Pratite nas

Razgovor

Kolinda Grabar Kitarović: Orešković je trebao sazvati VNS, ali i sastanak s oporbom

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju HRT-u. O strateškom usmjerenju Hrvatske, krizama u Europi i odnosima sa susjedstvom razgovarala je s novinarem HRT-a Draganom Nikolićem.

SAD i Kina o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, inicijativi koja je prigodno nazvana inicijativa “triju mora”, misle pozitivno i to je već poznato. Prepoznali su je možda i kao globalnu inicijativu. A što o tome misli Rusija, upitao je Nikolić predsjednicu i dodao da su mnogi tu inicijativu prepoznali kao svojevrsni sigurnosno-trgovinski kordon prema Rusiji.

Ta inicijativa nije uperena ni protiv koga, kazala je Grabar-Kitarović. Cilj inicijative je osnažiti ovaj prostor autentične srednje Europe kojem Hrvatska prirodno pripada da konačno postanemo politički, gospodarski i svaki drugi čimbenik koji će definirati ne samo svoju budućnost, na tom regionalnom prostoru srednje Europe već i u globalnim odnosima, dakle i prema Rusiji i prema Kini, koja je iznimno zainteresirana.

Inicijativa je nastala nekako gotovo istovremeno – hrvatsko-poljska, poljsko-hrvatska. Poljski predsjednik Andrzej Duda i ja krenuli smo s tom zamisli i u vrijeme kad smo započeli zapravo nismo ni sanjali da će u EU-u događati tolike političke, gotovo tektonske promjene – Brexit, mogući referendum u Nizozemskoj, migracije, kazala je predsjednica.

Predsjednica je podržala prijedlog branitelja, koji su joj pisali, da se smiri retorika dviju država – Hrvatske i Srbije, ali i da se sastanu sa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Novinar je upitao je li takav sastanak moguć i hoće li se uskoro čuti s Vučićem.

Doista podržavam njihov stav da treba deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane.

Doista ne smijemo dugoročno naškoditi i jednoj i drugoj državi. Koristim ovu prigodu pozvati sve naše političare koji su trenutno u predizbornoj utakmici da se okanu populizma i teških izjava koje u budućnosti mogu ostaviti teške posljedice. Ono što hrvatski građani i birači očekuju jesu programi za bolji život u boljoj Hrvatskoj. To je ono o čemu bismo trebali razgovarati u kampanji, kazala je predsjednica Republike. Istaknula je i da kampanje nisu nikada dobro razdoblje za rješavanje otvorenih pitanja između dviju država.

One nažalost antagoniziraju strane. Zato ćemo pričekati dok prođu izbori. Nakon toga sigurno ću razgovarati s gospodinom Vučićem. Vjerujem da ćemo nakon izbora i s novom hrvatskom Vladom naći načina da možemo sjesti i s Vučićem i sa srbijanskom vladom a da pritom sudjeluju i naši branitelji, udruge civilnih žrtava Domovinskog rata te da doista nađemo način za riješiti bolna pitanja koja su prije svega humanitarne prirode. Naravno tu je i pitanje potencijalnih mogućih optužnica koje su od životne važnosti za niz naših branitelja, izjavila je Grabar-Kitarović.

Govoreći o odlasku premijera Tihomira Oreškovića na neformalni sastanak premijera u Berlin, čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči sastanka u Slovačkoj, predsjednica je rekla da je ona na premijerovom mjestu da bi sazvala Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka. Sazvala bih sve posebno zato što se nalazimo u kampanji kada ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s gospođom Merkel, tako i u Slovačkoj. To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika koji se nalaze oko njega, kazala je predsjednica Republike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Marko Miljanić: Istina o Škabrnji i Vukovaru! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO! MARKO MILJANIĆ U BUJICI: “Pupovac se prvo trebao doći pokloniti žrtvama Škabrnje, njegovi iz Jagodnje i kod nas su činili zločine!”

Znamo da Pupovac nikada neće doći u Škabrnju, nije trebao ići ni u Vukovar, jer je on izuzetno nečastan i nepošten čovjek – izjavio je u Bujici na Z1 Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje i umirovljeni pukovnik HV-a.

Mojoj majci Jurki, starici od 98 godina prije 10 dana došla je policija i po deseti puta su je ispitivali o zločinima u Škabrnji! Zamislite, doći ženi u tim godinama; ona se jadna sva prepala, rasplakala, sve je to morala ponovo prolaziti, a oni sve imaju, ali drže u svojim ladicama i štite zločince – govorio je pukovnik Miljanić i izračunao: – U Škabrnji je masakrirano i ubijeno 89 ljudi, a srpski zločinci dobili su oko 4 mjeseca zatvora za svakog ubijenog Hrvata! Od oficira JNA u Hrvatskoj nije zatvnoren nitko, pa čak ni Ratko Mladić, a Ernestu Rađenu čak su isplatili odštetu od 2 i po’ milijuna kuna jer je neko vrijeme bio pritvoren, ali nikada kažnjen!

Miljanić je u Bujici izjavio da je “zvijezda petokraka počinila zločin u Škabrnji 1944. i 1991. godine” te “da je provedena lustracija zločinci bi sigurno bili procesuirani“.

Bujica je emitirala dijelove senzacionalne propovijedi željezanskog biskupa Egidija Živkovića iz Vukovara ove nedjelje. Vidjela se i izuzetna nelagoda na licu Andreja Plenkovića kada je biskup rekao: “Obrišite stakla svojih naočala, koja su ponekad zamagljena osobnim interesima!”

U emisiji je objavljena velika reportaža iz Vukovara, gdje su majke naših heroja imale prilično oštre izjave na račun aktualne vlasti i dolazak Milorada Pupovca u Grad heroja…

 

Veliki razgovor Mladena Pavkovića s Markom Miljanićem, ratnim zapovjednikom obrane Škabrnja

 

 

 

Dujmović: Nema kraja podlostima i podvalama kada je o Miloradu Pupovcu riječ

 

 

 

Marijan Knezović: ‘Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Mladen Pavković: Podravka je slala humanitarnu pomoć u Vukovar mjesec dana nakon okupacije

Objavljeno

na

Objavio

U PODCASTU VELEBIT je gostovao novinar i publicist Mladen Pavković.

♦ Kako je došlo do inicijative da se čitaju imena palih branitelja na komemoracijama?
♦ Zašto se noć kazališta održava na Dan sjećanja na Vukovar?

♦ Što je s dezerterima u Domovinskom ratu?
♦ Koliko od 1300 braniteljskih udruga dobiva pomoć od države?

♦ Gdje je danas Veljko Marić?
♦ Koliko su branitelji izloženi bolestima?

♦ Kako izgleda sudbina branitelja kada se razboli?
♦ Kako je podignut spomenik branitelju koji je učinio suicid?

♦ Koliko su izloženi suicidu članovi braniteljskih obitelji?
♦ Je li sustav dovoljno osjetljiv za branitelje koji su na rubu?

♦ Tko je uzeo nagradu koju je hrvatska policija raspisala za Gotovinom?
♦ Zašto generali šute?

♦ Koliko je zaista ljudi ubijeno u logoru Danica u vrijeme NDH-a u Koprivnici?
♦ Zašto je Koprivnica ‘crveni grad’?

♦ Koja je uloga Zvonimira Mršića u Koprivnici i Podravci?

Odgovore na ova pitanja pogledajte na PODCASTU VELEBIT.

 

Mladen Pavković: Sad je vrijeme da se opet prisjetimo i srpskih logora smrti

 

 

Mladen Pavković: Kako to da se u Hrvatskoj ne spominju, a kamoli gone visoko rangirani ratni zločinci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari