Pratite nas

Najave

Kolinda Grabar-Kitarović sutra u državnom posjetu Irskoj

Objavljeno

na

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović boravi od ponedjeljka u trodnevnom državnom posjetu Irskoj gdje je očekuju razgovori s predsjednikom Michaelom D. Higginsom i ostalim visokim državnim dužnosnicima, a nakon Dublina posjetit će i Galway, grad koji je zajedno s gradom Rijekom izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Predsjednica Grabar-Kitarović odlazi u Irsku na poziv kolege Higginsa s kojim se sastaje u ponedjeljak, a nakon razgovora predviđen je obilazak Muzeja irske emigracije. U večernjim satima šefica države sastat će se s hrvatskom zajednicom.

Predsjednik Higgins boravio je u službenom posjetu Zagrebu u lipnju 2013., u vrijeme kada je Irska predsjedala EU-om, a Hrvatska iščekivala ulazak u integraciju mjesec poslije.

Irska je odmah otvorila svoje tržište rada za hrvatske radnike, prema podacima iz 2015. samo se te godine u Irsku iselilo oko 5000 Hrvata.

U Dublinu će se predsjednica u utorak susresti i s premijerom Endom Kennyem, koji ju je prije dvije godine kao član EPP-a javno podržao na hrvatskim predsjedničkim izborima, te održati radne sastanka u irskom parlamentu, među ostalim s članovima Hrvatsko-irske parlamentarne grupe prijateljstva.

U prvih osam mjeseci prošle godine Hrvatska je u Irsku izvezla robe u vrijednosti 22,6 milijuna eura, pokazuju podaci DZS-a, a uvezla je u vrijednost 40 milijuna eura. Po tim podacima Irska nije Hrvatskoj niti u 35 najvećih trgovinskih partnera. Ovaj put predsjedničnin posjet ne prati i gospodarski forum.

Na Trinity Collegeu, najstarijem irskom sveučilištu osnovanom 1592. po uzoru na Oxford i Cambridge, predsjednica će održati predavanje na temu “Europsko jedinstvo u potrazi za otpornošću: Razmišljanja zemlje koja je ušla 28.”

Posljednjeg dana državnog posjeta Irskoj, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Galway, grad na zapadu Irske koji je, zajedno s gradom Rijekom, izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Nakon sastanka s gradonačelnikom Noelom Larkinom, Grabar-Kitarović će posjetiti sjedište projekta Galway 2020. i obratit se studentima Nacionalnog sveučilišta.

Galway će do 2020. uložiti u taj projekt 45.47 milijuna eura, a u njemu će kao partneri i potpora sudjelovati i susjedne lokalne vlasti, njih deset.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Film ‘Glavu dole ruke na leđa’ u Širokom Brijegu

Objavljeno

na

Objavio

U kinu Borak, u Širokom Brijegu 01.03.2019. biti će prikazan dokumentarni film “Glavu dole ruke na leđa” koji obrađuje događaje u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Film kroz iskaze branitelja prati njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, poslije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu.

Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Predstavljanje knjige ‘Neretva 93’ i obrana Vrdi autora Marinka Sose Zvijezde

Objavljeno

na

Objavio

U utorak 12. veljače 2019. godine u kinodvorani u Grudama u 18 sati upriličit će se predstavljanje knjige „NERETVA 93“ i OBRANA VRDI, autora brigadira Marinka Sose Zvijezde, ratnog zapovjednika brigade Viteza Ranka Bobana Grude.

Knjigu će predstaviti fra Ante Marić, Ivan Šimić, Petar Majić i Marinko Sosa. U glazbenom dijelu programa nastupit će učenici OGŠ Grude, a program će voditi Ivana Bošnjak.

Ova knjiga je izašla u nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude. Opisuje ratne strahote iz minuloga Domovinskog rata, kad su hrvatski branitelji, osobito bojovnici Vrdi i grudske brigade stali u obranu Domovine i spasili i obranili planirani veliki prodor mudžahedinskih snaga na zapadnu Hercegovinu, Dalmaciju i dolinu Neretve sve do mora.

Između ostaloga u uvodu u knjigu autor je napisao: „Ovo su priče sudionika zbivanja 1993. godine, tijekom zločinačkog nauma Armije BiH da akcijom – napadom „Neretva 93.“ izađu u selo Vrdi, ovladaju Mostarom i rijekom Neretvom, te tako okupiraju sve zaključno s Neumom.

Zato sam i odlučio u ovu našu knjigu staviti zapovijed koja se temelji na već izdanoj i odobrenoj akciji „Neretva 93.“ potpisanoj od zločinca Sefera Halilovića.

Kako ćete moći pročitati, „Odbrane narodnih prava Vrdi 93“ potpisuje drugi zločinac Zuka Ališpago. Znamo da smo Božjom pomoći i našom hrabrošću spriječili zločince u njihovoj zlokobnoj namjeri.

Možete zamisliti što bi hrvatski puk čekalo i kakav zločin nakon Uzdola i Grabovice bi doživjeli tisuće onih koji bi se našli na putu ovih zločinaca.“

Ostalo zanimljivo štivo možete pročitati u ovoj vrijednoj knjizi!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari