Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Perešinov MiG iz Austrije treba dovesti u Hrvatsku

Objavljeno

-

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Gornjoj Stubici je položila cvijeće na spomenik junaku Domovinskog rata pilotu Rudolfu Perešinu

Iako Zagorje nije bilo na crti bojišnice, Zagorci su branili hrvatsku domovinu. Rudolf Perešin možda je bio jedan od najpoznatijih primjera, a njegov herojski čin prelijetanja u Austriju ne samo da je bio veliko ohrabrenje braniteljima, već je bio ohrabrenje svima nama, piše večernji list

Bilo je to podizanje morala cijeloj Hrvatskoj – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer u Gornjoj Stubici, gdje je položila cvijeće na spomenik junaku Domovinskog rata pilotu Rudolfu Perešinu.

Dodala je da je pred hrvatskom diplomacijom zadaća da od Austrije dobije MiG-21 u kojem je Perešin 1991. godine prebjegao iz baze JNA-a u Bihaću, preletio Hrvatsku i Sloveniju te sletio pokraj Klagenfurta. “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod”, poručio je tada. Taj je avion danas u nekom skladištu, vjerojatno u dijelovima.

Znam da postoje neki sporovi što se tiče sukcesije, no on nedvojbeno pripada Hrvatskoj – istaknula je predsjednica. Zrakoplov bi trebao postati dio spomen-hiže za koju je jučer potpisan ugovor između Krapinsko-zagorske županije i Udruge Rudolf Perešin.

Županija se obvezala donirati 150.000 kuna za izgradnju spomen-hiže Rudolfu Perešinu u Jakšincu, selu u kojem je rođen 1958. godine, a uključit će se i Općina. Ugovor su potpisali župan Željko Kolar i predsjednik udruge vlč. Ivan Levak.

Prema Kolarovim riječima, moguće je i da se Zagreb uključi u financiranje, i o tome je već razgovarao s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Rudolf Perešin po povratku u Hrvatsku prešao je u HRZ i branio domovinu.

Drugog dana operacije Bljesak 2. svibnja 1995. godine pogođen mu je zrakoplov, a on se spustio padobranom na teritorij koji su kontrolirali Srbi. Tek nakon dvije i pol godine srpska je strana njegove ostatke predala Hrvatskoj, no još nije do kraja razjašnjeno kako je poginuo. Pokopan je na Mirogoju.

Stav je Austrije da bi Hrvatska trebala od ostalih sljednica bivše Jugoslavije dobiti suglasnost o odricanju potraživanja MiG-a koji je, prema dostupnim informacijama, bio izložen 2002. godine u Vojnopovijesnom muzeju u Beču na jednoj izložbi o raspadu Jugoslavije.

Prije dvije godine objavljeno je da se Perešinov MiG 21R s oznakom “26112” može razgledati u muzeju u zrakoplovnoj bazi Zeltweg, gdje je na jednom airshowu nastupila i akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje”.

Prije toga MiG je bio rastavljen i spremljen u bazu kod Bečkog Novog Mjesta.

Večernji list

Hrabri prelet pilota Perešina: Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate (VIDEO)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari