Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović: ‘Ovo je početak novog partnerstva između Hrvatske i Njemačke!’

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]’Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana’, kazala je predsjednica[/su_heading]

Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je danas u službeni posjet Njemačkoj. Hrvatsku predsjednicu u Berlinu je dočekao njemački predsjednik Joachim Gauck.

GERMANY-CROATIA-DIPLOMACY-GAUCK-GRABAR-KITAROVIC“Ovo je drugo Vaše putovanje u inozemstvo. Drago mi je da ste se tako brzo odlučili doći. Želimo zajedno raditi na intenziviranju suradnje između Njemačke i Hrvatske. Najmanje 240.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni obogaćuju naše društvo”, rekao je Gauck u uvodu.

“Hrvatska je dvije godine dio Europske unije i Vaša je zemlja poduzela velike napore da postane članica. Ali, znam da reformski procesi nisu završeni i o tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva”, rekao je njemački predsjednik i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama zapadnog Balkana.

“Hrvatska je most od EU prema tim zemljama. Vašom spremnošću za nastavak reformi ste dobar primjer ostalim zemljama u regiji koje žele ući u EU”.

Gauck je podsjetio kako su Nijemci poduzeli važne korake na polju suočavanja s prošlošću.

“Tu vam možemo biti partneri”, poručuje Gauck.

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila se na dobrodošlici te je istaknula da je Berlin prva prijestolnica nakon Sarajeva koju posjećuje.

“Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana”, kazala je predsjednica.

“U pravu ste predsjedniče kad kažete da pred nama stoji još veliki put reformi. Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva. Hrvatska razumije ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlanatskoj arhitekturi. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji. Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen”, rekla je Grabar-Kitarović dodajući da želi da odnosi dviju zemalja budu što snažniji u gospodarstvu.

“Sigurna sam da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske”, poručila je predsjednica.

Nakon razgovora s Gauckom, primila ju je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako je priopćeno iz ureda savezne kancelarke, teme razgovora Merkel i Grabar-Kitarović bit će bilateralna i europska pitanja.

Dvije državnice razgovarat će i o aktualnim zbivanjima u jugoistočnoj Europi.

GERMANY-CROATIA-DIPLOMACY-MERKEL-GRABAR-KITAROVIC

[ad id=”40551″]

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Znamo gdje pripadamo i tko su nam prijatelji

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari