Connect with us

Reagiranja

Kolinda Grabar Kitarović: Prestati s politiziranjem Jasenovca

Objavljeno

on

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve i oni koji ih preuveličavaju, i istaknula kako treba stati s politiziranjem Jasenovca.

[ad id=”93788″]

“Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovare da vidimo što možemo učiniti”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Srpsko narodno vijeće je najavilo da će bojkotirati komemoraciju u Jasenovcu, a prije toga je isto najavila Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj.

“U svakom slučaju, Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti se na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštivati povijest i sagledavati je u povijesnim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva. Trebamo respektirati i poštivati žrtve, da im se poklonimo i jednostavno se osvrnemo na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je, također, rekla kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve, isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali naglašava da je većina Hrvata u Drugom svjetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika i da moderna Hrvatska nije nastala na ustaškom režimu i NDH.

“Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskom narodu, to apsolutno odbacujem”, istaknula je, prenosi Fena.

“Treba to prepustiti povjesničarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima, koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe. Danas imamo mnogo egzistencijalnih problema. Treba brinuti o standardu građana, kada pitate ljude to im je bitno reći će posao, plaća … Idemo se usredotočiti na ono što muči hrvatske građane danas, a povijest sagledati objektivno”, poručila je predsjednica Hrvatske.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari