Kolindi Grabar-Kitarović uručena Odluka o izboru za predsjednicu

2

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na čelu s Brankom Hrvatinom predalo je izabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske. Odluka joj je predana u vili Prekrižje u kojoj joj je smješten prijelazni ured do preuzimanja dužnosti 19. veljače.

‘To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske’, rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici. ‘Moja suradnja sa svim predsjednicima s pozicije Državnog izbornog povjerenstva je jasna. Budući da je u mojoj poziciji i sadržana pozicija predsjednika Vrhovnog suda, ona će biti ista kakva je bila i sa svim predsjedncima do sada – vrlo, vrlo rijetka’, izjavio je Hrvatin.

Grabar Kitarović je predsjedniku Sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u. U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike. U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, ‘vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana’.

Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero izjavila je kako će Ured predsjednice početi s radom na Pantovčaku, nakon čega će odlučiti kamo dalje. Najavila je smanjivanje djelatnika i savjetnika u uredu predsjednice.
Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava zagrebačka u petak će na svojim web stranicama objaviti sigurnosna i druga pravila prilikom inauguracije, najavio je načelnik MUP-ova Ureda za poslove posebne sigurnosti Željko Renić.

Dodao je kako građani Zagreba mogu očekivati minimalna ograničenja toga dana, promet će biti zaustavljen u vrijeme kada će prolaziti štićene osobe. Na novinarski upit o broju angažiranih policajaca Renić je odgovorio kako policija nevoljko govori o tome iz sigurnosnih razloga.

Sve pojedinosti inauguracije izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović još se ne otkrivaju. No HRT je doznao neke od njih. Potvrde o tome tko sve dolazi na inauguraciju još stižu. Dosad je potvrđeno da će na inauguraciji Kolinde Grabar- Kitarović biti osam šefova država.

facebook komentari