Connect with us

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Vlada ima sluha za problem blokiranih

Objavljeno

-

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu se u Svetom Petru u Šumi sastala s predstavnicima udruge Blokirani, ističući da je Vlada upućivanjem Ovršnog zakona u treće saborsko čitanje pokazala kako ima sluha za problem blokiranih.

“Nastavili smo razgovore o daljnjim koracima nakon što smo zajedničkim djelovanjem prema Vladi prebacili Ovršni zakon u treće čitanje što se jako rijetko događa, ali dokazuje da Vlada ima sluha za ovo pitanje”, izjavila je predsjednica.

Istaknula je kako je problem blokiranih globalno nastao zbog činjenice da u samom početku zakon nije razlikovao one koji se nisu samo svojom krivnjom našli u situaciji da nešto ne mogu platiti, od onih koji su koristili rupe u zakonu za manipulacije.

“To je ogromna razlika”, poručila je Grabar Kitarović i dodala kako nitko u Hrvatskoj, pogotovo oni koji su se ili iz neznanja ili drugih okolnosti našli u situaciji da im je račun blokiran, ne može ostati blokiran do kraja života.

Na problem blokiranih gleda i kroz pitanje demografije, “jer nam puno ljudi odlazi iz Hrvatske upravo zato što ovdje ne mogu otvoriti novi račun i onda odu u drugu zemlju da bi počeli novi život”.

Hrvatska mora pokazati socijalnu dimenziju

“Naravno dug se mora vratiti, to nikada nije bilo upitno, Međutim, zakonodavac mora odrediti način na koji će se on vratiti tako da i dužnik i onaj kojemu se duguje budu zadovoljni tim kompromisom, da se odredi egzistencijalni minimum, jer Hrvatska mora pokazati u svemu tome i u socijalnu dimenziju. Mislim da bismo u budućnosti morali gledati više i prema informiranju o tome kako izbjeći ovakve situacije da se nađu blokirani i da ne mogu dalje raditi”, zaključila je predsjednica.

Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin zahvalila je predsjednici što usprkos kampanji i velikom broju obveza sastala s predstavnicima udruge.

“Mi već pet godina uspješno surađujemo, uspjeli smo zaustaviti usvajanje nedovršenog i lošeg Ovršnog zakona na koji svi dionici postupka imaju primjedbe. Jedna od bitnih odrednica na kojima inzistiramo je to da se usvoji elementarni egzistencijalni minimum koji bi bio oslobođen od ovrhe”, rekla je Kervatin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas