Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar Kitarović: privremenim uredom doprinosim decentralizaciji RH

Objavljeno

-

Puno događaja u Splitu i okolici, poput Sinjske alke i Maratona lađa u Metkoviću, motiviralo je predsjednicu na privremeno izmeštanje ureda, a najavila je da će slično privremeno izmještanje uslijediti i za druge krajeve Hrvatske, spomenuvši pritom priobalje, Gorski kotar, Slavoniju, Zagorje i Međumurje.

[ad id=”68099″]

Svečanim dizanjem Zastave Predsjednice Republike u petak ujutro je u Splitu službeno otvoren privremeni ured predsjednice Koline Grabar Kitarović, koja je istaknula kako boravkom u Splitu idućih desetak dana želi doprinijeti decentralizaciji Hrvatske te potaknuti Vladu, Sabor i ministarstva da iz Zagreba “odu u sve hrvatske krajeve”.

kolinda split premještaj 2“Rekla sam u kampanji i držim i ističem da Zagreb ne može biti samo središte Hrvatske, jer Hrvatska mora voditi računa o razvoju svih svojih gradova, pa je ovo i prvi primjer da Ured predsjednice izmještamo iz Zagreba ovdje u Split”, rekla je Grabar Kitarović na svečanosti.

Istaknula je kako otvaranjem privremenog ureda želi pridonijeti decentralizaciji Hrvatske i jednakomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva, izrazivši nadu da će tom simboličnom gestom potaknuti Vladu, Sabor i ministarstva da “razmisle o tome da se što više decentraliziramo i da odemo u sve hrvatske krajeve”.

Najavila je da će slično privremeno izmještanje predsjedničina ureda uslijediti i za druge krajeve Hrvatske, spomenuvši pritom priobalje, Gorski kotar, Slavoniju, Zagorje i Međumurje.

U privremenom uredu u Splitu boravit će desetak dana. “Nastojat ćemo provesti što je moguće više vremena među građanima, jer sam obećala da ću biti među građanima i ovo je jedan od načina na koji to činimo”, poručila je Grabar Kitarović.

Novinarima je rekla kako ju je na privremeno izmještanje ureda motiviralo i puno događaja u Splitu i okolici, primjerice Sinjska alka i Maraton lađa u Metkoviću.

Dodala je kako je već primila brojne najave posjeta njezinu uredu u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije. “Ima onih koji traže pomoć, ali i onih koji imaju razne inicijative od gospodarskih do inicijativa o tome kako bi Hrvatska trebala ići dalje, kako bismo krenuli putem blagostanja”, kazala je Grabar Kitarović.

Novinare je zanimalo zašto je promijenila svoje ranije najave da će privremeni ured biti smješten u Lori, na što je predsjednica rekla kako će u Lori ujutro imati kolegije i radne sastanke, ali da su htjeli imati ured u samom gradu kako bi bili s građanima i tako pristupačniji.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko ževrnja je svečano otvaranje ureda nazvao povijesnim danom za Split i županiju. “Svjedočite upravo ono što ste najavljivali, da ćete biti narodna predsjednica i zbog toga Vas ovaj narod duboko cijeni i poštuje. Ovaj narod Vas vidi kao osobu nade, novog optimizma i bolje Hrvatske”, poručio je Ževrnja predsjednici.

Istaknuo je kako su Split i županija kolijevka hrvatske državnosti te im je posebna čast u sljedećih desetak dana biti “središte naše domovine”. Kazao je kako bi volio da i drugi državni dužnosnici slijede primjer predsjednice.

Zastavu na jarbol ispred zgrade županije, gdje će biti smješten privremeni ured Predsjednice Republike, podignula je najbolja ovogodišnja splitska maturantica Tea Gaberc uz pomoć dvojice predstavnika Počasno-zaštitne bojne.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari