Connect with us

Naši u svijetu

Kolinda Grabar Kitarović uručila povelje RH hrvatskim udrugama u Njemačkoj

Objavljeno

-

Foto: Ured Predsjednice RH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je na kraju svog radnog posjeta Njemačkoj u ponedjeljak u Mainzu hrvatskim udrugama povelje Republike Hrvatske te se susrela s hrvatskim i njemačkim poduzetnicima, a na kraju se zahvalila iseljenicima na podršci tijekom mandata.

“Dodjelom ovih priznanja na simbolični način želim zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem sam osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan domovine”, rekla je Grabar-Kitarović nakon uručenja povelja RH.

Povelje su dodijeljene za “domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom” hrvatskim kulturnim i zavičajnim klubovima i udrugama iz Njemačke.

Hrvatska predsjednica je istaknula kako od početka mandata inzistira na obnovi, do tada zapuštenih, odnosa sa iseljeništvom.

„Premda nas još mnoge zapreke muče na tom putu, upravo zahvaljujući naporima vaših zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović.

“Uspjeli ste ostati svoji, ponosni Hrvati i odgovorni građani Njemačke koja je postala vaš novi dom i koja je dobila vrijedne, uspješne ljude koji u njoj žive i koji je poštuju, ali nikada ne zaboravljaju svoju hrvatsku domovinu.

Danas mi je pripala osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti Povelje Republike Hrvatske našim udrugama za njihovo domoljublje, za dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja, za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom.

Ovim putovanjem i dodjelom priznanja na simboličan način želim i zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem sam osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan Domovine.

Čestitam vam svima na dobivenim priznanjima, neka ona budu poticaj vašem daljnjem radu, a svima ovom prigodom šaljem poruku koju sam isticala tijekom cijeloga svojega mandata:

Upravo ste vi, naši iseljenici, poveznica Domovine sa svijetom!
Uvijek ću zajedno sa svima vama vjerovati u našu Hrvatsku, ljubiti je i poštovati!”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je posjet Njemačkoj završila susretima s njemačkim i hrvatskim poduzetnicima u Mainzu.

Tijekom dana predsjednica RH je otvorila Hrvatski gospodarski dan upriličen prigodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u sklopu kojeg je bio održan i Njemačko-hrvatski gospodarski forum. (Hina/Kamenjar.com)

Kolinda Grabar Kitarović otvorila Hrvatsko-njemački gospodarski forum u Frankfurtu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari