Pratite nas

Najave

Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak ‘napušta’ HDZ

Objavljeno

na

Prigodno će joj biti uručeni rezultati izbora, potom će o izlasku iz stranke obavijestiti šefa Sabora

U ponedjeljak će izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetiti Državno izborno povjerenstvo, gdje će joj prigodno uručiti konačne i službene rezultate izbora. Time će biti riješena još jedna formalnost koju nova hrvatska predsjednica treba obaviti do svečanosti inauguracije 15. veljače u Zagrebu.

Nakon DIP-a, izabrana predsjednica Grabar-Kitarović obavit će i iduću formalnost – poslati pismenu obavijest predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i tajništvu stranke da izlazi iz članstva stranke.

Stranačka vjernost

Predsjednička dužnost je, prema članku 96. Ustava, nespojiva s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije biti ni članom političke stranke.

“Podnošenje ostavke na članstvo”, kako stoji u tekstu Ustava, bit će ujedno i simboličan korak za Kolindu Grabar-Kitarović, s obzirom na to da je u HDZ-u bila od samih početaka, dakle gotovo četvrt stoljeća. Ta stranačka vjernost bila je i jedan od glavnih razloga što je tako glatko izabrana za kandidatkinju HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Nakon što, dakle, dobije ispisnicu iz HDZ-a, predsjednica RH obavijestit će potom, kako to predviđa Ustav, i Hrvatski sabor, konkretno predsjednika Sabora Josipa Leku.

Nakon toga slijedi inauguracija na Trgu svetog Marka, gdje će pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec Kolinda Grabar-Kitarović izgovoriti tekst prisege. Dužnost će službeno preuzeti 19. veljače jer predsjedniku u odlasku mandat traje do 18. veljače u ponoć. Primopredaja dužnosti će, nakon dramatičnih sporenja oko mogućeg preseljenja Ureda predsjednika na lokaciju u Visokoj 22, ipak biti obavljena na dosadašnjoj predsjedničkoj lokaciji – Pantovčaku.

U HDZ-u su, naravno, zadovoljni što će Kolinda Grabar-Kitarović, bez obzira na pokušaje podmetanja i kvarenja atmosfere uoči njezine inauguracije (tumačenje vladajućih da predsjednica zapravo nije pobijedila jer zbog brojnih nevažećih listića nije dobila više od 50% glasova svih birača izašlih na izbore) te igrokaza s preseljenjem u Visoku, ovih dana preuzeti dužnost i obveze predsjednice Republike Hrvatske.

O odlasku svoje bivše članice iz stranke kažu: – To je kao kad se obitelj oprašta od člana koji odlazi na dulje vrijeme. Znamo da će joj biti bolje, ali nam je ipak žao što odlazi.

Odmah nakon inauguracije na Markovu trgu te dolaska u rezidenciju na Pantovčaku, nova predsjednica objavit će i imena većine svojih savjetnika i osoba koje će voditi njezin ured.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i organizacije pod njihovim utjecajem

Objavljeno

na

Objavio

Veteran hrvatskog nezavisnog novinarstva Vjekoslav Krsnik promovirat će svoju novu knjigu „Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i organizacije pod njihovim utjecajem“ u srijedu 13. prosinca u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu, Bogovićevan 1, s početkom u 18 sati.

Knjiga na 140 stranica donosi političke biografije političara i javnih osoba koji se svojim djelovanjem, a posebice u organizacijama pod njihovim utjecajem, zalažu za novi tip jugoslavenstva.

Uz autora knjigu će predstaviti admiral Davor Domazet Loš, bivši politički emigrant Nikola Štedul i komentator portala Hrvatskog kulturnog vijeća Marko Ljubić.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari