Connect with us

BiH

Kolinda Grabar-Kitarović u BiH: Potpora naporima BiH prema EU

Published

on

Bosna i Hercegovina nema boljeg partnera od Hrvatske i ona je najvažnija spona na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, zaključili su u četvrtak u Sarajevu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

[ad id=”68099″]

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su informirali predsjednicu Grabar-Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU, posebice imajući u vidu predstojeće gospodarske i socijalne reforme BiH.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su i pored više otvorenih pitanja, dobri i prijateljski, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini.

Istaknuta je važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju suradnju izvršnih vlasti dviju država, posebice u pogledu rješavanja otvorenih pitanja iz područja pogranične problematike, dogradnje ugovornog okvira, trgovinskih odnosa i uspostave svestranije ekonomske suradnje na bazi zajedničkih interesa. Ponovljeno je zajedničko opredjeljenje za nastavak suradnje u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar-Kitarović je kazala da Republika Hrvatska, kao članica EU i NATO, bilateralno, ali i putem institucija EU, iskazuje značajnu potporu Bosni i Hercegovini u njezinim naporima na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u europske i euroatlantske integracije. Podržala je reformske napore koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH i naglasila značaj provedbe infrastrukturnih i energetskih projekata od regionalnog značaja.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o izazovima na globalnom planu, odnosno o prilivu izbjeglica sa područja Bliskog Istoka i sjeverne Afrike, kao i mogućnostima pronalaska dugoročnijeg rješenja migrantske politike.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH uz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, nazočila savjetnica Diana Čekić, priopćeno je iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

11988253_466820940163583_516214526428756216_n

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je bilateralni susret s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, u okviru radnog posjeta izaslanstva Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini

Teme razgovora bile su regionalne prilike i suradnja, bilateralni odnosi dviju zemalja, kao i trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na daljnji napredak u procesu europskih integracija.

Tom prigodom istaknut je značaj unapređenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, s ciljem jačanja međusobne suradnje na svim poljima. Kako se i jedna i druga zemlja još navikavaju na promjene koje su nastale u odnosima od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, potrebno je zajednički raditi na prevazilaženju svih poteškoća i prepreka, a sve s ciljem obostrane dobrobiti.

Također je istaknuto da je potrebno što prije riješiti pitanje granica, kao i međusobno usuglasiti daljnje strategije razvitka od značaja za obje zemlje. Sugovornici su dogovorili intenziviranje kontakata i suradnje u predstojećem razdoblju, kako bi se pokazao međusobni značaj dviju zemalja.

U okviru posjeta održan je i radni ručak dvaju izaslanstava u restoranu ‘Kibe’, gdje je također razgovarano o značajnim pitanjima i daljnjem razvitku prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

11990691_913526732047620_7845463986643265348_n

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas se, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, susrela s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu.

”Ona ozbiljno razmišlja o tome kako da se stvori jedno i političko i gospodarsko rješenje za sve građane u BiH. Hrvati ne traže nikakve privilegije već samo da imaju jednaka prava kao i drugi narodi”, izjavio je Feni kardinal Puljić nakon sastanka.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica Hrvatske našla vremena da pohodi sjedište Katoličke crkve u Sarajevu.

To je bila prilika da Puljić prikaže stanje Katoličke crkve u BiH i na poseban način pitanje Vrhbosanske nadbiskupije koju predvodi.

”Razumljivo je da je najveće pitanje kako zaustaviti odlazak i kako sačuvati naš opstanak na poseban način što Hrvatska kao članica Evropske unije može učiniti u EU – da progovori da se BiH tako riješi, da se stvori jedno zakonsko uporište jednakopravnosti odnosno da se otvore vrata naše zemlje prema EU u pogledu razvoja gospodarstva, koja će omogućiti ljudima da ovdje žive, rade i ne bježe iz BiH.
U tom smislu smo razmijenili naša razmišljanja”, istakao je Puljić novinarima.

Osnovna tema razgovora bio je položaj Hrvata u BiH jer, kako kaže Puljić, Dayton to nije proveo, a “ono što je provedeno bilo je na štetu Hrvata“.

Zato smatra da je potrebno stvoriti jedno ozračje sigurnosti i stabilnosti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakopravni i to kroz “promjenu izbornog zakona i Ustava BiH“.

”Sadašnji Ustav nije ustav, on je mirovni sporazum koji treba stvoriti jedan stabilan Ustav po kojem će svi građani biti jednakopravni”, zaključio je Puljić.


Valentin-Inzko-299x150Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović s kojom je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, a posebno o obavezi bh. vlasti da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum.

Također su razgovarali o novoj fazi u nastojanjima BiH da se pridruži Europskoj uniji (EU) putem nedavno potpisanog programa reformi.

Inzko je zahvalio Grabar-Kitarović na ulozi koju je Republika Hrvatska imala tijekom proteklih godina kao jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i članica EU, u pružanju potpore BiH.

”Kao što sam rekao mnogo puta, Hrvatska je pozitivan primjer za BiH kako se može ostvariti odlučan napredak na euroatlantskom planu, kada postoji politička volja za provedbu reformi u interesu svih građana”, kazao je Inzko.

Grabar-Kitarović je naglasila kako je važan opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH, te da se načela Daytonskog sporazuma moraju poštovati, jamčeći jednakopravan položaj hrvatskog naroda.

Inzko je jasno stavio do znanja da je referendum Republike Srpske (RS) ozbiljna i direktna prijetnja Mirovnom sporazumu, koja uvodi rizik da BiH krene unazad, te da se on mora ostaviti po strani kako bi se bh. lideri mogli usredotočiti na stvarne reforme u korist građana, priopćeno je iz OHR-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari