Connect with us

Iz Svijeta

Kolumbijci na referendumu odbili mirovni sporazum

Objavljeno

-

Kolumbijci su na jučerašnjem referendumu odbili mirovni sporazum između vlade i pobunjenika kojim bi se okončao njihov 52-godišnji rat. Nakon prebrojanih 99,59% glasačkih listića, 50,23% izašlih na referendum glasovalo je protiv mirovnog sporazuma, dok je njih 49,76% podržalo dogovor vlade i pobunjenika.

Konačni rezultati referenduma stigli su kao veliko iznenađenje jer su izlazne ankete pokazivale kako se oko 2/3 birača izjasnilo pozitivno na pitanje podržavaju li mirovni sporazum. I ankete uoči referenduma pokazivale su da 62% ispitanika podržava sporazum, a njih samo 25% odbacuje, prenosi HRT

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i marksistički pobunjenički vođa Timošenko najavili su da će se nastaviti boriti za završetak rata. Neću odustati u traženju mira sve do posljednjeg dana mandata jer to je pravi put za stvaranje bolje nacije za našu djecu, rekao je Santos. FARC i nadalje želi koristiti samo riječi kao oružje za izgradnju budućnosti. Svim ljudima u Kolumbiji koji sanjaju mir poručujem da računaju na nas i da će mir pobijediti, izjavio je Timošenko.

Santos i Timošenko potpisali su prošli ponedjeljak u kolumbijskom gradu Cartageni povijesni mirovni sporazum kojim je formalno završen oružani sukob koji je trajao od 1964. godine u kojem je sudjelovalo nekoliko pobunjeničkih skupina krajnje ljevice, paravojske krajnje desnice i oružane snage. U polustoljetnom sukobu je poginulo gotovo 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Uoči referenduma Santos je rekao kako nema plan B u slučaju da glasači odbace sporazum.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari