Kolinda Grabar Kitarović: Rehabilitirat ću umirovljene generale iz 2000. godine, iako su pogriješili s pismom

8

‘Kao predsjednica želim biti iskrena, želim priznati kad sam pogriješila. Pogriješila sam što sam to iskomunicirala krivo, odnosno nisam iskomunicirala do kraja’, priznala je Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnom intervjuu Novoj TV. Kazala je kako je po svjetonazoru moderna konzervativka, a Tito je za nju, ustvrdila je, samo – komunistički diktator.

Otkrila je koji bi joj bili prvi potezi u slučaju da postane predsjednica, hoće li voditi kampanju desnom retorikom, te što misli o Josipu Brozu Titu, kao i što misli o sadašnjim predsjedničkim ovlastima te kako bi se ponašala prema HDZ-u u slučaju da postane predsjednica.

Nakon priče s Vašim zamrznutim mjestom u NATO-u, ima li još tajni koje niste rekli biračima pred ove izbore?
Ma apsolutno nema, nije mi ni u ovom slučaju bila nikakva namjera skrivati bilo što od hrvatske javnosti.

Zašto niste odmah to rekli?
Jednostavno nije bilo prilike, nije me nitko pitao. Nisam mislila da će to toliko zanimati hrvatsku javnost s obzirom da je riječ o tehničkom pitanju.

Ali to nije tehničko pitanje, to je političko pitanje. Vi ste rekli ‘Vraćam se u Hrvatsku’. Bili ste, blago rečeno, neiskreni.
Priznajem, pogriješila sam, nisam to iskomunicirala kako je trebalo do kraja. Priznajem tu pogrešku i žao mi je zbog toga. Želim biti Predsjednica koja će u svakom trenutku priznati kad je pogriješila i, ako treba, i ispričati se.

Kako će Vaši birači na to reagirati?
Vjerujem da će reagirati na to onako kako jest. To je tehničko pitanje, za mene je to zatvoreno.

Bili ste u Americi, mislite li da bi u Americi ovakvu aferu preživio predsjednički kandidat?
Apsolutno. Nije riječ o nikakvoj aferi. Riječ je o tehničkom pitanju. Ja apsolutno nisam ni u kakvom sukobu interesa.

Ali neiskreni ste, bila je neiskrenost na početku Vaše utrke.
Nije bila neiskrenost na početku utrke. Za mene je to zatvoreno.

Završena priča?
Završena priča, kao što sam rekla, kao predsjednica želim biti iskrena, želim priznati kad sam pogriješila. Pogriješila sam ovdje što sam to iskomunicirala krivo, odnosno nisam iskomunicirala do kraja.

Svjetonazorski – tko je Kolinda Grabar Kitarović?
Ja sam moderna konzervativka, članica stranke koja pripada narodnjačkom spektru, ali sam vrlo uključiva i u ovoj kampanji ne dijelim ljude ni na ljevicu, ni na desnicu.

Pitam Vas to zato što su se pojavile špekulacije da stranka od Vas traži da krenete prema desnici.
Apsolutno nema nikakvih zahtjeva od same stranke.

Što bi to značilo da Kolinda Grabar Kitarović krene u desno?
Nije to ni meni isto tako jasno, ne znam kako se definira ta ideologija kod nas raznoraznim pitanjima. Borit ću se za gospodarski rast, borit ću se protiv siromaštva. Spada li to u neku ideologiju?

Spada li u ideologiju da Tita, recimo, proglasite zločincem?
Ne znam koju to ideologiju definira, doista. U ovoj zemlji previše se govori o ideološkim pitanjima, to je distrakcija.

Što je on za Vas onda?
On je za mene komunistički diktator, kao što je i za ostatak Europe. I to je to.

Ništa više?
Ništa više.

Koji su to Vaši aduti, u odnosu na Predsjednika i protukandidata?
Prepoznajem taj trenutak da je riječ o dubokoj gospodarskoj, ekonomskoj, socijalnoj krizi u kojoj smo se našli, da je za to potrebna hrabrost, odlučnost, a ne kalkuliranje.

Vi to sve imate?
Ja to sve imam. I ja sam spremna na taj zaokret, spremna sam okupiti ljude. Želim novo, odnosno, obnovljeno hrvatsko zajedništvo.

S kim biste onda lakše surađivali – s premijerom Milanovićem ili s Tomislavom Karamarkom koji bi Vam praktički omogućio da budete predsjednica?
Surađivat ću sa svakim tko je spreman na suradnju.

Govorimo naravno hipotetski – ako Vam građani daju potporu, koji bi bio Vaš prvi predsjednički potez?
Nazvati premijera Milanovića i sazvati sjednicu Vlade. Drugi će biti raditi na inicijativi za proglašenje punog gospodarskog pojasa umjesto ZERP-a u Jadranu. Treći potez bit će rehabilitacija umirovljenih generala iz 2000. godine. Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, međutim namjeravam njih i cijeli Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. To što su oni radili tada, bila je obrana časti i dostojanstva, a učinili su pogrešan korak – nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihovog znanja.

Kada biste postali predsjednica, biste li koristili usluge bivšeg predsjednika Josipovića, za interese države?
Za interese države spremna sam na suradnju sa svima.

Mislite li da je ovakav sustav, ovlasti Predsjednika, adekvatan ili Predsjednik treba imati više ovlasti?
Sasvim dovoljan. Nisu potrebne druge ovlasti, Predsjednik ima dovoljno ovlasti. Problem je u tome što ih Ivo Josipović do sada nije koristio.

Kakve mi kao birači i građani imamo garancije da nećete kao predsjednica vraćati dug HDZ-u?
Kako mislite – vraćati dug HDZ-u?

HDZ Vas je predložio, osigura Vam, primjerice, pobjedu, postanete predsjednica i nećete vraćati dug HDZ-u?
Kao predsjednica sam predsjednica svih građana. HDZ će biti jedna od stranaka u Hrvatskoj. Naravno, ja s HDZ-om dijelim svoje nazore koji su narodnjački, oni su stranka desnog centra – dakle, te vrijednosti zajedno dijelimo. Međutim, ne namjeravam pogodovati niti jednoj, apsolutno ni jednoj političkoj stranci.

Koji biste grad ili stranu državu prvo posjetili?
Nisam o tome razmišljala, mislim da to nije toliko bitno. Prošlo je vrijeme kad se šalju poruke. Međutim, svakako treba obnoviti opću vanjsku politiku, treba joj dati malo više daha.

Primjerice, INA – spor je između Amerike i Rusije. Imamo li mi uopće izbora ili moramo biti uz Ameriku?
Imamo izbora. Činjenica je da isto tako pripadamo određenom sustavu vrijednosti, da mi nismo nesvrstani, da smo se opredijelili za to da smo članica NATO-a i EU. Više od svega meni je to pitanje energetske neovisnosti Hrvatske.

Monetizacija autocesta?
Protiv sam.

Istraživanje nafte i plina u Jadranu?
Tu sam rekla da me još nitko nije uvjerio da je to isplativo, ali me isto tako nitko nije uvjerio da bi to bilo na štetu okoliša. Mislim da treba ići dalje s tim projektom.

Ruža Tomašić je napustila svoju stranku. Ali je prije javno isticala da će Vas poduprijeti u kandidaturi. Mislite li da to još stoji?
I dalje uživam njezinu potporu, to mi je istaknula više puta.

S kim idete u drugi krug?
Drugog kruga možda neće ni biti, vidjet ćemo.

 

Link s videom možete pogledati OVDJE.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Otvoreno pismo dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti

autor: stožerni general u mirovini Janko Bobetko; admiral Davor Domazet Lošo; general pukovnik Ivan Čermak; general pukovnik u mirovini Ivan Basarac; general pukovnik Krešimir Ćosić; general pukovnik Ante Gotovina; general bojnik Damir Krstičević; general bojnik Ivan Kapular; general bojnik Mirko Norac; general bojnik Milenko Filipović; general bojnik u mirovini Ivan Korade i general bojnik u mirovini Nojko Marinović.

Budući da se naša imena već mjesecima povlače po medijima u sklopu sve raširenije kampanje kriminalizacije Domovinskog rata, kao i vrijeđanja i omalovažavanja Hrvatske vojske, te s obzirom na činjenicu da mnogi od onih, od kojih bi to bilo očekivati, nisu protiv toga odlučno podignuli glas, mi, hrvatski generali i ratni zapovjednici, smatramo svojom moralnom obvezom upoznati hrvatsku javnost s našim stavovima i gledištima. Na to nas obvezuje i povjerenje, a i zadaća koju nam je hrvatski narod ukazao u najtežim trenucima obrane zemlje i koju smo izvršili ne samo uspješno nego i časno.

1. S ogorčenjem konstatiramo da dobar dio medija i političara o Domovinskom ratu govori još samo i jedino kao o nečemu negativnom, problematičnom pa i sramotnom, premda je Domovinski rat temelj na kojem su izrasle hrvatska sloboda, suverenost i neovisnost. Držimo nedopustivim i nečasnim da se o braniteljima i invalidima Domovinskog rata govori samo kroz šačicu onih koji su se stvarno ogriješili o njegovu čistoću, ili o pozitivne zakone, a istodobno prešućuje sve ono pozitivno i veličanstveno u čemu je sudjelovala golema većina najboljih hrvatskih sinova. Jer to u konačnici, htio to tko priznati ili ne, vodi kriminalizaciji same volje hrvatskog naroda da se brani i obrani od velikosrpske agresije i okupacije. Napokon, treba li danas ikoga uvjeravati da svi oni, a tu ubrajamo i sebe, koji su po cijenu vlastitog života branili i obranili hrvatsku slobodu, nisu to činili zbog nekih prizemnih interesa ili privilegija, nego iz najviših ideala, jer na bojišnici su jedine privilegije bile smrt i neizvjesnost?!

2. Posebno ističemo, i ovom prigodom naglašavamo da nismo protiv sankcioniranja pojedinačnih zločina ili kriminalnih djela. Svatko tko se zaista ogriješio o čistoću Domovinskog rata, ili je počinio kakvo nečasno i kriminalno djelo treba odgovarati, ali na način koji priliči pravnoj i demokratskoj državi. Policijske akcije, kojih smo nedavno bili svjedoci, međutim, više nalikuju na obračun s terorističkim grupacijama ili mafijaškim skupinama negoli odgovoru pravne i demokratske države, sukladnom našim stvarnim prilikama te dostojanstvu hrvatskih branitelja i časnika Hrvatske vojske.

3. Nepotrebno demonstriranje sile, proglašavanje krivaca prije sudske presude, pa čak i prije provedene istrage, uključujući tu i licitiranje haaškim optužnicama, a u čemu, na žalost, ne sudjeluju samo mediji, svakako ne pridonosi klimi tolerancije i izgradnji demokratske Hrvatske, za koju smo se i mi, generali i ratni zapovjednici, borili. Štoviše, takvi postupci vode u nepotrebne i opasne rascjepe našeg društva.

4. Zbog toga želimo posebno naglasiti da nikakvi sukobi, a najmanje terorizma ili bilo kakvo nasilje, o kojima se tako olako u posljednje vrijeme u nas govori, nisu i ne mogu biti u interesu nikoga razumnog i odgovornog, a pogotovo ne onih koji su svojom krvlju stvarali ovu državu! Onaj koji je gradio kuću ima najmanje razloga da ju dovodi u pitanje ili da se igra njezinom sudbinom!

To kažemo ne samo u svoje ime, nego, nadamo se s pravom, i u ime Hrvatske vojske i svih hrvatskih branitelja, te svih hrvatskih građana koji su u najtežim danima bili na braniku Domovine.

5. U tom sklopu – a zbog spekulacija, pa i ciljanih dezinformacija u vezi s preustrojem Hrvatske vojske – želimo iznijeti naš načelan stav: podupiremo sve one nakane da se na zapovjedna mjesta postave školovani i najsposobniji ljudi, a to znači oni koji su se dokazali u Domovinskom ratu. Jer Hrvatska vojska je upravo u Domovinskom ratu izrasla u pobjedničku vojsku, s kadrovima i doktrinom koji su to omogućili, a što je kapital koji nitko kome je stalo do sigurnosti zemlje i hrvatske slobode ne bi smio olako zenemariti.

6. Na kraju pozivamo najodgovornije osobe i institucije države, kao i mjerodavne čimbenike civilnog društva, a napose medije, da se odupru negativističkom i povijesno nekorektnom i neistinitom prikazivanju Domovinskog rata, da zaštite čast i dostojanstvo hrvatskih časnika i vojnika, da ne podliježu klimi olakog optuživanja i blaćenja, jer time se štite ne samo temelji na kojima je uspostavljena hrvatska sloboda i državna neovisnost, nego, a u to smo duboko uvjereni, i temelji na kojima jedino može počivati budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske.

kamenjar.com

facebook komentari

 • peppermintt

  A zašto su to pogriješili s pismom ?

 • Gabro Vuskic

  Nisu oni ništa pogriješili. Pogriješili su oni koji im spočitavaju što su pismi “svojem” predsjedniku napisali.
  Samo kod nas Hrvata ironija mora postojati da se stanovnik i žitelj države u kojoj se je rodio i žvi ne smije javiti i pismo svojem predsjedniku napisati. Pogledajmo i ugledajmo se u druge demokratske zemlje kako su njihovi predsjednici veseli i zadovoljni kada im građani kojima su oni predsjednik, javljaju.
  kolinda će gubiti na ravnoteži ako se bude držala oštaplera i izdajnika Stjepana Mesića savjeta i izjava de se generali nisu smjeli njemu javiti niti mu pisati. To je očita diktatura kojom ođtapler Mesić nastoji sam sebe braniti.
  ja kada bih se kandidirao za predsjednika RH nikada i ni u kojem slučaju ne bih dao za pravo mojem protivniku u natjecanju za predsjednika. Ako bih ja njemu počeo davati za pravo štao iznosi, tu su onda dvije stvari koje automatski biračima upadaju u oči, a to su: Prvo (1) da Kolinda Grabar Kitarović nema čvrste noge na kojima hoda pa se mora ulagivati svojem protivniku te tako postaje “TAKOJEVIĆ” i drugo (2) da se ona slaže sa izjavama svojeg protivnika, što rezultira na to da protivnik nije LOŠ.

 • peppermintt

  e tako , bravo Gabro 🙂

 • Alan B’Stard

  Ma ovo je konstrukcija s udbashke nove tv i mislava blage

 • 1diablo

  Dobro mu je odbrusio Kerum-yebeni konobar-

 • peppermintt

  ok, onda tribamo razmontirat ovu konstrukciju 😉

 • 1diablo

  ja neću više na ove teme… 😉

 • peppermintt

  tribamo te 😉