Connect with us

Najave

Kolinda Grabar-Kitarović sutra u Poljskoj

Objavljeno

on

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se u utorak u Krakowu s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom s kojim će razgovarati o svojoj inicijativi povezivanja Jadrana i Baltika, a zatim će se uputiti u Krynicu na 25. gospodarski forum “Prema otpornoj Europi. Strategije za budućnost”.

[ad id=”68099″]

Konzervativac Duda, s 43 godine među najmlađim predsjednicima u svijetu, novim je poljskim predsjednikom postao u svibnju, pobijedivši dotadašnjeg šefa države Bronislawa Komorowskog. Duda je bio kandidat oporbene desne stranke Pravo i pravda (PiS) koju vodi Jaroslaw Kaczynski, predsjednik vlade između 2006. i 2008. i brat blizanac bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji 2010.

Duda je jedini od predsjednika država tzv. vertikale Jadran-Baltik s kojim Grabar-Kitarović nije razgovarala. Radi se o savezu na političkom, sigurnosnom, gospodarskom i energetskom planu koji hrvatska predsjednica smatra jednim od svojih vanjskopolitičkih prioriteta i naziva je jednim od “zamašnjaka daljnjeg jačanja europskog projekta”. Činile bi je Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, a s kojim se Grabar-Kitarović još nije sastala.

Grabar-Kitarović će poslije sastanka s Dudom sudjelovati na plenarnom zasjedanju tradicionalnog gospodarskom foruma u Krynici, na granici sa Slovačkom, gdje će se raspravljati o sigurnosti, energetici, makroekonomiji, poslovanju, inovacijama te Europskoj uniji, regionalnoj suradnji i ostalim elementima međunarodne politike.

Krynica, poznata i kao “Davos Istoka”, postala je najveće i najvažnije sastajalište političkih i gospodarskih lidera srednje i istočne Europe, a stručnjaci tvrde da Forum ne samo da prati društvene i gospodarske promjene u regiji, već ih i oblikuje.

Forum ima za cilj stvoriti povoljnu klimu za razvoj suradnje u Europi na političkom i ekonomskom planu. Koliko je Krynica postala važnim mjestom ne samo za političke elite u tom dijelu Europe svjedoči činjenica da je postala gotovo nezaobilazna i za političare i gospodarstvenike iz zapadnog dijela Europe. Do sada je na Forumu u Krynici sudjelovalo preko 3000 političara, gospodarstvenika i predvodnika društva iz 60 zemalja svijeta, uključujući, predsjednike, premijere, europske povjerenike i izvršne direktore velikih tvrtki.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari