Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu je više nego jadno

Objavljeno

-

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović je za HTV-ov Studio 4 prokomentirala stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu.[su_spacer]

NATO Secretary General attends conference ''Strengthening the Transatlantic Bond’’Upitana ima li informacija o tome da je SAD zainteresiran za opremanje hrvatske vojske američkim helikopterima Black Hawk, koji bi trebali zamijeniti Mi 117 koje će se navodno poslati ukrajinskoj vojsci, Grabar Kitarović je kazala kako je to prije svega bilateralno pitanje i kako se boji da je to informacija koja se drži u vrlo uskom krugu pa javnost o tome zna premalo.

Osobno zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna ostalim državama članicama NATO-a – kazala je Grabar Kitarović.

Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu ocijenila je jadnim.

-Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu je, nažalost, više nego jadno, kad je oprema u pitanju. Na dan kad slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MIG-21, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se uopće nije sastalo po tom pitanju. To održava i stanje u oružanim snagama općenito, one su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima – istaknula je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Zagovara široku raspravu na stručnoj i političkoj razini.

Cijelo vrijeme slušam, gotovo izgovor, da odluku o zrakoplovstvu treba donijeti do 2016. i da imamo vremena. Nemamo vremena, 2016. je iza ugla. To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj Oružanih snaga, za koju se bojim da smo je izgubili. Strateški dokumenti su nam zastarjeli, oni su iz 2002. godine. Dugoročni plan razvoja ostaje mrtvo slovo na papiru. Ono što treba hitno napraviti je da treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi prema konsenzusu – izjavila je Grabar Kitarović.

Nije protiv regionalnog povezivanja, ali samo sa državama članicama NATO-a.

-Kad je riječ o zrakoplovstvu – postoji više opcija: vlastito zrakoplovstvo, “air policeing”, nekakva kombinacija regionalnih snaga tj. država članica NATO-a – zaključila je Grabar Kitarović, napominjući kako svaku od tih opcija treba dobro i temeljito razmotriti.

Grabar Kitarović smatra kako bi dobra opcija bilo zadržavanje vlastitih snaga – da ih stavimo u okvire koji su nama potrebni i da počnemo razmišljati da Hrvatska osigurava zračni prostor susjednih država, što bi osiguralo i dodatne prihode u proračun.

Podsjetimo, odgovornost za stanje u oružanim snagama, uz Vladu, svakako snosi i aktualni predsjednik Ivo Josipović, koji se nedavno iznova založio za nabavu ruske vojne opreme.

>>Josipović – Loš izgovor, šalabahteru unatoč

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas