Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: U području jednakosti spolova treba još mnogo toga unaprijediti

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je čestitala svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena te ih pozvala da se prisjete svih svojih ženskih uzora u obitelji i društvu, svih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima te ocijenila da je Hrvatska postigla puno u području jednakosti spolova, ali da mnogo toga još treba unaprijediti.

“Danas, kada se kao prva hrvatska predsjednica obraćam svim ženama, djevojkama i djevojčicama u Hrvatskoj, čestitajući im Međunarodni dan žena, pozivam ih da se s ponosom prisjetimo naših majki i baka, svih onih dragih nam žena i uzora koje su nas svojom ljubavlju, snagom, dobrotom i posebnošću nadahnule za sve što smo postigle u životu.

Trebale bismo se prisjetiti i svih onih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima, svakodnevnim naporima za priznanje osnovnih ljudskih prava”, poručila je hrvatska predsjednica.

Ocijenila je da je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život, Hrvatska postigla puno. No, dodala je, mnogo je toga što u području jednakosti spolova još treba unaprijediti jer svakodnevno se bilježe različiti primjeri seksističkog ponašanja i manjka poštovanja prema ženama, a, nažalost, i porast nasilja nad ženama.

“Žene su i dalje manje konkurentne na tržištu rada zbog svoje potpune brige za djecu i obitelji. Za našu kriznu demografsku sliku, posebno je loš podatak čestih slučajeva prekida radnog odnosa zbog korištenja rodiljnog dopusta”, ustvrdila je.

Upravo zato, naglasila je, i dalje dosljedno zagovaram jačanje jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu.

“Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, ali i zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima i zaprekama u ostvarivanju svojih ljudskih prava i društvene jednakopravnosti, pogotovo pri zapošljavanju, planiranju i ostvarenju obiteljskoga života”, ocijenila je predsjednica Grabar Kitarović te svim hrvatskim ženama srdačno čestitala Međunarodni dan žena.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas