Pratite nas

Kolumne

KOLOS RODA HRVATSKOGA

Objavljeno

na

Udruženi zločinački poduhvat krovnog tijela čovječanstva, temeljito očišćenog od čovještva, protiv stada malog, koje se Njoj zavjetovalo, začet je još ujesen 1991. godine osudom na smrt u kolijevci njegove države i slobode.

Okrutna osuda se imala izvršiti onemogućavanjem obrane od do zuba naoružanog napadača (embargo na dostavu oružja). No, na opće zaprepaštenje nemilosrdnih sudaca stado malo se Njoj obratilo i zagovorom Njezinim obranilo. A to se ne prašta tek tako. Taj istinski udruženi zločinački poduhvat prošle je srijede u haaškim sudnicama, velikoj i maloj, doživio svoj novi dijabolični vrhunac, nipošto epilog, jer pakostima silnika ne vidi se kraja. Krovno tijelo čovječanstva je zločin – vlastitom zločinu po tipu i naravi nalik – podmetnulo svojoj žrtvi proglasivši obranu agresijom i cinično je umotavši upravo u udruženi zločinački poduhvat, piše Grgur.S./Kamenjar.com

Kako bi osiguralo maksimalnu objektivnost, onečovječeno je čovječanstvo, nesklono prihvatiti bilo kakav vid osobne odgovornosti, za egzekuciju izabralo robote odjevene u toge, samo kako bi se prikrilo da je riječ o strojevima i stvorio privid da je riječ o osobama. Obznaniti zaključke dopalo je Agiusa, malteškog procesora s britanskom nadogradnjom. Takvim napravama svojstvenom jednoličnom intonacijom računalo je najprije objasnilo metodu rada. Ona se u biti svodi na frazu, u tehničkom svijetu poznatu kao “Garbage in, garbage out”, a znači – ako se nevjerodostojni i manjkavi podaci ubace u proces, i tehnološki najsofisticiranija obrada rezultirat će nevjerodostojnom i neupotrebljivom informacijom. Pretočeno u administrativno-pravni rječnik – pogrešne pretpostavke i iskrivljene “činjenice” dovode do pogrešnih zaključaka.

Kako bi se izbjegao dojam da je drugostupanjska presuda tek prijepis one prvostupanjske, dakle kako bi izgledalo da se nešto u skoro četverogodišnjem žalbenom postupku ipak radilo, programeri iz sjene su u aplikaciji za upravljanje robotima izmijenili vrijednosti dva-tri ulazna parametra, koje su potom njihove limene proteze minuciozno preradile. Tako je u nekoliko točaka operativne naravi uvažena žalba obrane, a u onima od strateškog značaja (udruženi zločinački poduhvat) izašlo se u susret tužiteljstvu. Iz sadržaja poruke i tona kojim se “milosrdni” robot obratio optuženima stekao se dojam kako zbog nedostatka vremena vijeće tih rasklimanih terminatora, već dobrano poispadalih šarafa, nije u stanju prevrednovati kazne u skladu sa svojim dubinskim nalazima. Ali kad bi to učinili, one bi bile još veće što sugerira kako bi osuđenici zapravo trebali biti zadovoljni potvrđenim im kaznama. No, takvu vrstu milosti jedan optuženik nije mogao prihvatiti. Nešto u njemu, nešto robotima strano i nedokučivo, nešto za što jednostavno nisu programirani niti ih je moguće programirati, nije mu dalo. Taj kao da je vremeplovom doplovio iz neke druge epohe, iz doba u kojem je bilo važno odgovarati i na pitanja za što vrijedi živjeti, ali i za što vrijedi umrijeti, a ne samo od čega i kako živjeti te što i koga potrošiti. Stoga i ne čudi što je u ovom vremenu, vremenu više uzgojenih programiranih potrošača nego odgojenih slobodnih ljudi, svojim postupkom izazvao opći šok i nevjericu. U sudnici Svjetskog suda ukazalo se svjetsko čudo kakvo je kao djelo ljudskih ruku i uma predstavljao antički Kolos s otoka Roda, samo sada čudo ljudskog duha. Priredio ga je Kolos roda hrvatskoga osiguravši si počasno mjesto u panteonu hrvatskih junaka, svjestan da je dobro sjeme moralo umrijeti kako bi stadu malom donijelo rod stostruk. S prijezirom odbacivši presudu, zapravo izračun robota u togama, ispio je gorki kalež otrova, tog zadnjeg protuotrova za otrov laži, besmislica i podmuklih konstrukcija kojima je svih ovih godina bivao trovan. Činom koji ostavlja bez daha hrvatski je Kolos Svjetskom sudu zadao i svojevrsni zadatak, test, vježbicu – svima, od čuvara, preko robota presvučenih togama, sve do njihovih programera, lutkara iz sjene – da se barem približno stave u njegovu kožu u okolnostima za koje ga sude, i to u mirnodopskom okruženju, neusporedivo manje kaotičnom i složenom od onog ratnog. Test nisu položili. Pokazalo se, naime, kako za osudu haaškog birokratskog aparata i njegovih kontrolora uopće ne bi trebalo prizvati neku apstraktnu pravnu paučinu tipa udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), pa čak ni famoznu zapovjednu odgovornost po načelu “mogao je ali nije” (onakvu kakvom se služe Goldsteini kad “znanstveno” presuđuju Stepincu). Za to bi bio dostatan, i vježbeniku lako dokaziv, posve konkretan grijeh – propust i nečinjenje u području svoje odgovornosti (sigurnost u sudnici).

Koncept UZP-a, potekao iz samog Srca tame, predstavlja tek usavršeni oblik zapovjedne odgovornosti kako se haaške tužibabe poput svojedobno sirotog Ante Nobila (de iure Blaškićevog branitelja i de facto pomoćnika tužitelja Darija Kordića) ne bi morale dovijati maštovitim konstrukcijama s onu stranu logike npr. dvostruke linije zapovijedanja. Za razliku od za osudu nedovoljno rastezljive zapovjedne odgovornosti, kvalifikacije kojom se za čin počinitelja mogu optužiti samo nadređeni iz hijerarhijskog lanca zapovijedanja, UZP je alat rešetkaste strukture – svaki sudionik na bilo kojoj poziciji u bilo kojoj hijerarhiji (civilnoj ili vojnoj) može odgovarati za djelo bilo kojeg počinitelja samim time što je pripadnik strukture kojoj je dijagnosticiran UZP. Drugim riječima, za SVAKI zločin krivi su – SVI! Bazni trokut UZP-a nakalemljenog šestorici, Herceg-Bosni i Hrvatskoj čine sljedeće tvrdnje – Hrvatska i HB Hrvati su u ratu imali zajednički cilj (što je točno), taj cilj je bio zločinački (što ne poštuje zdravu logiku niti slijed događaja, jer intimne želje i nagađanja o mogućnostima raspleta krize pretpostavlja stvarnim djelima), i konačno – HB Hrvati su bili tek puko sredstvo Hrvatske u provedbi cilja bez vlastitog subjektiviteta.

Osudivši najviše vojne i civilne dužnosnike Herceg-Bosne primjenom UZP-a, a čime je ona ujedno označena zločinačkom tvorevinom po svojoj naravi, Sud je isporučio na pladnju glavu Hrvata u BiH onima kojima je obezglavljivanje neprijatelja (bilo živih ljudi, bilo kipova tuđih svetinja i simbola) kao trijumfalni znak neraskidivi dio civilizacijske stečevine i kulturne baštine. Glava je odrubljena, a za tijelo sad preostaje da se pobrinu strvinari, ili kako je to svečano najavio lider im Bakir Izetbegović – stavljen je pečat i presudu treba prihvatiti i provesti. Uopće nije teško nazrijeti kako ovo “provesti” ima dva kraka – jedan su tužbe oštećenih pojedinaca protiv Republike Hrvatske za što uključivanje vrha hrvatske države u UZP daje osnovu – a drugi je u svom komentaru presude spomenulo Tužiteljstvo Haaškog suda najavivši (ili bolje naloživši) progon većeg broja visoko i srednje rangiranih dužnosnika, sudionika u UZP-u, dostupnih pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Progon onih u dosegu BiH vlasti već je godinama u punom jeku, samo što će sada dobiti dodatni zamah i spustiti se na niže razine dokle muslimansku vrhušku u BiH bude volja. Tako se konačno ima ostvariti formalnopravno pokriven i administrativno urudžbiran “Bleiburg” po mjeri Vesne Pusić. Jer grdno se varaju oni koji misle kako Haag prestaje s radom. Dokumentacija Suda seli u Sarajevo gdje njegov posao nastavlja tzv. mali Haag kao nova giljotina koja će visjeti nad glavom Hrvata u BiH, ali srećom za njih i Hrvatske. Srećom, jer kad ne bi visjela i nad njom, ona se, iskustvo to govori, vjerojatno ne bi pretrgla u izvršavanju vlastite ustavne obveze. Makar, bio bi to vitalni interes Hrvatske taman kad bi tamo bili naseljeni pingvini i kad bi im prijetio pomor, kako to kazuje već i sam pogled na geografsku kartu koji otkriva kako su Hrvatska i BiH zapravo spojene posude.

Upravo zbog te povezanosti i iz nje prirodno proizašlih vlastitih interesa Hrvatska je odigrala ključnu ulogu u najmanje tri stvari vezane uz opstanak BiH – priznanje, obrana i mir! Sve je to bio i interes Muslimana u BiH, samo što ga nisu mogli provesti. Priznanju BiH Hrvatska je kumovala s tri poteza – izborivši vlastito priznanje u krvavom polugodišnjem ratu kao preduvjet priznanja i ostalih jugo-republika osim Slovenije, potom utječući na BiH Hrvate da izađu na referendum o neovisnosti i glasuju ‘ZA’ unatoč za njih ne posve prihvatljivom referendumskom pitanju, konačno i da prihvate Cutileirov plan (preduvjet za priznanje od EU) o unutarnjem preustroju BiH temeljenom na etničkim načelima. Tijekom cijelog rata, pa i u vrijeme sukoba Muslimana i Hrvata, Hrvatska je služila kao logistička i infrastrukturna baza za obranu BiH. Spočetka, krajevi u znatnijoj mjeri naseljeni Hrvatima jedini pružaju zamjetniji otpor. Uviđaju to i Muslimani, doduše uglavnom oni na periferiji, manje oni u opsjedanom (i zabludama kronično opsjednutom) Sarajevu. U većinski muslimanskom Maglaju, gdje se ovih dana pale hrvatske zastave, i službeno prepuštaju obranu HVO-u. Diljem BiH, a posebno u Posavini, Muslimani, prepušteni od svog vodstva sami sebi, masovno ulaze u postrojbe HVO-a. Gradačačka brigada HVO-a ima 80% Muslimana u sastavu što će Alija Izetbegović kasnije lakonski prokomentirati –  Muslimani u HVO-u, pa što?…. Tako su se nazvali!… Eto, slučajno su se tako nazvali. Nisu se nazvali ni Manchester United pa čak ni Armija BiH, nego baš HVO – bilo im zgodno ime! Konačno, Hrvatska vojska kao nositelj udara u koordinaciji s HVO-om i dijelom s Armijom BiH uspješnim završnim operacijama u ranu jesen ’95 prisiljava bosanske Srbe da sjednu za pregovarački stol čime donosi mir BiH.

S druge strane, muslimanska politika u BiH, poticana i od stranih faktora, ponajprije onih anglosaksonskih s obje strane velike bare, cijelo vrijeme igra na kartu rata. Izetbegović stariji prijetvorno prihvaća pa potom odbija Cutileirov plan kako bi dobio međunarodno priznanje i stavio obruče oko Bosne čime izmiče zadnju mogućnost da se rat izbjegne (Bakirov “pečat” otprije neki dan zloslutno podsjeća upravo na te Alijine “obruče”). Rat počinje katastrofom njegovog naroda i gubitkom desetina tisuća života u nekoliko početnih mjeseci, posebice u Podrinju i Bosanskoj krajini, krajevima gdje nije bilo mnogo Hrvata. Znakovito je svjedočenje Zdravka Tomca iz tog vremena prema kojem je na njegovu opasku kako je strašno to što se događa muslimanskom narodu, njegov pripadnik u Predsjedništvu BiH Ejup Ganić spremno odvratio – ma nek’ ih je i 200 tisuća (žrtava), samo da dobijemo državu! Kad vodstvo ima ovakav odnos prema životima vlastitog naroda (kao prema zalihi neke robe na skladištu), kakav li je tek on mogao biti prema drugima? A kakav je bio, ubrzo će na svojoj koži osjetiti dojučerašnji saveznici Hrvati, jer da bi nadoknadili teritorijalne gubitke u srazu sa Srbima, Muslimani pokreću rat protiv Hrvata. Muslimanska se politička vrhuška sve vrijeme, i prije oružanog sukoba s Hrvatima, obilato služila provjerenom dobitnom formulom – prvo traži od Hrvatske da disciplinira BiH Hrvate i za najmanji neposluh, a ako to ne učini, tužakaj je međunarodnim krugovima da je ona odgovorna za njihovo ponašanje. Ako i tad ne bi popustila, proglasili bi je drugim agresorom koji također zaslužuje sankcije kao i Srbija. Upravo suprotno Hrvatima, Muslimani su sve prijedloge sporazuma međunarodne zajednice odbijali nadajući se kako će na bojnom polju dobiti više nego što im se nudi za pregovaračkim stolom, a o čemu osim samog slijeda događaja na terenu svjedoče u svojim memoarima i međunarodni posrednici. Na kraju su prihvatili manje nego što im je nudio Cutileirov plan ponuđen još prije izbijanja rata.

Upravo odnos prema miru, kao i odnos prema ljudskim životima, najdublje ocrtava civilizacijski ponor koji dijeli Hrvate od Muslimana. Potonjima je prihvatljivo gubitke uslijed vlastitih propusta pokušati nadoknaditi ratom i namiriti se na drugima, čak i onima koji su im činili dobro i spasili ih od potpunog kraha. I ova krunska haaška presuda, koja najviše od svih dosadašnjih, sadržajem a i kronološki, pretendira pisati povijest i kreirati buduće političke odnose, svojevrsna je repriza muslimansko-hrvatskog rata iz ’93. Muslimani zadovoljštinu za zla i gubitke doživljene od Srba i Srbije traže i dobivaju nauštrb Hrvata i Hrvatske. Primijetimo ovdje i kako su osim izravnih sudionika i režiseri iz sjene isti.

Neupućene je iznenadilo što su se u namirivanje naknade za zlo počinjeno od strane Srba reketarenjem Hrvata aktivno uključile Majke Srebrenice pa naivno pitaju kakve veze Srebrenica ima s Herceg-Bosanskom šestoricom. Takvima očito nije jasno kako Majke Srebrenice nisu drugo doli brendirana moralno-politička milicija (prema kojoj su Živi zid i sljedba Bože Petrova u Saboru mila majka), neka vrst odgojne palice za discipliniranje svakog neprijatelja (pritom je bitna, naravno, samo percepcija jer tko će sad objasniti nekom Johnu, Jeanu ili Hansu da Praljak nema nikakve veze sa Srebrenicom). Uz već spomenute odnose prema miru i vrijednosti ljudskog života, i odnos prema patnji i bolu predstavlja još jedan nepremostivi raskorak između kulturno-civilizacijskih krugova kojima pripadaju Hrvati, odnosno Muslimani. Hrvatima neshvatljivo, bol i patnja doživljena od jednoga po muslimanskom se poimanju smije natovariti na pleća drugoga te od istoga zatražiti zadovoljštinu, pri čemu spominjanje srama u himbeno jecajućeg nasilnika izaziva samo isprva podmuklo prigušen, a potom i grohotan smijeh. Naime, za razliku od kršćanskih 10 Božjih zapovijedi koje laž bezuvjetno tretiraju grijehom, islamsko učenje laž dopušta, čak i precizira slučajeve kad se smije lagati. Naravno, u stvarnosti lažu pripadnici obiju religija. Ipak, ako je laž različito moralno normirana, bitno su različite i stopa i priroda laži. Tamo gdje je laž moralno dopuštena, ona postaje sastavnim dijelom općeg društvenog mentaliteta u kojem pojmovi poput univerzalne istine, časti i dostojanstva mogu biti samo predmetom sprdnje. Ostaje tek kolektivna shizofrenija koju je ovjekovječio Andrić u Travničkoj kronici opisujući čaršiju kad poludi, onako kako ovih dana internetskim bespućima luduje njezina novovjeka inačica. U tom i takvom svijetu ne postoji, kako vidimo, ni hvala – hvala za priznanje, obranu i mir – koje su donijeli Hrvatska i Hrvati Herceg-Bosne. Istina je to koja se ne može promijeniti, sve kad bi i nakazni zaključci haaškog suda u svom završnom predmetu bili navlas istiniti i pravedni. Što na kraju reći, nego – ako su Hrvatima to prijatelji, onda im ništa manji prijatelji nisu i nakupine haaških šarafa i njihovi programeri iz Srca tame.

Možda ovaj glomazni križ haaške presude i stigme koju ona nosi Hrvati nisu mogli nikako izbjeći bez obzira na svesrdni obol uvijek raspoloživih domaćih Juda, koji u takvim prilikama čekaju u redovima što se duljinom mogu mjeriti s onima za kavu, benzin ili deterdžent za zlatnih im godina. To je ipak bila volja gospodara Svijeta, a Stvoritelj je to dopustio samo zato što zna da ga je stado malo kadro i dostojno nositi. No, to ne znači kako si Hrvati sami trebaju tovariti i druge križeve na pleća, pa ni polumjesece. Posebice to vrijedi danas kad se promatrano iz svjetovne perspektive Bog zove i Rohingya, dok u Herceg-Bosanskom Hrvatu – i kad grmi ranjen nepravdom koja vapi u nebo, i kad najljući otrov Svijeta pije – ostaje gotovo nezamijećen.

Grgur S./Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Marko Ljubić: HDZ i (ne)rješavanje problema

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska država je demonstrirala umijeće otklanjanja nevolja koje se praktično i već serijski pojavljuju. Neki će to nazvati vrhunskom organizacijom države, neki umijećem vladanja Andreja Plenkovića i njegove vlade, neki će u tome vidjeti zrelost demokratske države, privid i ono čemu svjedočimo na javnoj površini će zapravo potvrditi sve to, a sve je – potpuno pogrješno.

I u tome je gadan problem.

Jer, niti je problem s Agrokorom riješen tako da se vidi nekakav otklon “Mišljenje”Nije naime nikakav dokaz demokracije, niti je pokazatelj slobode mišljenja imati u studiju Otvorenog na HTV-u u postpraljkovskim trenutcima Dragu Pilsela ili Hrvoja Klasića kao „drugu“ stranu. To što oni rade nije ni demokracija, nije ni sloboda mišljenja, pogotovo ovo zadnje, jer da bi nešto bilo slobodno mišljenje – prvo treba biti – mišljenje.od uzroka toga problema ili da će se neka nova kvaliteta stvoriti na temelju toga, niti je problem s realnom slabošću hrvatske vanjske politike i diplomacije riješen ponavljanjem hrvatske odlučnosti da se ne priznaju rješenja arbitraže sa Slovenijom, niti je napravljen bilo kakav pomak u rješavanju golemih problema sa Srbijom, s Bošnjacima u BiH, niti je otklonjeno bilo što, što iz hrvatske prošlosti opterećuje današnje hrvatsko društvo i državu – niti se vidi takva namjera, niti je vidljiv bilo kakav stvarni model suprotstavljanja izuzetnoj teškoj i dramatičnoj presudi Haškog suda, kojom je hrvatska državna politika urbi et orbi kriminalizirana.

Nabrajajući ove probleme, manje više uvijek se ljudi uhvate za očekivanja analize ili usmjeravanja u nekakva rješenja na tzv. visoko-političkim pitanjima, što je po svemu vrlo pogrješno. Jer uzdizanje problema na nedostupne visine, a sprječavajući rasprave o onome što je u dohvatu čovjeka i njegove prosudbene moći, onemogućava se realno rješavanje najtežih izazova, koji se upravo iz izmišljenih visina žestoko reflektiraju na – svakodnevicu. Naime, Hrvatskoj danas rade probleme milijuni kamenčića u cipeli, u tenisicama, milijuni komarčića koji zuje u gluho doba noći oko nas, dovoljno da nas uznemire i ne daju nam spavati.

Ti kamenčići, ti komarci, to zujanje i uznemiravanje ne bi bilo problem samo po sebi pojedinačno, da nije uzdignuto na sami vrh ideala demokracije, nekakve društvene slike različitih i slobodnih mišljenja, odnosno –prava, te da se ne propovijeda i nameće stav da je normalno trčati maraton s kamenčićem u tenisici.

Nije naime nikakav dokaz demokracije, niti je pokazatelj slobode mišljenja imati u studiju Otvorenog na HTV-u u postpraljkovskim trenutcima Dragu Pilsela ili Hrvoja Klasića kao „drugu“ stranu. To što oni rade nije ni demokracija, nije ni sloboda mišljenja, pogotovo ovo zadnje, jer da bi nešto bilo slobodno mišljenje – prvo treba biti – mišljenje.

A nije.

Jer gadni problemi u tzv. visokoj politici upravo se u tome vide, u tome su uzroci, a posljedicama svjedočimo svaki dan, koliko god nam ih se upravo tipujući na takve tipove ili na nesretnog Bernardića, pokušavalo prikriti i pokazati rješivim. Ništa nije rješivo s modelima u kojima su vrhunski pokazatelji demokracije i ljudskih sloboda Pilsel ili Klasić, ili Bernadrić i Richembergh, niti je nešto rješivo ako navodno drugačiji od njih, aktualna hadezeova većina minutu šutnje za generala Praljka izrekne na način da se duboko umotano i usputno spomene njegovo ime u Saboru i da ne smije progovoriti o svojoj žrtvi dok ne istakne „pijetet“ za sve apstraktne žrtve, ismijavajući na taj način – smisao konkretne žrtve oduzimajući joj stvarni sadržaj. Poštovanje se može iskazati samo konkretnoj žrtvi ili konkretnim žrtvama, a ne „svim žrtvama“. Veće i otvorenije bijede nisam dugo vidio na javnoj sceni.
Pogledajte samo paradoks.

Govore o tome što bi trebalo, umjesto da vladaju

Naime, ako pročitate intervju zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, rijetko će tko sa suverenističke strane Hrvatske imati i najmanju primjedbu na to što je čovjek izrekao. Sve je za potpisati. Ako čitate govor profesora Miroslava Tuđmana na komemoraciji generalu Praljku, ne preostaje vam ništa drugo nego zapljeskati. Ako čitate govor Davora Ive Stiera na predstavljanju knjige Višnje Starešine, ako čitate njegove izjave u čitavome nizu manjih ili većih kriznih situacija, ako čitate ili slušate izlaganja ostalih najutjecajnijih, bar po funkcijama i položajima, hadezeovaca, slušate govor predsjednice Republike u Vijeću sigurnosti, teške ćete uočiti nešto što nije za – potpisati.

Rekli bi ljudi u čemu je onda problem?

Ima ih više, ali najvažniji je to što oni preuzimaju posao nas komentatora, objašnjavjaju, junače se u javnome prostoru, daju izjave, govore o tome što bi trebalo, umjesto da vladaju, a na vlasti su.

Rade posao za koji nisu ni izabrani ni plaćeni.

A ne rade ono što moraju.

Dakle, oni nisu politički komentatori, niti je njihov posao prvenstveno objašnjavati kakve probleme imamo, iako i to rade manje ili više neuspješno ne zadirući u samu srž. Oni su izabrani i ovlašteni politički i državni dužnosnici čiji je posao – ozbiljno, trajno, snažno i uspješno riješavati probleme, a ono što govore u javnosti prvenstveno govoriti i izboriti se za rješenja u stranačkim vrhovima i u državnim institucijama.

A to nitko ne vidi, niti se za njihov govor u tim institucijama čuje.

Niti ih tko pita – govore li to što javno ističu, u institucijama gdje se donose odluke i zašto pristaju na posve suprotne politike, ako već govore i misle to što govore?

Ima li vladajuća većina minimum kritične snage za rješavanje bilo kojega navedenoga problema, životno je bitno pitanje u ovome trenutku?

Nema!

To što uz loše komentiranje pokušavaju s tako banalnim fintama, kao što je podizanje idiotske optužnice izvršiteljima neuspjelog državnog udara raketiranjem Banskih dvora, ili što se iz nekih neobjašnjivih razloga nakon cijele vječnosti upravo sad hapsi ubojice generala Šantića u Bihaću, samo uz svu bijedu, potvrđuje namjeru nastavka banalne manipulacije, koja zbog svoje banalnosti sve više postaje prvorazredna drskost i izazov zdravome razumu naroda.

Kad sam vidio što se događa u Haškoj sudnici i napisao kratki osvrt s konstatacijom o krahu Europe i nužnosti izlaska Hrvatske na izbore, upravo sam na to mislio. Jer, nema nikakve sumnje da su mogućnosti za rješavanje bilo kakve krize u ovome trenutku, ako ih je ikada i bilo s ovakvim protagonistima, potpuno istrošene u rasporedu političke moći vladajuće većine, ali da i društvena organizacija uopće, jednostavno nema dovoljno stimulirajuće okvire za stvaranje razvojne prevage.

Milorad Pupovac – eksponent srpske državne i nacionalne politike

Ne može netko zdrava razuma očekivati da će Milorad Pupovac, koji je doslovno svakim svojim političkim Pupovacpostupkom u Hrvatskoj pokazao i pokazuje da je klasični eksponent srpske državne i nacionalne politike, biti oslonac rješavanja bilo kakvoga bitnoga državnoga i nacionalnog hrvatskoga problema, u situaciji kad su hrvatski i srpski interesi i dalje jednako suprotstavljeni kao i prije početka srpske agresije.

A bez takvoga Pupovca vladajuća većina ne može donositi zakone.

Ne može iskazivati temeljni supstrat nacionalne suverenosti.

Jednostavno, brojke to pokazuju.

Ne treba spominjati nekolicinu Haenesovaca, niti se treba naročito osvrnuti na tzv. opoziciju, prije svega na otužnu skupinu pod imenom navodne ljevice, koja je proteklih dana nakon drame u haškoj sudnici znajući da se može osloniti na slabost vladajuće većine i potpunu kapitulaciju minimuma suverenističke političke volje, nastavila u političkom diskursu tešku kriminalizaciju samih temelja hrvatske državnosti, pozivajući se na legalitet međunarodnoga poretka.

Ubijenoga u haškoj sudnici.

Postoje trenutci u povijesti naroda kada nevaljalu legalnost, domaću i međunarodnu, treba odbaciti, a u ovome trenutku se to u Hrvatskoj – mora. Jednako kao i 1991. godine.

Jer, Bernardićevo nabrajanje klanja djece, silovanja žena i ubijanja staraca u kontekstu priče o ratnom zločinu i izravno vezanim za zahtjev da se generalu Praljku oduzmu odličja, nije ništa drugo nego brutalno nasrtanje na same integrativne niti hrvatske državnosti. Takvu bjesomučnu eskapadu optuživanja svoga naroda, a ne Praljka kako to nastoje ti nesretnici prikazati, vjerojatno svijet ne pamti.

Čak se ni njemački narod suočen s nacističkim strahotama nije tako samoponižavao.

Niti je tko razuman od njega to tražio.

Vratimo se sad na kamenčiće u cipelama ili noćne zujalice – komarce.

Jadna je zemlja, još jadniji standardi njenoga društva u kojemu se pod plaštom demokracije ili drugačijega mišljenja, odnosno stava, na javnoj nacionalnoj televiziji kao propovjednici civilizacije pojavljuju Pilsel ili Klasić, jer to što oni i stotine sličnih koji dnevno zagušuju javni prostor,vrlo ciljano i temeljito osmišljeno godinama ponavljaju, jednostavno nije – mišljenje. S takvim ljudima i u okolnostima kad se društveno verificira ono što oni govore kao izraz mišljenja uopće, a pogotovo relevantnog mišljenja, jednostavno – zabluda je pokušati razgovarati. Jer, besmisleno je i osuđeno na beskrajno iscrpljivanje, na odreknuće elementarnog razuma, pokušati ljudekoji su po definiciji morali znati sve o problemima zbog kojih dolaze u javnost i primaju plaće, kao Klasić recimo, pokušavati javno dijalogom i argumentima uvjeriti da je bilo što drugačije od onoga što su oni godinama zapravo proizvodili kao poremećaj.

Iz njihovoga javnoga rukopisa više je nego vidljivo da je njihovo poslanje – proizvodnja poremećaja.

Ismijavanje smisla

Ima li smisla Pilselu ili Klasiću objašnjavati danas, iznositi argumente koje im je general Jelić iznosio u emisiji, koje Starešinaim je Višnja Starešina pokušavala predočiti kao razloge goleme nevolje u kojoj se nalazimo kao narod i zemlja, koje Klasiću svako malo iznose Nazor i kolege povjesničari?

Nema.

To je ismijavanje smisla.

A ako se ismijavanje smisla događa toliko redovito u javnosti, da to postane svrha samome sebi i nekakav uzor demokracije i slobode hrvatskoga društva, onda je to golemi problem i ciljano kreiranje besmisla i kaosa, ne samo u javnosti, javnoj memoriji, ne samo među ljudima, nego i u temeljnim pretpostavkama za donošenja bilo kakvih relevantnih državnih i društvenih odluka na kojima počivaju bilo kakva rješenja i unaprijeđenje društvenih standarda.

Ne može se na besmislu i svojevrsnom komunikacijskom ludilu graditi ni povjerenje, ni stvaranje, ni – razum i vjera bez kojih nema ništa.

A upravo to se godinama pokušava u Hrvatskoj.

Ne može intelektualna svjetska planina akademik Pečarić pokrenuti svoju Hrvatsku, ne može ni Praljkovu, Tuđmanovu, Stepinčevu, ne može ni Jelačićevu, ni Hrvatsku Nikole Šubića Zrinskog, ne može ni Marulićevu, Matoševu, niti Thompsonovu, ako će njegova ljudska suza umivati govornice tribine u sisačkom Velikom Kaptolu, a Klasić i Pilsel zauzimati scenu nacionalne televizije.

Hrvatska je u situaciji kad je vrijeme presudno.

A Pečarić, Košić i stotine stvarnih vrednota trče šumskim puteljcima dok se antivrednote voze na državni račun – autocestama.

Ne može se onoliko brzo, snažno i efikasno promijeniti Hrvatska, ohrabriti njen narod kome treba ohrabrenje i Pečarićpoticaj svijesti da vrijedi, da je najmanje jednako dobar kao i ostali europski narodi, a u mnogome i daleko bolji prema mjerljivim pokazateljima i to upravo na pitanjima zbog kojega ga se globalno kriminalizira, ako će Pilsel umjesto biskupa Košića na HTV-u tumačiti katolički katekizam, ako će Pilsel, Klasić, Glavašević, Jovanović, Ercegi tisuće sličnih na HTV-u ponavljati svoje epopeje u obrani Hrvatske iako ih nikada nije bilo, izuzev sve je očitije obične zlouporabe okolnosti, pri čemu se nerijetko poseže i za klasičnim lešinarenjem uspomena na članove svojih obitelji s neupitnom časnom simbolikom u memoriji hrvatskoga naroda; a Pečarić, Košić, stotine sličnih, velikih ljudi s jasnim i neupitnim civilizacijskim stavovima pokušavati na sporednim scenama – uzdignuti svoj narod.
To je osuđeno na propast, jer nemaju ni približno jednake uvjete.

Stoga to mora odmah promijeniti hrvatska država.

Jer samo zbog toga i postoji.

Iako se u ovome tekstu spominjući nerijetko i u istoj rečenici izrazito nedostojne političke i društvene protagoniste s uzoritim i velikim ljudima, dovodim u opasnost postati neka vrsta Zdravka Tomca, koji je pod zvučnim naslovom o hrvatstvu velikodostojnika Stepinca i Tuđmana pokušao dodatno javno ušminkati nedostojnoga Račana i njegovu pogubnu političku ostavštinu, propovjedajući usput i uporno ponajtežu zabludu suvremene Hrvatske – vladu nacionalnog jedinstva kao pravac rješenja današnjih problema, ne vidim zapravo načina izuzev na tako radikalnim polovima – predstaviti svu tragičnost i nemoć današnje hrvatske države, uz jasnu distinkciju od Tomčevoga modela zlouporabe nacionalnih simbola.

I jedino uz tako radikalne suprotnosti, ističući ih predstaviti duboku zastranjenost elementarnih društvenih standarda.

Pilsel i Klasić

Zbog toga valja dodatno istaknuti da se nikada, baš nikada zbog društvenog značaja Pilsela ili Klasića ne bi imalo Pilselsmisla osvrnuti na bilo što, što oni rade, da njihove poruke, njihova društvena pojavnost, njihovo djelovanje već godinama nije svojevrsna pretežitost, da ono što oni predstavljaju ne čini praktično nekakvu vrstu službene javnosti. Jer da su – usamljeni, da nisu pretežitost, bili bi neka vrsta društveno-scenskih zabava na trgovima.

Ali, nisu.

Oni na žalost predstavljaju sadržaj pretežite države danas.

Nikome ne bi bili problem, niti bi vrijedili osvrta i bilo kakve pozornosti da zalažući vlastitu imovinu lunjaju Hrvatskom i urlaju ulicama što god hoće.

Tada bi zapravo bili ono što stvarno jesu. A ovako, oni su javni, stalni izraz nevjerojatne deformacije hrvatske državnosti i društvenih standarda, jednako kao i navodna politička ljevica u Saboru, koja nasrćući na Praljka, na njegove zasluge, na njegovu simboliku, zapravo jasno i zorno pokazuje da u Hrvatskoj baš nikada, od prvoga dana osamostaljenja suvremene države nismo imali problem ili konflikt ljevice i desnice, nego suverenističkih hrvatskih i antisuverenističkih antihrvatskih snaga, koliko se god one umivale ili samoproglašavale antifašističkim, liberalnim ovakvim ili onakvim.

A iz takvoga konflikta ne rađa se stvaranje civilizacijske kvalitete, nego samo i jedino, ili paraliza društvenih potencijala ili uništenje nacionalne slobode.

Bit svih hrvatskih nevolja je u legalizaciji goleme suprotstavljenosti potrebe, želje i nastojanja da hrvatski narod ima svoju državu i upravlja svojom sudbinom s jedne strane, i histerične mržnje i nasrtaja na svaku pomisao takvoga prava i ciljeva hrvatskoga naroda s druge strane.

A ponajviše je problem u tome što dvadeset i šest godina nakon uspostave države, danas njenim institucijama, svim relevantnim državnim instrumentarijem, javnim i društvenim strukturama nepodnošljivo pretežito i smrtonosno opasno upravljaju antisuverenisti i promotori nevaljalosti hrvatskoga naroda.

Zato imamo nevjerojatnu inverziju, da HDZ i njegovi najutjecajniji političari tumače probleme, komentiraju i govore što bi trebalo uraditi, umjesto da donose odluke koje propovijedaju. A odlučivanje su prepustili nekome drugome. Naravno, ako im je uopće više moguće vjerovati da govore ono što misle, jer koliko god bile njihove poruke prihvatljive, to ga dođe kao slušati propovijed svećenika koji svaki dan praktično dokazuje da ne vjeruje u Boga, ili pristajati na tumačenje kršćanskih vrednota iz katekizma ispod pazuha Drage Pilsela, ili povijesnih vrednota iz „istraživanja“ Hrvoja Klasića.

To kometiranje i preustroj državnih dužnosnika i političara u komentatore, pokazuje da HDZ nema ni snage ni volje riješiti bilo koji problem suvremene Hrvatske, da je krajnji trenutak da bar pokušaju spasiti čast, poduprijeti izvanjske pokušaje za promjenu izbornoga sustava i dolazak u zakonodavni dom ljudi koji se neće bojati vjerovati sebi i koji neće klečati pred svjetskim prljavštinama umotanim u legalne – celofane. HDZ kakvom svjedočimo danas zapravo sve više postaje kolektivni Stipe Mesić.

Marko Ljubić/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Domoljublje je ključ opstanka!

Objavljeno

na

Objavio

Od pamtivijeka čovjek živi u zajednici. Zajednica ima zajednički interes. Obitelj je osnovna ljudska zajednica. Država je zajednica definirana širim odrednicama poput jezika, povijesti, pretpostavljene genetike, geneze, sve to osviješteno u određenoj zajedničkoj politici, odnosno u najširem smislu država je zajednica povezanih ljudi koji sebe smatraju dijelom jednog naroda pa onda i nacije. Dio naroda može živjeti i u drugim državama, ali je dio iste zajednice – isti narod.

Snaga i prosperitet jedne obitelji kao osnovne zajednice ovisi prvenstveno o ljubavi oca i majke prema svojoj obitelji. Zašto ne ovisi o o inteligenciji pitat ćete se? Naravno da ovisi i o ineligenciji, no osnovna i ključna komponenta je ljubav prema obitelji.

Domoljublje, kako ime samo za sebe govori, a ime je znak, znači ljubav prema svom domu. Dom nisu samo zidine, špilja, sojenica, vila, šume, planine, more, rijeke i jezera, dom je obitelj, dom su ljudi, ljubiti svoj dom znači ljubiti svoju obitelj, skrbiti za svoju obitelj i biti spreman dom svoj i svoju domovinu braniti od svake ugroze.

Domoljublje na razini naroda, nacije, države znači ljubav prema svojoj zajednici u najširem smislu, znači dati sve od sebe za svoju ljubljenu zajednicu, ako je ljubimo?

Od vulgarnog shvaćanja inteligencije u civilizaciji idiota važnija je ljubav. U biti ljubav je ključna komponenta u odnosu oca i majke prema svojoj obitelji kao i političara prema svom narodu – naciji. Roditelji kojima je ljubav jača od poroka i lošeg karaktera uspješno održavaju svoje obitelji bez obzira na okolnosti, u svakom slučaju daju sve od sebe i žive za svoju obitelj nastojeći djecu izvesti na pravi put, u konačnici za to žive i to im je jedini cilj. Roditelje koji se tako ponašaju, vođeni ljubavi prema onima koji o njima ovise, možemo smatrati inteligentnima jer su djecu naučili osnovama života i suživota u ravnoteži sa drugima.

Ono što su otac i majka za obitelj to su političari za naciju-državu. Otac i majka skrbe za one koje vole i ne misle o sebi sve dok svaki član obitelji nije zadovoljan i sretan u okvirima onoga što realno možemo sebi omogućiti. Političari su otac i majka svoje zajednice i posljednja obrana interesa zajednice, odnosno to bi trebali biti.

Otac i majka obitelji mogu biti vrijedni i marljivi ljudi, prožeti univerzalnom etikom i blagoslovljeni Duhom Svetim, dakle prožeti ljubavlju. Također otac ili majka, rijetko obadvoje, češće jedno od njih, mogu biti potpuno emocionalno osakaćeni i kao takvi apsolutno beskorisni svojoj obitelji. Dakle, roditelji mogu biti pijanci, kockari, kurviši, lijenčine, vulgarni i sebični hedonisti i kao takvi samo teret svojoj obitelji – propaliteti. I ne samo teret, takvi jedu svoju obitelj, oni su kanibali i parazit na tijelu svoje obitelji i to što su moguće inteligentni u vulgarnom smislu i u skladu sa ne-vrijednostima ove civilizacije idiota doista nije na korist obitelji, oni su klošari i propaliteti.

Političari su otac i majka svom narodu-naciji. Političari prožeti ljubavlju prema svom narodu čine sve ono što otac i majka čine za svoju obitelj, skrbe i bore se za prosperitet svoga naroda. Nije potrebno dokazivati da su takvi političari apsolutni izuzetak, no postoje i redovito ih prekasno prepoznajemo.

Domoljublje je temelj života uspješne obitelji, jednako tako i države. Domoljublje je najveća i nepremostiva prepreka onima koji žele opljačkati i uništiti nečiju obitelj. Domoljublje na razini države je zadnja linija obrane jednog naroda, kada nestane domoljublje država se lako raskomada, jer je nebranjena.

U Hrvatskoj je u punom zamahu histerična kampanja blaćenja i ponižavanja svega i svih koji stoje na toj posljednjoj liniji obrane. Domoljublje u Hrvatskoj tobožnji intelektualci, quasi-znanstvenici, nadri-novinari, tobožnji civilni aktivisti i tobožnji ljudi prikazuju kao relikt prošlosti, arhaizam bez sadržaja, ako i ima sadržaj onda je taj sadržaj anticivilizacijski. tvrde oni. Dakle skrbiti sa ljubavlju, domo-ljubavlju, o svojoj zajednici je loše i zlo pouka je ovih histeričnih neprijatelja našeg doma i domoljublja.

Kada netko želi opljačkati i uništiti neku obitelj, a ima plan i sredstva – čitaj: novac, on će prvo ići na temelje onoga što tu obitelj drži na okupu, a to je, pogađate –  ljubav, domoljublje. Pa će sve pokušati i tražiti slabu točku kod roditelja, a i kod djece. Ako je od ljubavi oca prema svojoj obitelji jača strast za kockom i alkoholom navodit će ga da pije i da se kocka, ako je slabić nudit će mu drogu, ako je moralni idiot kupit će ga velikom plaćom, samo on mora založiti dio imovine, pa još jedan dio, pa… I tako, dok moralni idiot broji koliko je zaradio, s druge strane obitelj-narod gubi sve.

Političari su još više izloženi napadima vanjskih i unutarnjih neprijatelja, no na isti način. Političar domoljub zna da je njegov narod njegov narod, zna da je potekao od tog naroda, da svom narodu sve duguje i da njegov život pripada narodu od kojeg je potekao. Političar domoljub ljubi svoj narod svim srcem svojim i svom dušom svojom i narod voli njega, i pamti tisućama godina. Neprijateljski agent-političar ljubav prema svom narodu, domoljublje, prikazuje kao mržnju i uvijek o domoljublju govori kao o zlu. Istovremeno taj isti svaku priliku koristi da pokaže ljubav prema svom narodu, stvarnom ili imaginarnom – jugoslaveni… Uz parolu “Ja ne mrzim” neprijateljski agent-političar vodi rat protiv domoljuba pokušavajući mu poljuljati vjeru u ispravnost čina ljubavi prema svom narodu, a sve s ciljem da ga odvoji od naroda i lakše savlada. To je stari predatorski trik, ali i danas vrlo uspješan.

Političar propalitet ništa od ovoga ne zna ili ne shvaća, on nema svijest i savjest, jedino što vidi je njegova budućnost u bogatstvu, a što se njega tiče narod može pomrijeti odmah ili nakon dugog mučenja, tako svejedno, bitno da on ima brdo para i stanova.

Na tisuće načina možemo uspoređivati oca i majku u odnosu na čitavu obitelj, koja ponekad uključuje i njihove roditelje, tete, ujake… i političare u odnosu na narod koji jednako pa čak i više ovisi o političarima, a taj narod najmanje je jednako osjetljiv i izložen propasti kad je političar emocionalno sakati moralni idiot. Evo nekih primjera…

Svi smo svjedoci nemoralnih eskapada emocionalno sakatih političara zadnjih tridesetak godina. Primjerice izdajničkih svjedočenja protiv svojih prethodnika, vojnika, naroda, a to nije normalno. Nije normalno jednako kao što nije normalno da otac i majka oblajavaju svoju djecu gdje stignu i iznose kompletno sve što znaju o svojoj djeci i tako ih izlažu podsmijehu, mržnji, prijeziru.

Usput, tako neljudski tretirana djeca razvijaju kompleks manje vrijednosti, samoprijezir, neuspješna su i nesretna. Naravno da ni takvi roditelji (političari) nisu slučajno takvi, naravno da oni daju samo ono što imaju: samoprijezir, mržnju, komplekse manje vrijednosti, prazninu svoje obogaljene duše. Naravno da zdravi i inteligentni roditelji ne ogoljuju svoju djecu do krajnosti, jer znaju da i djeca njihovih prijatelja, neprijatelja i poznanika također imaju mana i da njihovi roditelji kriju njihove mane kako bi stvorili bolje početne pozicije za svoju djecu, oni djecu pripremaju na uspjeh, a ako su inteligentni svakako rade na ispravljanju grešaka kod svoje djece, no u tišini doma i ne daju na sav glas kad dijete nešto pogriješi ili se osramoti, već brane svoju djecu, to je prirodno i normalno.

Nije bez razloga zakonom propisano da roditelji ne moraju svjedočiti protiv svoje djece, naravno da svi to pravo da ne svjedoče protiv svoje djece koriste. Svi osim moralnih idiota!

Probajmo zamisliti u kolikoj su strahovitoj prednosti djeca koja imaju zdrave i inteligentne roditelje, a iz kakvog paklenog minusa kreću djeca kojima su roditelji emocionalno osakaćeni idioti?

Isto je i sa političarima. Isto tako u jednom narodu djeluju i znanstvenici, novinari, sociolozi, filozofi… Oni pametni, koje možemo zvati inteligentnim ljudima, bore se da isprave pogrešna ponašanja i obrasce u svom narodu, ali unutar zidova svoga doma, oni emocionalno sakati, moralni idioti, histerično urlaju i pišu čitavom svijetu o svemu što znaju i ne znaju o svom narodu. Svoj narod pljuju, teroriziraju  i pritiskaju zajedno sa neprijateljima svoga naroda, a ti nepriajtelji su oni isti koji nikad ne rade ono što rade naši moralni idioti.

I onda dijete – unutar bolesne obitelji, i narod – unutar bolesne države, ostaje sam, psihički rastrojen i podložan manipulaciji. Ludi otac koji se kocka s obiteljskim srebrom redovito je pod stranim utjecajem, njemu se strani utjecaj dodvorava i časti ga dok mu djeca skapavaju i umiru, a ako se požale onda ih još i napadne i prebije tvrdeći da nisu zaslužili ni ono što imaju. I opet ih oblaje pred čitavim svijetom tvrdeći da su problem i da ne zna što će s njima, pa još i zaziva pomoć onih koji su mu oduzeli dušu i ljudskost obećavši mu dobru plaću i/ili funkciju u nekoj budućoj vlasti koju će, naravno, formirati oni koji ga drže kao idiota na uzici, a on će ostati na tom istom mjestu. Nevjerojatno je da takav otac-političar uopće ne shvaća da već ima vlast i da neprijatelji njegove djece-naroda njemu ne nude ništa što nema, nego od njega prave budalu iskorištavajući njegov loš karakter navodeći ga da radi protiv svoje obitelji – naroda.

Nastran otac/političar svjedoči protiv svoje djece/naroda, dobar otac/političar odbija svjedočiti protiv svoga djeteta/naroda jer to nije prirodno i svjestan je da će onaj drugi odbiti svjedočiti protiv svoga djeteta/naroda, a onda od pravde nema ni p. Naravno da se i neprijatelj smije ovom političaru idiotu te da ga ni najmanje ne poštuje dok mu laska kako je dobro postupio, prešućujući da on sam nikad ne bi tako postupio upravo zato što je svjestan koliko je to duboko nakazan i nemoralan čin.

Dobar otac/političar svoje dijete/narod voli i hvali njegove dobre osobine, a dijete/narod voli svoga oca/političara i trudi se opravdati njegove riječi/ljubav i tako se širi mjera dobra.

Emocionalno osakaćeni moralni idiot otac/političar svoje dijete/narod na svakom koraku ogovara, prikazuje ga tisuću puta gorim nego što je, mrzi svoj narod, a dijete/narod s pravom mrzi njega i pruža otpor na svakom koraku, tako se širi mjera zla, dok neprijatelji likuju.

Inače je doista rijetkost da otac mrzi svoju djecu i da političar mrzi svoj narod, no u Hrvatskoj imamo umjetno uzgojenu sortu nametnutih političara koji mentalno nisu dio hrvatskog naroda i čudom se čude onima koji vole svoj hrvatski narod. Odakle takvo stanje, odakle ona groteskna pobuda da se likuje nad pokoljem vlastitog naroda ili nacističkim presudama koje nemaju veze sa pravdom?

Nakon drugog svjetskog rata pobijena je sva inteligencija hrvatskog naroda i umjetno su uzgajani poslušnici kojima je odurna svaka hrvatska država i svaku ljubav prema hrvatskom narodu takvi vide kao zlo i mržnju, uz prigodnu parolu “Ja ne mrzim”. Da, baš to što ljubav prema hrvatskom narodu – domoljublje – vide samo kao mržnju odaje njihovu duboku mržnju, kristalno jasno.

Možemo to i ovako reći, nakon ww2 hrvatskoj djeci su pobijeni roditelji, stričevi, ujaci, tete, bake i djedovi, svi koji su iskreno voljeli hrvatsko dijete, umjesto okrutno pobijenih postavljeni su kao političari/staratelji svi koji su iskazali najbestijalniju okrutnost prema hrvatskom narodu. Pobijeni su također svi oni koji su ne shvaćajući igru sudjelovali na strani iskonskog zla protiv svoga naroda, no uvidjevši da se kolje kompletno sve bez obzira na to je li netko nešto ili išta kriv podigli su ovi zavedeni glas u očaju i pogubljeni su, ostali su samo neprijatelji, očusi i maćehe iz devetog kruga pakla. Hrvatska je danas premrežena maćehama i očusima koji nikad nisu voljeli ni zavoljeli hrvatsko dijete.

Kako već rekoh, otac ili majka koji mrze svoju djecu apsolutna su rijetkost i to je redovito mentalni poremećaj za košulju na psihijatriji, no daleko su češći primjeri mržnje očuha i maćeha prema pastorku i to je prava istina o političarima u Hrvatskoj koji dilaju dokumente, pišu peticije protiv svojih pastoraka, postavljaju na sva ključna mjesta nove očuhe i maćehe, jednostavno pokušavaju ubiti pastorke ili ih dovesti u takvo mentalno rastrojstvo da mogu manipulirati i iskoristiti ono što je prirodno pravo i nasljedstvo hrvatskog djeteta kojemu su njihovi preci ili prethodnici pobili roditelje.

Domoljublje i ljubav prema svojoj djeci/narodu odlika je istinskih i karakternih ljudi, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, Japanu ili Americi. Domoljublje znači život, izostanak domoljublja znači smrt obitelji/zajednici/državi.

Ali zlo evoluira i krije se, krije svoje namjere i ciljeve, a svako zaostajanje i prepuštanje floskulama vodi u propast. Danas je neprijatelj strašniji nego ikad i sve što znamo nije ono što jest, ali baš sve. Zavedeni smo nekim boljim sutra, samo moramo sve prepustiti njima i vjerovati im, a njih vodi interes i nemilosrdno ga utjeruju uništavajući sve pred sobom, mi i dalje vjerujemo da će biti bolje.

Ne, neće, ova civilizacija idiota ne postaje bolja, niti se standard ostalima usklađuje sa onim u Švedskoj, čak nasuprot, Švedska više nije što je bila i nikad više neće biti, isto tako i Njemačka. Švedska i Njemačka kakve smo znali više ne postoje, tamo je zlo pustilo korijenje  i uništilo zadnju liniju obrane – domoljublje, sad tamo vlada najvulgarniji interes, a interes nema dušu, niti plače za umirućim djetetom.

Primjer manipulacije je i to što se napredak i prosperitet prikazuju kao ciljevi ove civilizacije idiota, nudi se bolje sutra, to bolje sutra ne dolazi i neće doći, odnosno doći će malo sutra. Svaki dan imamo manje prava a političari očusi i maćehe ne bore se za svoju djecu već za korporacije bez duše, umri dijete, samo najpokvareniji opstaju, znaju oni!

Otac i majka koji vole svoju djecu i sve članove svoje obitelji sve daju za članove svoje obitelji. Očuh i maćeha sve daju na svoju zabavu i troše ono što im nikad nije ni pripadalo osiromašujući djecu koju nikad nisu ni voljeli. Karakter i kvalitet obitelji ogleda se u tome kako se odnose prema starima i nemoćnima, bolesnima. Hoće li kupiti novi Audi A8 i novi Iphone ili će djeci platiti školovanje, starima osigurati bar tri obroka dnevno i mirnu starost… definira i razdvaja ljude od neljudi, domoljube od klošara i propaliteta. Otac obitelji kojemu su roditelji gladni, djeca nesretna i gladna, a u stanu umjesto wc školjke ima rupu u podu, dok istovremeno vozi bijesni BMW, Audi ili Mercedes je klošarčić i nula od čovjeka, moralni idiot.

Domoljub otac, političar i istinski čovjek vozit će, oblačiti se i posjedovati samo ono što si može priuštiti, djeca će imati sve što im treba da budu sretna i uspješna, njegovi roditelji će također imati sve što im treba za dostojanstvenu starost te će s ponosom, ljubavlju i poštovanjem slušati njegove riječi, to je ispravan put.

Otac brani interes obitelji, političar brani interes naroda, ako su domoljubi? Ako nisu domoljubi onda ne brane interese svoje obitelji i naroda, ako ne brane interese svoje obitelji i svoga naroda čije onda brane?

Domoljub političar zna da je hrvatski narod njegov narod i da je njegova dužnost braniti hrvatski narod bilo gdje, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći i moći naroda da pomogne nesretnom ili napadnutom bratu. Isto kao što brat bratu priskače u pomoć kad ga u nekom drugom selu napadnu neprijatelji, a tko bi uostalom trebao pomoći njegovom bratu ako neće on kao brat?

Hrvatska je izdala svoju braću u BiH i svi novci svijeta to ne mogu nadomjestiti, izdajom naše braće ugrozili smo i sebe i maćehinski odnos – “na ti zera novaca” nema nikakvu težinu niti će ispraviti pogrešku koja će skupo koštati i Hrvatsku. Ali je odličan primjer maćehinskog odnosa i dubokog nerazumijevanja biti stvari. Isti odnos politika u RH ima i prema braniteljima, “na i tebi zera ili zera više i kuš, mrš tamo u kut.” I sad bi mi trebali biti zahvalni, istovremeno se financira milijardama ili oprašta neplaćanje poreza u stotinama milijuna kuna medijima i civilnim udrugama koji/koje javno i otvoreno ruše Hrvatsku, svaki od onih koji ruše Hrvatsku ima morbidno velike plaće i niti jedan koji se bori za Hrvatsku ne dobije lipu. Naši političari nekima su očevi i majke, a nekima očusi i maćehe. I nije problem što mi koji pokušavamo stabilizirati i očuvati Hrvatsku nemamo ništa, ljubav i novac ionako ne idu zajedno, ali je pitanje zašto je količina mržnje i rada protiv Hrvatske redovito kriterij za dodjelu silnih milijuna, milijardi, povišica i beneficija?

U svakoj državi svijeta za najviše dužnosti ključna osobina je domoljublje, to je normalno i ispravno, jer domoljub će dati sve od sebe za boljitak svoga naroda. Uzalud vrhunski rezultati na testu inteligencije ako je dotičnom cilj rušenje države. U Hrvatskoj je potrebno imati potvrdu o nekažnjavanju kao i čist dosje kad se javljaš za posao u Gradskoj čistoći, ali ne i za dužnost ministra ili savjetnika predsjednika. Čak nije problem (dok svi ne saznaju, a izbori se približavaju) ako se upinješ dokazati da su Hrvati i hrvatska volja za državom nelegalno ilegalni mit, još je manji problem ako si aktivno kao ideolog terorizma sudjelovao u terorističkoj okupaciji dijela Hrvatske, nema ograničenja i jedinstvena smo država u svijetu u kojoj kao terorist i osumnjičenik za ratne zločine protiv Hrvata možeš biti na značajnoj dužnosti ili u Saboru. Jedinstveni smo u svijetu, bilo koja druga država sa ovakvim pomanjkanjem samopoštovanja bila bi razorena za čas, mi opstajemo, kako i do kad Boga pitaj?

Kako prepoznati smrtne neprijatelje? Lako, ima ih dvije vrste. Jedni su oni koji uporno dokazuju da je domoljublje zlo i pljuju sve koji vole hrvatski narod i pokušavaju nešto korisno napraviti, a domoljublje prikazuju kao zlo. Drugi su oni koji se lažno kite domoljubljem dok istovremeno brutalno štete hrvatskom narodu i državi Hrvatskoj svojim vulgarnim hedonističkim mentalnim sklopom predatora bez skrupula. Ne zna se koji su od ove dvije skupine opasniji po Hrvatsku.

Kad vidimo političara koji pobijedivši na izborima problijedi umjesto da se veseli i skače ko životinja koja vidi samo svoj interes, a ne tragediju s kojom će se morati suočiti, znat ćemo da smo izabrali čovjeka koji je svjestan strahotnog stanja i koji će ostaviti svoje zdravlje i život da nas izvuče iz ovog ponora u koji su nas nasilno i prijevarom bacili.

Domoljublje je ključ opstanka!

Stjepan Štimac/Kamenjar.com

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari