Connect with us

Najave

Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak ‘napušta’ HDZ

Objavljeno

on

Prigodno će joj biti uručeni rezultati izbora, potom će o izlasku iz stranke obavijestiti šefa Sabora

U ponedjeljak će izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetiti Državno izborno povjerenstvo, gdje će joj prigodno uručiti konačne i službene rezultate izbora. Time će biti riješena još jedna formalnost koju nova hrvatska predsjednica treba obaviti do svečanosti inauguracije 15. veljače u Zagrebu.

Nakon DIP-a, izabrana predsjednica Grabar-Kitarović obavit će i iduću formalnost – poslati pismenu obavijest predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i tajništvu stranke da izlazi iz članstva stranke.

Stranačka vjernost

Predsjednička dužnost je, prema članku 96. Ustava, nespojiva s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije biti ni članom političke stranke.

“Podnošenje ostavke na članstvo”, kako stoji u tekstu Ustava, bit će ujedno i simboličan korak za Kolindu Grabar-Kitarović, s obzirom na to da je u HDZ-u bila od samih početaka, dakle gotovo četvrt stoljeća. Ta stranačka vjernost bila je i jedan od glavnih razloga što je tako glatko izabrana za kandidatkinju HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Nakon što, dakle, dobije ispisnicu iz HDZ-a, predsjednica RH obavijestit će potom, kako to predviđa Ustav, i Hrvatski sabor, konkretno predsjednika Sabora Josipa Leku.

Nakon toga slijedi inauguracija na Trgu svetog Marka, gdje će pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec Kolinda Grabar-Kitarović izgovoriti tekst prisege. Dužnost će službeno preuzeti 19. veljače jer predsjedniku u odlasku mandat traje do 18. veljače u ponoć. Primopredaja dužnosti će, nakon dramatičnih sporenja oko mogućeg preseljenja Ureda predsjednika na lokaciju u Visokoj 22, ipak biti obavljena na dosadašnjoj predsjedničkoj lokaciji – Pantovčaku.

U HDZ-u su, naravno, zadovoljni što će Kolinda Grabar-Kitarović, bez obzira na pokušaje podmetanja i kvarenja atmosfere uoči njezine inauguracije (tumačenje vladajućih da predsjednica zapravo nije pobijedila jer zbog brojnih nevažećih listića nije dobila više od 50% glasova svih birača izašlih na izbore) te igrokaza s preseljenjem u Visoku, ovih dana preuzeti dužnost i obveze predsjednice Republike Hrvatske.

O odlasku svoje bivše članice iz stranke kažu: – To je kao kad se obitelj oprašta od člana koji odlazi na dulje vrijeme. Znamo da će joj biti bolje, ali nam je ipak žao što odlazi.

Odmah nakon inauguracije na Markovu trgu te dolaska u rezidenciju na Pantovčaku, nova predsjednica objavit će i imena većine svojih savjetnika i osoba koje će voditi njezin ured.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari