Connect with us

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović primila guvernera Sankt Peterburga, grada prijatelja Zagreba

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak guvernera Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka koji u Zagrebu boravi povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljskih veza Sankt Peterburga i Zagreba, priopćio je Ured predsjednice.

Grabar-Kitarović i Poltavčenko istaknuli su kako je ova godina od posebnog značaja za nastavak obogaćivanja sveukupnih odnosa, posebice u području hrvatsko-ruskih kulturnih i gospodarskih veza, navodeći pritom trenutno gostovanje Državnog baletnog kazališta “Leonid Jakobson” iz Sankt Peterburga, ali i nedavno otvorenu izložbu o Katarini Velikoj u Zagrebu.

Predsjednica je naglasila kako su stabilni odnosi s Rusijom važna sastavnica hrvatske vanjske politike te je izrazila uvjerenost kako će se odnosi Rusije i Hrvatske, “kao odgovorne članice EU-a NATO-a, nastaviti razvijati u duhu uzajamnog razumijevanja i otvorenog dijaloga”, stoji u priopćenju.

Ruska Federacija, ocijenila je predsjednica, važan je čimbenik i sugovornik po pitanju sigurnosti i stabilnosti na području jugoistoka Europe.

Grabar-Kitarović je također zahvalila ruskoj strani na spremnosti u iznalaženju uspješnog rješenja prekograničnog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu iz Rafinerije nafte Brod.

Guverner Poltavčenko naglasio je kako su u njegovom izaslanstvu i brojni predstavnici gradskih službi Sankt Peterburga s ciljem daljnjeg unaprjeđenja gospodarskih veza dvaju gradova.

Sugovornici su pozdravili rast trgovinske razmjene između Hrvatske i Sankt Peterburga ali i Ruske Federacije u prvom tromjesečju ove godine te zaključili kako postoji realan potencijal za jačanje gospodarske i kulturne suradnje, ali i one u drugim područjima poput turizma i obrazovanja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari