Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić dogovorili posjet hrvatskih logoraša Stajićevu

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i njezin srbijanski kolega Aleksandar Vučić dogovorili su u Dubrovniku posjet ove godine bivših hrvatskih logoraša mjestu njihova stradanja u selu Stajićevu u Srbiji te da će dvije zemlje unapređivati odnose na temelju Subotičke deklaracije.

Na temelju Subotičke deklaracije Hrvatska i Srbija nastavit će unaprjeđivati odnose dviju zemalja, rekla je predsjednica koja se sa srbijanskim kolegom  sastala na rubu summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Dogovorili smo se da će se bivšim logorašima srbijanskih logora omogućiti odlazak ove godine u Stajićevo da u miru i dostojanstvu polože vijence i prisjete se teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti, rekla je predsjednica novinarima.

Stajićevo je bio sabirni logor u istoimeno selu blizu Zrenjanina u Srbiji u kojem su tijekom Domovinskog rata bili držani hrvatski zatočenici. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodala je da će dvije države nastaviti suradnju na temelju Subotičke deklaracije, dobre volje obiju strana te izrazila uvjerenje da će u skoroj budućnosti imati rezultate na korist obaju naroda i sveukupnih odnosa jugoistoka Europe.

Vučić je također rekao da će Srbija financirati obnovu kuće bana Josipa Jelačića.

Subotička deklaracija, koju je hrvatska predsjednica potpisala s Vučićem, tada srbijanskim premijerom, obuhvaća problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova, problema sukcesije i zajedničke politike prema izbjeglicama i terorizmu te prema europskim fondovima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas