Connect with us

Politika

Kolinda Grabar Kitarović zabrinuta zbog nerješavanja problema blokiranih

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Udruge „Blokirani“, s kojima se već nekoliko puta sastala, a prošle godine 19. lipnja zajednički su organizirali okrugli stol „Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“.

Predstavnici Udruge upoznali su Predsjednicu s dramatičnim stanjem u kojem se nalaze njihovi članovi, ali i oko 320 tisuća građana, s dugom većim od 40 mlrd. kuna. Kao ključ problema istaknuli su trenutačni zakonski okvir, koji je, prema njihovu mišljenju, omogućio spregu financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja. Smatraju kako je cjelokupan sustav postavljen tako da mu nije cilj naplata potraživanja nego što dulje financijsko iscrpljivanje dužnika. Posebno su naglasili da se svaki dan u Hrvatskoj pokreće 2.000 novih ovrha, od čega najveću financijsku korist imaju javni bilježnici, odvjetnici i Fina. Temeljni problem je, prema njihovu mišljenju, u tome što su iz cjelokupnog procesa izbačeni hrvatski sudovi.

Zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom i načinom pripreme novog Ovršnog zakona predstavnici Udruge izašli su iz Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Ovršnog zakona. S tim u vezi, upoznali su Predsjednicu Republike sa svojim prijedlogom rješenja, pri čemu ističu da novi Ovršni zakon mora biti dio šireg zakonskog okvira koji će omogućiti rješenje problema.

Predsjednica Republike izrazila je svoju zabrinutost zbog činjenice da se problem toliko dugo ne rješava te zbog svih posljedica koje iz toga proizlaze.

Posebno je istaknula zabrinjavajuće demografske posljedice, budući da mnogi građani izlaz iz blokade svojih računa pronalaze odlaskom u inozemstvo. Zbog svega toga, država mora očitovati volju i odlučnost za što brže i kvalitetnije nalaženje rješenja tog problema.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje kako će Vlada Republike Hrvatske u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju građanima koji se nalaze u blokadi ili pod ovrhom.

S prijedlozima mjera koji su joj predstavljeni Predsjednica je upoznala ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te će i dalje pozorno pratiti situaciju i dinamiku postupanja i djelovati sukladno svojim ustavnim ovlastima.


I u vladi užurbano rade na vatrogasnim mjerama za spas blokiranih koje priprema ministar pravosuđa. Razmišlja se, doznajemo, o djelomičnom oprostu i reprogramu dugova. Posebno građana, koji su u blokadi zbog manjih iznosa.

“Velik društveni problem”

Čelnik HNS-a kaže kako treba pomoći jer je u pitanju velik društveni problem. Na pitanje je li jedna od mjera ponovni oprost dugova, Ivan Vrdoljak odgovara:

„Djelomični, za neke strukture, u posebnom roku, pustimo to ministru. Zašto ne nekima pomoći“, kaže Vrdoljak.

HDZ je u izbornom programu obećao otpis dugova prema državi, lokalnim jedinicama i komunalnim poduzećima. I to u visini prosječne plaće. Otpis je najavljivao i ministar financija Zdravko Marić.

„Oko kod tih manjih iznosa govorimo o manjoj participaciji države. To su mahom obveze i dugovi prema telekom kompanijama, prema kartičarima i bankama“, kaže Marić.

Telekome i banke Vlada ne može prisiliti na otpis potraživanja, ali razmišljaju o poreznim oslobođenjima.

„Predlažemo da se uvede povoljniji i jednostavniji porezni tretman za vjerovnike, kako bi se stimulirao nastavak restrukturiranja duga, ali da se primarno pomogne dužnicima, koji po socijalnim kriterijima ne mogu vraćati dugove“, poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas