Pratite nas

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu je više nego jadno

Objavljeno

na

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović je za HTV-ov Studio 4 prokomentirala stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu.

NATO Secretary General attends conference ''Strengthening the Transatlantic Bond’’Upitana ima li informacija o tome da je SAD zainteresiran za opremanje hrvatske vojske američkim helikopterima Black Hawk, koji bi trebali zamijeniti Mi 117 koje će se navodno poslati ukrajinskoj vojsci, Grabar Kitarović je kazala kako je to prije svega bilateralno pitanje i kako se boji da je to informacija koja se drži u vrlo uskom krugu pa javnost o tome zna premalo.

Osobno zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna ostalim državama članicama NATO-a – kazala je Grabar Kitarović.

Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu ocijenila je jadnim.

-Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu je, nažalost, više nego jadno, kad je oprema u pitanju. Na dan kad slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MIG-21, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se uopće nije sastalo po tom pitanju. To održava i stanje u oružanim snagama općenito, one su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima – istaknula je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Zagovara široku raspravu na stručnoj i političkoj razini.

Cijelo vrijeme slušam, gotovo izgovor, da odluku o zrakoplovstvu treba donijeti do 2016. i da imamo vremena. Nemamo vremena, 2016. je iza ugla. To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj Oružanih snaga, za koju se bojim da smo je izgubili. Strateški dokumenti su nam zastarjeli, oni su iz 2002. godine. Dugoročni plan razvoja ostaje mrtvo slovo na papiru. Ono što treba hitno napraviti je da treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi prema konsenzusu – izjavila je Grabar Kitarović.

Nije protiv regionalnog povezivanja, ali samo sa državama članicama NATO-a.

-Kad je riječ o zrakoplovstvu – postoji više opcija: vlastito zrakoplovstvo, “air policeing”, nekakva kombinacija regionalnih snaga tj. država članica NATO-a – zaključila je Grabar Kitarović, napominjući kako svaku od tih opcija treba dobro i temeljito razmotriti.

Grabar Kitarović smatra kako bi dobra opcija bilo zadržavanje vlastitih snaga – da ih stavimo u okvire koji su nama potrebni i da počnemo razmišljati da Hrvatska osigurava zračni prostor susjednih država, što bi osiguralo i dodatne prihode u proračun.

Podsjetimo, odgovornost za stanje u oružanim snagama, uz Vladu, svakako snosi i aktualni predsjednik Ivo Josipović, koji se nedavno iznova založio za nabavu ruske vojne opreme.

>>Josipović – Loš izgovor, šalabahteru unatoč

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vojko Obersnel: Rijeka nije komunistička, ali je crvena

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel gostovao je u N1 Newsroomu gdje je govorio o otvorenju godine Europske prijestolnice kulture 1. veljače, kako teku pripreme i je li sve spremno, ali i kako komentira aktualna politička zbivanja, odnosno ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića, te ideološke podjele koje vladaju u Hrvatskoj.

“Čudno je da ljudi na najodgovornijim dužnostima nisu u stanju ispuniti imovinsku karticu. Možda bi umjesto sigurnosne provjere kriterij za stupanje na dužnost trebao biti da znaju ispuniti imovinsku karticu”, rekao je na samom početku Obersnel osvrnuvši se na akutalan slučaj ostavke ministra Kujundžića, no i ostalih ministara koje je problem s imovinskom karticom koštao pozicije.

“Razumijem da premijer u pravilu kreće od povjerenja, no neki su to zloupotrijebili. Nije baš normalno da se promijenilo toliko ministara, ova Vlada liči na hokejašku ekipu u kojoj se mijenjaju cijele postave. To nije dobra poruka građanima”, smatra Obersnel.

Rijeci je dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture Rijeka2020. Riječki gradonačelnik najavio je kako ćemo u subotu 1. veljače svjedočiti ceremoniji otvorenja kakva još nije viđena u Hrvatskoj.

“Najavljen je veći broj ministara, valjda do subote još netko neće dati ostavku. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bi danas trebala potvrditi dolazi li definitivno, pozvan je i izabrani predsjednik Zoran Milanović, no nekako ne želi “smetati” u protokolu još uvijek aktualnoj predsjednici. Samo otvorenje je izuzetno na tragu riječkog identiteta, odvija se u riječkoj luci što je simbolično za sam grad”.

Ceremoniju je opisao kao mješavinu zvuka, svjetla i buke koja će u jednom segmentu biti zahvala svim radnicima koji su gradili Rijeku kao i promjenama koje su se dogodile. U tom projektu Opera Industriale sudjelovat će i zborovi radnika s brusilicama, 20-ak riječkih gitarista koji predstavljaju taj riječki bunt. Cijelo otvaranje vezano je za riječki identitet i činjenicu da je u zadnjih 90 godina Rijeka promijenila šest država. Trajno će ostati uređenje kvarta u centru gdje je bila tvornica Rikard Benčić i u koju se useljavaju ustanove kulture”.

Obersnel je rekao da radovi ne kasne, te da, iako je Galeb trebao biti gotovo ranije, zbog protivljenja Gradskog vijeća, čitava se priča malo rastegnula pa će se to ipak dogoditi krajem ove ili početkom iduće godine. No, kako kaže riječki gradonačelnik, ostat će kao trajan spomen na brod sa zanimljivom poviješću od trenutka gradnje u Italiji do perioda kada ga je koristio Tito. Problem ne vidi u zaduženju, već činjenici da nekima ideološki smeta obnova broda koji se veže i uz Titovo ime.

Obersnel kaže i kako Rijeku neće dočekati sudbina Maribora koji je također nosio titulu glavnog grada europske kulture, te završio s rupom u budžetu.

“Priča o Mariboru je specifična, to je miks spleta nesretnih okolnosti. Sam program je vrijedan 30-ak milijuna eura od kojih je 10 milijuna eura osigurano iz gradskog, 10 milijuna eura iz državnog proračuna, a ostatak iz ostalih prihoda, dakle županija, sponzora i EU projekata. Infrastruktura vrijedi 40 milijuna eura od čega preko 20 dolazi iz EU fondova, 10 iz državnog proračuna i ostalo iz gradskog proračuna. Nakon ovih godinu dana ne vjerujem da će ostati bilo kakvih troškova koji nisu planirani, kredit će se otplaćivati idućih pet do deset godina i u tome ne vidim problem”.

“Riječki umjetnik” Nemanja Cvijanović je najavom postavljanja velike zvijezde na vrh Riječkog nebodera na Korzu u svibnju ove godine u sklopu programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 izazvao burne reakcije u javnosti. Obersnel je na to rekao:

“Rijeka nije komunistička, no crvena je. Otvorenje posvećujemo radnicima koji su ju gradili, iz toga vučemo dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ta zvijezda na neboderu je trebala biti privremena instalacija u kojoj je više od 2800 stakala koji simboliziraju 2800 poginulih u bitki za Rijeku. Mislim da je u ovoj godini kada obilježavamo 75 godina od pada fašizma to primjereno. Mogu razumjeti da je zvijezda u Domovinskom ratu zlopupotrijebljena od JNA, koja je zloupotrijebljena od Slobodana Miloševića, no to je simbol borbe za slobodu”.

Za kraj se osvrnuo i na mogućnost da, u slučaju da SDP pobijedi na idućim parlamentarnim izborima, Davor Bernardić postane premijer.

“On je predsjednik SDP-a, na tu funkciju su ga izabrali članovi stranke i kao takav ima legitimno pravo da se u slučaju pobjede vidi kao premijer. No, ima dovoljno vremena da se utvrdi je li to najbolje i ima li boljih rješenja”.

Udruga Primorski Hrvat upozorila gradonačelnika Obersnela na rezoluciju Europskog parlamenta

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Analiza: Kujundžićevi poslovi i Plenković ili Kovač, Stier i Penava

Objavljeno

na

Objavio

Urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao resor zdravstva te ministra zdravstva Milana Kujundžića, ali i situaciju u HDZ-u te unutarstranačke izbore.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari