Connect with us

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Učinimo internet sigurnijim!

Objavljeno

on

Foto: EPA

Zajedno za bolji internet!

Naša djeca i mladi žive i odrastaju u globalnom medijskom svijetu, koriste moderne tehnologije i pritom se susreću s brojnim izazovima. Mediji, ali i brojni pojedinci, koji su često i relativno anonimni stvaratelji sadržaja, intenzivno utječu na društvene norme, stvaraju, mijenjaju i prenose vrijednosti, a raznovrsni medijski sadržaj oblikuje životne stilove, stavove i identitet.

Djeci i mladima iznimno je privlačan internet zbog niza mogućnosti i prednosti. Internet pruža brzu dostupnost najraznovrsnijim i zanimljivim informacijama, pruža mogućnost brze komunikacije s velikim brojem ljudi te nudi beskonačno veliku ponudu audio, vizualnog ili audiovizualnog sadržaja i zabave.

Zaštita odraslih, ali osobito djece i mladih od potencijalno štetnog i neprimjerenog sadržaja sve je teža i složenija zadaća.

Imamo obvezu djeci i mladima omogućiti uvjete u kojima će moći ostvariti i razvijati sve svoje mogućnosti i vještine. Naša je zadaća osigurati sigurniju, poticajniju i zdraviju razvojnu okolinu.

Medijska pismenost, tj. sposobnost kritičkog vrednovanja medijskih poruka, danas nije samo važna, već je možda i ključna pismenost i vještina za razvoj i odrastanje djece u medijski posredovanom svijetu, medijska pismenost – abeceda 21. stoljeća jedan je od preduvjeta za stvaranje samostalne i osobne kritičke pozicije djece i mladih. Edukacija i podizanje razine medijske pismenosti i djece i roditelja najbolji su način za zaštitu maloljetnika od potencijalno štetnih medijskih sadržaja.

U posljednjih nekoliko godina primila sam pregršt poruka djece i mladih putem servisa poruka na društvenim mrežama. U velikoj većini tih poruka vidljiva je visoka razina kulture dijaloga, što je optimistično. No, nisam uvijek postavljala pitanje jesu li njihovi roditelji, skrbnici ili odgajatelji upoznati s tom komunikacijom?

Prema nekim istraživanjima čak 49% roditelja uvjereno je da su upoznati sa svim aktivnostima svoje djece na internetu, 71% djece sakriva ili ne dijeli s roditeljima informacije o pregledanom sadržaju, a 50% djece ne zna kome i kako se obratiti u slučaju problema u online komunikaciji.

Obrazujte se, informirajte, razgovarajte s djecom i mladima i gajite uzajamno povjerenje. Svatko od nas može dati svoj mali doprinos sigurnijem i odgovornijem korištenju interneta i digitalnih tehnologija. Učinimo internet sigurnijim, komentirala je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

CSI.hr medijskapismenost.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari