Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić dogovorili posjet hrvatskih logoraša Stajićevu

15

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i njezin srbijanski kolega Aleksandar Vučić dogovorili su u Dubrovniku posjet ove godine bivših hrvatskih logoraša mjestu njihova stradanja u selu Stajićevu u Srbiji te da će dvije zemlje unapređivati odnose na temelju Subotičke deklaracije.

Na temelju Subotičke deklaracije Hrvatska i Srbija nastavit će unaprjeđivati odnose dviju zemalja, rekla je predsjednica koja se sa srbijanskim kolegom  sastala na rubu summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Dogovorili smo se da će se bivšim logorašima srbijanskih logora omogućiti odlazak ove godine u Stajićevo da u miru i dostojanstvu polože vijence i prisjete se teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti, rekla je predsjednica novinarima.

Stajićevo je bio sabirni logor u istoimeno selu blizu Zrenjanina u Srbiji u kojem su tijekom Domovinskog rata bili držani hrvatski zatočenici. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodala je da će dvije države nastaviti suradnju na temelju Subotičke deklaracije, dobre volje obiju strana te izrazila uvjerenje da će u skoroj budućnosti imati rezultate na korist obaju naroda i sveukupnih odnosa jugoistoka Europe.

Vučić je također rekao da će Srbija financirati obnovu kuće bana Josipa Jelačića.

Subotička deklaracija, koju je hrvatska predsjednica potpisala s Vučićem, tada srbijanskim premijerom, obuhvaća problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova, problema sukcesije i zajedničke politike prema izbjeglicama i terorizmu te prema europskim fondovima.

facebook komentari

 • Sivooki

  Možda i Srbi i njihova javnost saznaju nešto o “karakteru” rata koji su vodili na hrvatskom ozemlju…

 • Istina

  Znaju Srbi sve dobro o svojoj prošlosti još od Save Nemanjića s početka XIII. stoljeća. Žalosno je što većina Hrvata nema pojma o svvojoj prošlosti, a i ne zanima ih to uopće. Stoga i nije čudno da našu povijest pišu drugi.

 • Sivooki

  Vjeruj mi da pojma nemaju. O DR znaju ono što su im mediji- njihovi!- prenosili. Dakle, obrnuto zrcalo.
  U udžbenicima iz povijeati zemljovidi su srednjovjekovne srpske države u gabaritima Virovitica- Karlovac- Karlobag.
  A “šverceri” su u Bgd prodavali opljačkano…tebi na ravnanje….;))

 • Istina

  Volio bih da je tako.

 • EMINƎM

  zapamti naša je GLINA ! a tebi vučiću 3,14materina

 • EMINƎM

  oni znaju sve o ratu i ratovanju, to im je u krvi, čak su prakrično i vidjeli što se dogodilo srbiji od tih silnih dobivenih bitaka, nikad nije bila veća

 • Sivooki

  O sebi i svojoj “slavnoj” prošlosti misle uvijek isto. Znam.

 • Sivooki

  …?

 • Istina

  Sve jasno u mom odgovoru. Voli bih da je tako kako si ti napisao da Srbi ne znaju svoju “istoriju”.

 • Sivooki

  Poznaju svoju “slavnu istoriju” u kojoj su Srbi svi i svuda.
  Oni mentalno žive u Jugoslaviji. I pitaju se ko nas, bre, zavadi.
  Ne usude se neki u Hrvatsku, jer bi ih mogli….hm.

 • Istina

  Da, ali ti si meni napisao ovo: “Vjeruj mi da pojma nemaju. O DR znaju ono što su im mediji- njihovi!- prenosili. Dakle, obrnuto zrcalo.
  U udžbenicima iz povijeati zemljovidi su srednjovjekovne srpske države u gabaritima Virovitica- Karlovac- Karlobag.
  A “šverceri” su u Bgd prodavali opljačkano…tebi na ravnanje….;))”

 • Sivooki

  Očito je negdje “kratki spoj”… Ne kužim te ili ti ne kužiš mene…

 • Istina

  Ja sam pisao da Srbi znaju svoju prošlost i da oni nemaju što saznati o ratu koji su vodili na hrvatskom ozemlju, tj. da je njima sve poznato, a ti si mi odgovorio da ti vjerujem da oni pojma nemaju. Već sam citirao tvoj komentar.

 • Dusko Besenic

  Znam da je teško vjerovati kako u današnje vrijeme, uza svakojake medije, može većina nekog naroda ne biti upoznata sa istinom…sa činjenicama?! Na žalost….može i Srbijanci su dokaz tome, pa čak i onaj dio koji nešta zna o tome ne želi vjerovati, jer to je za njih nemoguće, jer oni su Srbijanci i uvijek ih ,,drugi lažu i manipuliraju” istinom. Goebels bi im mogao pozavidjeti u nekim detaljima. Oni su opsjednuti time da su uvijek u pravu i šta god da naprave to jednostavno ne može biti pogrješno! Kamo sreće da je u Hrvata bar dio takvog duha, pa neka je ponekad i pogrješno! Mora im se priznati da su uvijek imali više političara koji su radili na korist svom narodu, nego mi, kao, uostalom, i sada!

 • EMINƎM

  po onoj narodnoj, ako neće nitko da me slavi i hvali “hvalite me usta moja”