Connect with us

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Previše se odugovlači s imenovanjem novog ravnatelja SOA-e

Objavljeno

-

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu da se predsjednik Vlade Tihomir Orešković i ona nisu dogovorili oko imena novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) te ocijenila da se to pitanje previše odugovlači, kao što se, općenito i odluke donose presporo, dok je premijer Orešković najavio da će se s nekoliko kandidata za tu dužnost sastati idući tjedan.

[ad id=”93788″]

Predsjednica Republike je još početkom veljače potpisala odluku o razrješenju ravanatelj SOA-e Dragana Lozančića zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i tu svoju odluku uputila u Vladu. Odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e supotpisuje i predsjednik Vlade RH Orešković.

“Samo mogu reći da moja pozicija ostaje ista; dakle ja sam tražila povlačenje gospodina Lozančića jer je izgubio moje poverenje. O drugim razlozima neću raspravljati javno s obzirom da je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti. Međutim, ovo je pitanje koje svakako treba riješiti jer mislim da se previše odugovlači, a iskreno govoreći, ne razumijem niti poziciju gospodina Lozančića koji dalje ustraje biti na tom mjestu, nakon što mu je jedna od osoba koja mu prema zakonu daju smjernice za rad, rekla da ne uživa povjerenje”, izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović, koja je u središtu Zagreba sudjelovala u obilježavanju Dana narcisa, posvećenom ranom otkrivanju raka dojke.

Kazala je kako očekuje od premijera da donese odluku, te dodala da o tome ne želi špekulirati u njegovo ime.

Predsjednica države naglasila je i da je “brine brzina, odnosno nedostak brzine prilikom donošenja odluka općenito”.

Orešković: Idući tjedan naći ću se s nekoliko kandidata

Premijer Tihomir Orešković, na upite novinara odgovorio je kako je imenovanje ravnatelj SOA-e proces te je, ne želeći spominjati imena mogućih kandidata, najavio da će se idući tjedan naći s nekoliko kandidata za tu dužnost.

“Mislim da ste me dosad već upoznali, to je proces i kako smo išli s imenovanjem ministra branitelja tako će biti i s direktorom SOA-e. Naći ću se s nekoliko kandidata, neću sada spominjati koji su to, i u pravo vrijeme ću predstaviti kandidata predsjednici i onda ćemo zajedno odlučiti”, izjavio je Orešković koji je također sudjelovao na obilježavanju Dana narcisa, a na štand na Trg bana Jelačića, došao je nešto kasnije od predsjednice Grabar Kitarović.

Premijer Orešković rekao je i kako je prošloga tjedna na dnevnom redu bio Državni proračun i izbor ministra branitelja, kao i njegov boravak u Bruxellesu, a idućeg tjedna će se ponovno fokusirati na domaće stvari koje se trebaju rješavati, među kojima je izbor predsjednika SOA-e jedna od njih.

Na upite novinara vezano za imenovanje ravnatelja SOA-e predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, na Trgu bana Jelačića odgovorio je da ne voli komentirati odluke drugih koji snose i suodgovornost za te odluke, dodavši kako je procjena da li treba nešto učiniti ili ne, ipak na onome koji donosi odluku.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari