Pratite nas

Naši u svijetu

Kolinda Grabar Kitarović uručila povelje RH hrvatskim udrugama u Njemačkoj

Objavljeno

na

Foto: Ured Predsjednice RH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je na kraju svog radnog posjeta Njemačkoj u ponedjeljak u Mainzu hrvatskim udrugama povelje Republike Hrvatske te se susrela s hrvatskim i njemačkim poduzetnicima, a na kraju se zahvalila iseljenicima na podršci tijekom mandata.

“Dodjelom ovih priznanja na simbolični način želim zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem sam osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan domovine”, rekla je Grabar-Kitarović nakon uručenja povelja RH.

Povelje su dodijeljene za “domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom” hrvatskim kulturnim i zavičajnim klubovima i udrugama iz Njemačke.

Hrvatska predsjednica je istaknula kako od početka mandata inzistira na obnovi, do tada zapuštenih, odnosa sa iseljeništvom.

„Premda nas još mnoge zapreke muče na tom putu, upravo zahvaljujući naporima vaših zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović.

“Uspjeli ste ostati svoji, ponosni Hrvati i odgovorni građani Njemačke koja je postala vaš novi dom i koja je dobila vrijedne, uspješne ljude koji u njoj žive i koji je poštuju, ali nikada ne zaboravljaju svoju hrvatsku domovinu.

Danas mi je pripala osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti Povelje Republike Hrvatske našim udrugama za njihovo domoljublje, za dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja, za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom.

Ovim putovanjem i dodjelom priznanja na simboličan način želim i zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem sam osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan Domovine.

Čestitam vam svima na dobivenim priznanjima, neka ona budu poticaj vašem daljnjem radu, a svima ovom prigodom šaljem poruku koju sam isticala tijekom cijeloga svojega mandata:

Upravo ste vi, naši iseljenici, poveznica Domovine sa svijetom!
Uvijek ću zajedno sa svima vama vjerovati u našu Hrvatsku, ljubiti je i poštovati!”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je posjet Njemačkoj završila susretima s njemačkim i hrvatskim poduzetnicima u Mainzu.

Tijekom dana predsjednica RH je otvorila Hrvatski gospodarski dan upriličen prigodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u sklopu kojeg je bio održan i Njemačko-hrvatski gospodarski forum. (Hina/Kamenjar.com)

Kolinda Grabar Kitarović otvorila Hrvatsko-njemački gospodarski forum u Frankfurtu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

U Hrvatsku se vratilo 148 Hrvata iz inozemstva

Objavljeno

na

Objavio

Sto četrdeset i osam hrvatskih državljana vratilo se u subotu navečer iz inozemstva u Zagreb izvanrednim letovima Croatia Airlinesa, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Radi se o Hrvatima iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske.

U zračnu luku Franje Tuđmana stigli su izvanrednim, komercijalnim letovima Croatia Airlinesa u koordinaciji MVEP-a i Ministarstva prometa.

Putnike su po dolasku na aerodrom pregledali epidemiolozi i nakon toga ih svih 148 odlazi obaveznu samoizolaciju na 14 dana.

U nedjelju navečer očekuje se 37 putnika u zadarskoj luci Gaženica koji iz Ancone dolaze katamaranom “Jelena” iz flote Jadrolinije.

Organiziran je i prijevoz hrvatskih državljana iz austrijske savezne pokrajine Tirol, koja se nalazi pod karantenom. Oni će se autobusima također sutra navečer vratiti u Zagreb.

Hrvatska je vlada s večerašnjim povratkom u zemlju vratila nešto više od tisuću Hrvata koji su ‘zaglavili’ u inozemstvu zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“To je ustavna obveza, moja profesionalna i ljudska dužnost kao i mojih kolega i hrvatske vlade. Na nama je osigurati repatrijaciju hrvatskih državljana”, izjavio je ranije u subotu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i najavio da se nastavlja rad na povratku svih onih hrvatskih državljana koji to žele.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Stipe Miočić: Volim te, Hrvatsko, vi ste svi ratnici! Ostanite jaki

Objavljeno

na

Objavio

Iako tisućama kilometrima dalje, slike posljedica koje je iza sebe ostavio potres pogodile su i našeg ‘Amerikanca’, svjetskog teškaškog prvaka, koji se uvijek i svugdje diči hrvatskim korijenima

Mojoj obitelji, prijateljima, fanovima i svima koji su pogođeni ovim strašnim potresom u Zagrebu..

Tako sam slomljen zbog ove vijesti u ovom već zastrašujućem i teškom vremenu…

Samo znajte da je moje srce tamo sa svima vama. Vratit ćemo se iz ovoga jači nego prije. Volim te Hrvatska, svi ste vi ratnici! 🇭🇷 Ostanite snažni

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari