Pratite nas

BiH

KOLUMNA Mate Kovačević: Uprezanje Hrvata u srpski Memorandum II.

Objavljeno

na

Događaji oko postavljanja dvojezičnih ploča na državnim uredima u Vukovaru te posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Beogradu i prijepori koji ih danomice prate postaju jasniji tek onda kad ih se osvijetli u sklpu novoga srpskog političkoga projekta – Memoranduma II. U hrvatskim komentarima, reakcijama i raščlambama ova se dva privodno nepovezana događaja uglavnom motre sa stajališta tekućih hrvatsko-srpskih odnošaja.

Odobravajući komentari vladine i Josipovićeve politike pozitvno vrjednuju predsjednički pohod Beogradu, a za organizirani otpor Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara protiv nasilnoga nametanja srpskoga jezika optužuju oporbu, odnosno HDZ. Josipoviću se, u kritički intoniranim komentarima, prigovara da je došao u Beograd bez ozbiljnijih hrvatskih zahtjeva, a ponajprije to što nije otvorio pitanje ratne odštete za stradanja hrvatskoga naroda i razaranja Hrvatske, koje je 90-ih godina tijekom agresije počinila Srbija te zatražio povlačenje srpskih snaga s još uvijek zaposjednih hrvatskih područja – Vukovarske i Šarengradske ade na Dunavu.

Vladi pak prigovaraju zbog netaktična odnosa prema razaranju Vukovara i stradanju njegovih stanovnika te bešćutna odnosa prema hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi. Iza provladine skupine komentara, bez obzira na moguće posljedice prijepornih poteza vlasti, uglavnom se ne skriva otvorena potpora vladajućoj ideologiji i u stanovitoj mjeri prijezir prema hrvatskim ratnim stradalnicima. Iz kritičkih komentara pak, osim brige za opće nacionalne probitke, probija i zabrinutost za sudbinu traumatiziranih hrvatskih ljudi, a pojedini auktori otvaraju i pitanje procesuiranja srpskih ratnih zločinaca, krivotvorenja brojidbe pučanstva te čudnovatu nezainteresiranost hrvatske vlade da, kao što je primjerice činila u Vrgorcu, pročešlja i pitanje prijave stalnoga boravka stanovnika u Vukovaru.

Sve su to ozbiljni društveni probelmi pa u hrvatskom slučaju i nesuvisle potpore vladinoj ćiriličnoj politici, koje proteklih dana javno opetuje Milorad Pupovac, treba ozbiljno razmotriti, jer se u njima očito skriva drukčija vizija državnopravne koncepcije Republike Hrvatske. Pupovčevi pak napadaji na HDZ te Katoličku Crkvu svojom formom, porukom i stvaranjem ozračja podsjećaju na ranu retoriku pristaša Miloševićeve politike, koja je početkom 90-ih godina nasiljem pokušala realizirati politički program Velike Srbije, formuliran u nacrtu “Memoranduma Srpske akademija nauka i umetnosti”. Nu prividno suprotstavljena stajališta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Vlade Zorana Milanovića prema novijim vukovarskim događajima i predsjedničkom pohodu Srbiji odčitavaju se u programskim načelima Memoranduma II., protiv kojeg bi, barem treba vjerovati, morali biti i predsjednik i premijer.

Premda je, zbog sadašnjih okolnosti, novi Memorandum iz svoga programa odstranio nasilnu taktiku, odnosno “bitke koje mogu biti i oružane”, njegovi kreatori nisu odustali ni nilimetra od realizacije svoga programa, a po svemu sudeći, vrlo su uspješnu u njegovu provedbu upleli i pojedine visoke hrvatske dužnosnike. U prvoj točki toga programa stoji kako treba umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja te optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti Srbiju u ravnopravan položaj s državama u okruženju.

Žrtvom takve politike postao je hrvatski branitelj Veljko Marić, a nemušti zahtjev ministra Freda Matića za njegovim premještajem ne dovodi u pitanje presudu srbijanskoga sudua temeljenu novomemorandumskom politikom na montiranom političkom postupku! Obećanjem da će zatočenoga V. Marića premjestiti iz svojevrsnoga logora u mitrovičku tamnicu, srbijanske vlasti na međuardnoj razini demonstriraju svojevrsni humanizam, a hrvatsko prihvaćanje Marićeve navodne kaznene odgovornosti jest i svojevrsno prihvaćanje hrvatske ratne krivnje, koju je, nažalost, zorno u Beogradu demonstrirao Ivo Josipović izjavom  kako Srbi i Hrvati, odnosno Srbija i Hrvatska moraju “biti ujedinjeni u osudi svakog zločina”, što ne znači samo izjednačavanje krivnje, nego i prešućivanje srpskoga zločina agresije na Republiku Hrvatsku. Ne uklapaju li se tako izrečene poruke izravno u prvo novomemorandumsko načelo, po kojem se traži umanjivanje odgovornosti Srbije za agresivne ratove devedesetih godina.  U jednoj od memorandumskih točaka poziva se i da susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo treba dovesti u položaj da odustanu od tužbi pred međunarodnim sudovima protiv Srbije.

Nažalost, predsjednik Republike Hrvatske, bar kad je pitanju hrvatska tužba za genocid protiv Srbije, prihvatio je i ovu memorandumsku točku, što potvrđuje neodgovornim stajalištem kako tužba ovisi o pregovorima sa srbijanskom stranom. Nametanje pak ćirilice u Vukovaru i javno-politički prijepori koje je izazvao taj pothvat prozveli su upravo učinke, razrađene u memorandumskoj točki, u kojoj stoji kako treba “destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire te tako slabiti oštricu protiv Srbije”.

Napetost izazvana između Hrvata i Srba u Vukovaru te Pupovčevo stalno poticanje tenzija upravo su predložak za realizaciju novoga memoranduma. Očito zadovljni postupcima naivnih hrvatskih političara, koji se upregnuše u realizaciju novoga velikosrpskog projekta, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, nedavnom izjavom kako se ne odriče Kosova, ne dira BiH, ali i da ne da Republiku Srpsku, demonstriao je i memorandumsku tezu o formuliranu u pomaganju odcjepljenja Republike Srpske te inzistiranju na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu, kako bi se provela tranzicija srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

Navedene činjenice pokazuje kako nažalost hrvatska politika, svjesno ili pak naivno, sudjeluje u provedbi novoga velikosrpskog priojekta, što pokazuje neosmišljeni Josipovićev pohod Beogradu, ali stvaranje kaosa u Vukovaru. Zato bi oporba, saborski zastupnici i odgovorni pojedinci, kad politika tako očito griješi, a poglavito kad njezini najviši dužnosnici upadaju u strateške stupice, trebala pravodobno upozoravati svoju javnost.

 

 

Mate Kovačević                                           Mate Kovačević: Uprezanje Hrvata u srpski Memorandum II.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari