Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović priredila prijam za strane diplomate

Objavljeno

-

U prigodnom govoru kojim se u uredu predsjednice predstavila veleposlanicima i predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranih u Zagrebu, predsjednica je rekla da su ti izazovi sve brojniji.

Nakon ostvarivanja ključnih nacionalnih ciljeva, članstva u NATO-u i EU, Hrvatska treba postaviti nove ciljeve svoje vanjske politike pri čemu će priznati izazove moderne diplomacije, rekla je u četvrtak u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na prijamu što ga je priredila za strane diplomate.
U prigodnom govoru kojim se u uredu predsjednice predstavila veleposlanicima i predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranih u Zagrebu, predsjednica je rekla da su ti izazovi sve brojniji i sežu od održivog razvoja, klimatskih promjena, upravljanja vodama, energetske sigurnosti, migracija, spolne jednakosti i statusa žena i djevojčica do tradicionalnijih kao što su jačanje gospodarskih i kulturnih veza i sigurnosnih pitanja, osobito glede suradnje u borbi protiv terorizma i radikalizma.

“Uvjerena sam da Republika Hrvatska treba izići iz granica svojeg neposrednog i šireg europskog susjedstva i osnažiti stara prijateljstva te stvoriti nove prijatelje diljem svijeta”, rekla je hrvatska predsjednica, poručivši predstavnicima diplomatskog zbora da će trebati njihovu pomoć u dokazivanju da bliskost među državama nije zemljopisna odrednica.

Ustvrdivši da se nove mogućnosti otvaraju ako se uspije pojmiti dinamičnost događaja u Aziji, Africi i Južnoj Americi, Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska njih još tek treba istinski otkriti i da ta područja tek trebaju otkriti Hrvatsku.

“Najveću odgovornost snosimo sami jer moramo iskoračiti iz samonametnutog tradicionalnog okvira službe vanjskih poslova i diplomatske mreže”, rekla je hrvatska predsjednica, izrazivši uvjerenost da se ta mreža može proširiti i izmijeniti u dinamičniju i učinkovitiju, koja će se voditi interesima hrvatskog gospodarstva.

Izrazila je uvjerenost da će pregovori o transatlantskom trgovinskom i ulagačkom partnerstvu završiti uspješno i najavila da će zagovarati suradnju sa SAD-om i u Europi i osobito u njezinu jugoistočnom dijelu.

Spomenuvši da se uskoro navršava druga obljetnica članstva Hrvatske u EU, Grabar Kitarović ocijenila je da je nakon početnih pogrešaka vrijeme za pravu potvrdu članstva, napomenuvši kako se Hrvatska može potvrditi kao članica koja može isplaćivati dividende na ulaganja u svoje članstvo, prije svega na povjerenje u njezinu vjerodostojnost.

Hrvatska predsjednica ponovila je trajnu potporu koju Hrvatska pruža procesu konsolidacije šireg europskog prostora ulaskom svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju.

“Odlučna sam u namjeri da zajedno s našim susjedima ozbiljno prionemo rješavanju svih otvorenih pitanja, čime ćemo graditi budućnost na čvrstim i zdravim europskim temeljima”, rekla je Grabar Kitarević.

U ime predstavnika diplomatskog zbora obratio se doajen diplomatskog zbora, apostolski nuncij Alessandro D’erico.

Rekao je kako se svi sjećaju svečane prisege i inspirativnog govora hrvatske predsjednice na inauguraciji i ustvrdio kako međunarodna zajednica jako cijeni njezin poziv na nacionalno jedinstvo, konsenzus oko ključnih pitanja, otvorenost međunarodnoj zajednici, snažnu želju za održavanjem i daljnjem razvijanjem odnosa sa susjednim zemljama i potporu ulasku zemalja jugoistočne Europe u europsku obitelj.

“Ne potcjenjujemo probleme s kojima ste suočeni u svakodnevnom radu, osobito onim proizišlim iz svjetske gospodarske krize i nekim delikatnim situacijama na lokalnoj i regionalnoj razini koje većinom potječu iz prošlosti”, rekao je apostolski nuncij.

“No, uvjereni smo da će pod Vašim mudrim vodstvom Hrvatska uspjeti nadići te teškoće, kao što je to učinila toliko puta u prošlosti”, rekao je D’erico.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari