Pratite nas

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Znam za nekoliko predmeta koje bi DORH trebao pozornije pogledati

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu, vezano uz “aferu dnevnice”, kako “osobno zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao u ovome trenutku možda malo pažljivije pogledati” ali se ne želi miješati u rad pravosudnih tijela.

Pojašnjavajući prilikom posjeta Institutu Ruđera Boškovića poruku koju je u utorak uputila Državnom odvjetništvu da se “DORH treba baviti onim što se danas događa, a ne vraćati se u prošlost”, predsjednica je rekla kako misli da “DORH treba pratiti trendove koji se događaju, a ne neprestance gledati pet, šest, deset godina unatrag, nego pratiti dolazi li danas do nepravilnosti u radu i odmah ih sankcionirati”.

“Kao što vidimo, neprestance se javljaju neki stari slučajevi i izlaze ‘kosturi iz ormara’, a osobno znam za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao u ovome trenutku možda malo pažljivije pogledati ali, kao što sam rekla, neću se miješati u rad pravosuđa koje se treba baviti onim slučajevima koje je dobilo na stol”, kazala je novinarima.

Na pitanje koji su to slučajevi, Grabar-Kitarović samo je kratko odgovorila – “hvala vam lijepa”.

Na upit kako se isplaćuju dnevnice u njezinu Uredu, predsjednica je uputila novinare da to pitaju njezine suradnike u Uredu. Jer, rekla je, “ne možete sve raditi sami, neke poslove morate i delegirati i imati povjerenje u svoje suradnike, a ja imam apsolutno povjerenje u svoje suradnike pa bih vas lijepo molila da njih pitate”.

Na pitanje zašto nije otišla na Zagrebački velesajam, na kojemu se održava Kongres poduzetnica jugoistočne Europe kojem je pokroviteljica, također kratko odgovorila da taj posjet nije bio planiran.

Glasnogovornik predsjednice Luka Đurić pojasnio je kako se dogodilo da je Grabar-Kitarović pristala biti pokroviteljicom Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe iako je generalni sponzor toga kongresa tvrtka OneCoin iz Bugarske, a Hrvatska narodna banka u utorak je izdala upozorenje da je riječ o tvrtki “sumnjivih aktivnosti” i pozvala građane da budu oprezni.

Đurić je rekao da je predsjednica Republike prihvatila pokroviteljstvo nad Kongresom poduzetnica jugoistočne Europe, koji se u srijedu održava na Zagrebačkome velesajmu u organizaciji Virtualnoga poduzetničkog centra i grada Zagreba, prije no što su bili poznati sponzori. Dodao je kako je predsjednica prihvatila pokroviteljstvo i zato što je riječ o događaju koji promiče ženska prava, što Grabar-Kitarović potiče i na što stavlja veliki naglasak.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Od 2018. se ukida tunelarina za tunel Sveti Ilija

Objavljeno

na

Objavio

S prvim danom sljedeće godine ukida se tunelarina kroz Tunel sv. Ilije, što će posebno razveseliti brojne stanovnike šireg područja Makarske, Imotskog i Vrgorca, ali i svih ostalih putnika koji su koristili taj pravac i za njega u prosjeku plaćali 20 kuna, izvijestio je u srijedu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

“Obradovala me poruka ministra Olega Butkovića da se od 1. siječnja iduće godine ukida tunelarina u Tunelu sv. Ilije. To je jedna od mjera za Imotski i cijelu krajinu, Zagvozd i područje Vrgorca, ali isto tako i za Makarsku i njeno primorje, čiji stanovnici vrlo često koriste autocestu”, rekao je Boban.

Istaknuo je kako na to gleda kao na demografsku mjeru. “U Imotskom sam se susretao s mladim ljudima koji rade sezonske poslove, i to vrlo često dvokratno. Zamislite kako je onima iz Imotskog ili Zagvozda koji rade u Makarskoj, te koliko puta trebaju na dan koristiti i plaćati tunel. To je veliki izdatak, posebice poduzetnicima i vlasnicima OPG-ova”, kazao je Boban.

Otkrio je kako je zbog ukidanja tunelarine u Zagreb odlazio više od deset puta, a u pregovorima s Ministarstvom najjači mu je argument bio da se izdvoji jedan primjer u Hrvatskoj gdje se prilaz autocesti naplaćuje. To je trajna mjera i odnosit će se na sve putnike, kaže Boban.

Tunel sv. Ilija dug je 4248 metara, otvoren je početkom srpnja 2013. godine i nalazi se na dionici državne ceste D532. Duže od pet godina gradili su ga Hidroelektra niskogradnja i Konstruktor Split.

Cijena tunelarine za prvu kategoriju iznosi 20 kuna, za drugu 30 kuna, za treću 45 kuna, a za četvrtu skupinu vozila 66 kuna. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari