalazimo u kampanji kada ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s gospođom Merkel, tako i u Slovačkoj. To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika koji se nalaze oko njega, kazala je predsjednica Republike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Roko Antić – Čovjek koji je rekao ne politici nemorala i interesa

Objavljeno

na

Objavio

Ovaj čovjek je rekao ne politici nemorala, interesa i izdaje.

Gost emisije Agape bio je Roko Antić koji je dao ostavku na sve dužnosti u HDZ-u vidjevši što i kako rade. On je rekao ovo: “Ne možeš se pozivati na demokršćanstvo kad živiš neurednim bračnim životom, kad pobačaj smatraš “ljudskim pravom” žene, kad živiš s ljubavnicom, a pozdravljaš s “Hvaljen Isus i Marija”, kad se nazivaš kršćaninom – a djeluješ kao ateist. Uvijek sam se protivio lažnom predstavljanju. Ne moraš misliti i živjeti kao ja, ali nemoj se lažno predstavljati.”

Poslušajte emisiju i u sklopu nje vrlo zanimljive izjave: Davora Ive Štira, Efendije Izeta Čamdžića, Branimira Glavaša itd.

fratar.net

Roko Antić: HDZ je puno puta znao zastraniti, ali se od ovoga neće nikada moći oporaviti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

(VIDEO) Zekanović: Srbiji ne bismo trebali pomagati, a koalicija HDZ – SDP je dogovorena!

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, u emisiji Večernji TV, komentirao je incident Vojislava Šešelja u Beogradu, odnose Hrvatske sa Srbijom, a govorio je i o hrvatskoj Vladi, Istanbulskoj konvenciji, Hrastu…

– Mene nije iznenadio Šešeljev postupak u Beogradu jer cijela srbijanska politika je zadnjih 27 godina na istom tragu. Nikad nismo čuli njihovu ispriku za ratna događanja devedesetih, niti gdje su posmrtni ostaci brojnih branitelja. Nikad nije bilo riječi o ratnoj odšteti, a znamo tko je Šešelj i da je Aleksandar Vučić bio četnički vojvojda.

I onda se čudimo takvim događajima. Čudi me što uvijek mi trčimo ususret Srbiji. Neka plate odštetu i otkriju gdje su posmrtni ostaci branitelja pa onda mogu dobiti našu podršku za ulazak u EU – kazao je Zekanović na početku i dodao:

– Mi bismo trebali uspostaviti bratske odnose s Mađarima koji vodi Orban, ali on odgovara establišmentu u Bruxsellesu. A Srbiji ne bih pomagao u njezinom europskom putu jer Hrvatska od toga nema ništa.

Osvrnuo se i na Vladu.

– Nažalost ova Vlada će ostati na vlasti. Glasači HDZ-a sigurno su razačorani i Vlada ne bi trebala imati potporu, no mislim da će se ovo nastaviti još dvije godine – kazao je i dodao:

– Trudio sam se dok sam bio dio vladajuće većine, ali nije bilo odjeka. Hrvatska je izgubila suverenitet, gospodarski je na koljenima, a tisuće ljudi napustile su zemlju… Isto tako siguran sam da će doći i do koalicije HDZ-a i SDP-a, ona je već dogovorena!

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

Večernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati