Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Stanje na jugoistoku Europe je gore nego prije dvije godine

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak u Bruxellesu, nakon niza sastanaka s čelnicima institucija EU-a, da se potrebno više usredotočiti na europski jugoistok gdje je stanje gore nego prije.

Hrvatska predsjednica završila je u petak dvodnevni posjet Bruxellesu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Novinarima je kazala da je s njime razgovarala o sastanku Europskog vijeća koje se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, suradnji EU i Turske te o stanju u hrvatskom susjedstvu.

Rezimirajući svoj dvodnevni posjet Bruxellesu tijekom kojeg se susrela s čelnicima europskih institucija – predsjednicima Komisije, Parlamenta i Europskog vijeća, Jeanom-Claudeom Junckerom, Martinom Schulzom i Donaldom Tuskom, predsjednica je rekla da se njezini sugovornici slažu s njezinim opservacijama.

‘Posebno se to odnosi na potrebu da se više usredotočimo na razvoj stanja na jugoistoku Europe i u pojedinim državama, da se perspektiva članstva nastavi i da se istodobno jasno naglašava potreba za daljnjim reformama i potreba za uređenjem, ne samo odnosa unutar država nego i među susjednim državama’, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

‘Ako ocijenjujemo stanje na jugoistoku Europe u ovom trenutku, ono je, nažalost, gore nego što je bilo prije godinu i pol ili dvije.

Time su pridonijeli neki objektivni razlozi za koje možda nismo bili dovoljno spremni , ali sad imamo priliku ne samo kroz Europsko vijeće sljedeći tjedan, nego kroz doista čvršći dijalog razgovarati o načinima kako međusobnom suradnjom možemo zaštiti sve naše države od bilo kakvkih potencijalnih prijetnji i kako ćemo pitanja koja su ostala otvorana riješavati paralelno uz proces pristupanja EU-u ili NATO-u’, dodala je.

Hrvatska vanjska politika mogla je biti bolja

Zamoljena za ocjenu vanjske politike koju je vodila odlazeća hrvatska vlada, predsjednica je, uz ogradu da se radi o prekratkom vremenu za neku općenitu ocjenu, rekla da se uz dobre korake koji su napravljeni, moglo učiniti više.

‘Mislim da je dosta prekratko bilo vrijeme da bi se dala nekakva općenita ocjena.

Bilo je tu dobrih koraka, dobrih poteza zaštite nacionalnih interesa, ali mislim da smo mogli surađivati malo bolje, djelovati malo više koordinirano’, rekla je predsjednica i kazala kako se nada ‘da ćemo s novom vladom i sa Saborom imati češće redovite službene koordinacije na kojima ćemo, ne samo razmjenjivati svoje tzv. talking points, nego na kojima ćemo doista strateški promišljati koji su to hrvatski interesi’.

‘Kao što vidite, ministarstvo vanjskih poslova nije puno učinilo po pitanju nove strategije nacionalne sigurnosti koja će biti iznimno bitna i zato je važno da svi mi koji smo u vrhu vlasti i svi koji predstavljamo Hrvatsku u međunardnim tijelima imamo i koordinirane stavove, da nam se ne dogodi da negdje govorimo na drukčiji način što bi se moglo inteprertirati kao kontradiktirni stavovi’, zaključila je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR