Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović u vodstvu – osvojila 2,8% više glasova

Objavljeno

na

Prema prvim izlaznim anketama HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 51,4 a Ivo Josipović osvojio je 48,6 posto.  Razlika je 2,8 posto, što je iznad statističke pogreške.

izlazne ankete

Ovi rezultati Ipsos pulsa temelje se na izlaznoj anketi koja je provedena na 150 birališta na području Hrvatske. Anketirano je oko 13.674 tisuća birača. Anketa je provedena tako da se biračima, pri izlasku s birališta, postavilo pitanje kako su glasovali.

Praksa je pokazala da su izlazne ankete vrlo pouzdan instrument predviđanja rezultata izbora. Prosječna odstupanja rijetko kada prelaze 1 %.

Ankete za direktno.hr

Kako što smo objavili prije izbora, agencija 2×1 komunikacije za direktno.hr provela je istraživanje rejtinga dvaju kandidata za predsjednika; Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića u cijeloj Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. Po tim procjenama, Kolinda u drugom izbornom krugu pobjeđuje za 4,6 posto, sa 52,30, dok Josipović osvaja 47,70 posto glasova. U prvom krugu pobijedio je Josipović sa razlikom od samo 1,24 posto, sa 38,46 posto glasova, dok je Kolinda imala 37,22 posto.

Agencija je u razdoblju od drugog do sedmog siječnja radila ankete rezultata svih 21 županija zasebno. Ukupno je ispitanih 6.300, a u svakoj županiji ispitano je njih 300. Podsjećamo, Agencija 2×1 komunikacije je ankete za direktno.hr ranije radila na uzorku od 500 ispitanika, a sada su, zbog manjeg broja kandidata i kratkoće vremena, broj ispitanika smanjili za 200.

Anketa udruge Promatrač

Udruga Promatrač osnovana 2013. godine do sada je s više od 100 promatrača pratila prošlogodišnji referendum o ustavnoj definiciji braka, potom s više od 300 promatrača izbore za Europski parlament 2014. godine, te sa više od 50 promatrača prati i ove izbore za predsjednika Republike Hrvatske.

Zbog učestalih primjedbi o namještanju rezultata predizbornih anketa o rejtinzima predsjedničkih kandidata i sumnji da se one u stvarnosti koriste za promidžbu pojedinih kandidata i oblikovanje javnog mnijenja, udruga Promatrač je odlučila provesti predizborne ankete u prvom i drugom krugu, a sukladno svom Statutu u kojem je navedeno da će “provoditi istraživanja o problematici vezanoj uz ciljeve Udruge” među koje svakako spada praćenje izbornih procesa te ukazivanje na nelogičnosti i eventualne zlouporabe.

Udruga Promatrač je u razdoblju od 2. do 6. siječnja na 1000 stanovnika Republike Hrvatske napravila novu telefonsku anketu za drugi krug predsjedničkih izbora i dobila ove rezultate:
Kolinda Grabar Kitarović 47,9%, Ivo Josipović 44,9%, Nevažeći listići 3,4%, Neodlučni 3,8%.

Direktno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Molitva “Žrtva Borova naselja za Domovinu”

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod nekadašnje zgrade Borovo Commercea, gdje je 1991. bilo sklonište i pričuvna bolnica, obilježena je 26. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje.

Zatim su sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske gdje je misu zadušnicu predvodio fra Ilija Vrdoljak. Nakon mise je uslijedilo bacanje vijenca u Dunav u Borovu te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Obilježavanje “Žrtve Borovo naselja za domovinu” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 26 godine. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba. U samo jednom danu – 51 osoba. Isto tako, u trenucima pada Vukovara Borovo naselje bilo je tjednima odsječeno od ostatka grada.

Onoga dana kada je presječena komunikacija s Vukovarom, najteže je bilo ranjenima. U podrumima Borova naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo na tzv. “suncu” – bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila, riječi su Ivana Lukića zvanog Zolja, jednog od vukovarskih junaka.

Samo oni koji su imali puno sreće preživjeli su 19. studenog. Još su se vodile borbe, nisu ni znali da je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava.

26. obljetnica stradanja Borova naselja

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Mons. Jure Bogdan: Pravi odgovor na zlo nije mržnja nego ljudska blizina i ljubav

Objavljeno

na

Objavio

foto: Hina

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan je u subotu u propovijedi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji, na 26. obljetnicu masakra koje su u tom mjestu počinile JNA i paravojne srpske postrojbe, naglasio kako su pravi odgovor na zlo uvijek samo ljudska blizina, ljubav i pažnja, a ne osveta i mržnja jer mržnja donosi mrak iz kojeg se nikad ne vidi cjelovita istina.

“Ovdje kao i u svim sličnim situacijama razbojstava i ubojstava, vrijede kršćanska načela i valja ih poštovati. Ne može se mržnjom pobijediti mržnja. Ne može se osvetom pobijediti zlo. Ako na zlo pokušavamo odgovoriti zlom, onaj koji nam je nanio zlo uspio je. I nas je uveo u labirinte mržnje i sunovratio u ponore zla. Doveo nas je na svoju neljudsku razinu,” rekao je mons. Bogdan na misi za sve stradale u Domovinskom ratu.

kod spomen-obilježja masovne grobnice „Ruža za poginule branitelje i civile“, u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

“Osveta je nemoć izazvana zlom. Promašen je pokušaj onih koji duboke rane poznate i manje poznate iskorištavaju za vlastite interese, bez poštovanja i samilosti prema poginulima. Poigravati se dostojanstvom poginulih žrtava i s patnjom živih, veliko je zlo,” rekao je i dodao da je potrebno što prije zaklopiti ove ružne stranice i okrenuti se budućnosti.

Kolonom sjećanja “Korak po korak”, u kojoj je bilo više od 15.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, u subotu je u Škabrnji obilježen Dan sjećanja na žrtve masakra koji su u Škabrnjki počinili pobunjenici i JNA. Škabrnja je imala 86 žrtava.

Kod spomen obilježja vijence su položili državno izaslanstvo u kojemu su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar turizma Gari Cappelli i ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, te izaslanstva Zadarske županije i brojnih braniteljskih i civilnih udruga.

Dan sjećanja na žrtve u Škabrnji završio je komemorativnim skupom na Trgu Franje Tuđmana i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod središnjeg križa na Groblju sv. Luke. (Hina)

Brkić i Krstičević iz Škabrnje: Dok je svijeta i vijeka, moramo ustrajati na progonu velikosrpskih zločinaca!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari