Pratite nas

BiH

Kolumna Miljenka Stojića: Nevinašca

Objavljeno

na

Od kada pade komunizam socijaldemokracija poče naglo cvjetati. Kao, oni nisu komunisti, oni su naš pogled u svijetlu budućnost. Čuh danas dok sam se vozio da su opet negdje pobijedili. Nije mi se dalo pamtiti gdje. Razmišljao sam, naime, o Jovanki Broz. I sve zbog medija. One koji su prispjeli na pogreb nisu umanjivali, nego naprotiv uveličavali. Ta ne radi se o tamo zatucanim dešnjacima, ma što god to značilo. Istaknuše zatim i predstavnike diplomatskog zbora, srpske političare zajedno s Miloradom Pupovcem pristiglim iz naših krajeva.

Reče neka pjesma, parada ponosa i kiča, ali preskočimo to, ipak se radi o pokopu bez obzira čijem. Međutim, koliko god htjeli biti uglađeni ne možemo tek tako proći kraj naslova kao što je ovaj: »Odlazak posljednje ikone bivše Jugoslavije: Počivaj u miru pored čovjeka kome si posvetila život«. Nigdje riječi promišljanja, samo puzanje pred veličinama koje su nam nametnuli. Čovjek kome je Jovanka posvetila život jedan je od deset najvećih zločinaca u suvremeno vrijeme. Riječi su to one glasovite Crne knjige komunizma koja ne iziđe u hrvatskoj ustaškoj emigraciji već na slobodoljubivom Zapadu, u Francuskoj, pa se proširi diljem svijeta. I što sad? Zločinac i čobanica iz Like udružiše se i započe povijest raskoša i svile. Primali su »svjetske veličine« i primali su ih, radni narod, kako su govorili, dotle je crnčio da bi si zaradio koricu kruha, ovdje, ili tamo na »trulom Zapadu«, još jedan izraz kojim su se služili. Razmišljao sam o svemu ovome dok sam se vozeći u daljini spazio stado ovaca. Zamislimo koliko bi povijest bila drukčija da su drug Tito i drugarica Jovanka umjesto »radnog naroda« muzli stado ovaca? Ma, bili bismo im  zahvalni, i mi i oni koje su smaknuli. Hajde, ne znam koliko se sve to odnosi na Jovanku, ali da je bila dio zločinačkog udruženja bila je. Bog neka s njom sravnjiva račune.

Izgleda da će Angela Merkel s jednim ovdašnjim božićem, onim što se odaziva na ime Barack Obama, imati itekako što sravnjivati. Njegovi su je navodno prisluškivali čitavo desetljeće, a on je to znao već više godina. I nije to zaustavio niti joj kazao, on veliki njemački prijatelj. Na Dnevniku HRT-a rekoše da se SAD ne opravdava. Upravo tako, mrtvo hladno. Nema veze što su preskočena sva pravila diplomatskog ponašanja. Našem je izvjestitelju nešto takvo prirodno, on se divi američkom ponašanju umjesto da ga osudi. Ta ne radi se o diktatoru Tuđmanu, radi se o dikt…, oprostite, gospodinu predsjedniku Obami. Nevin neki i profesionalan način izvješćivanja. Uz nogu gazdi, da bi papica bila bolja. Možda ima i pravo. U SAD-u se okupilo nekoliko stotina prosvjednika protiv američkog uhođenja na sve strane. Najprije sam mislio da nisam dobro čuo, nekoliko stotina. Ali, bila je istina. Pobornici slobode u debeloj su manjini. Ostalima su prodali priču o američkom snu. Treba samo htjeti i gomile novca su tvoje. Da ne bi. Sve se krvavo stvara i krvavo plaća, mnogo krvavije nego u Europi nastaloj na kršćanskim temeljima koje sada mijenjaju onima što ne priznaju nikakvog jednobožačkog boga, nego govore o velikom tvorcu svemira, jednoj religiji za sve, jednoj vladi, jednoj vojsci, podrazumijeva se i policiji, sve po jedno. A oni će upravljati, Bože moj. Zato Amerikanci omasovite se i nemojte da vas je ponovno nekoliko stotina. Ne učinite li to bit ćete krivi za mnogo štošta što će još lošega učiniti vaši sunarodnjaci.

 

Htio bih ponovno progovoriti o progonu kršćana, ali da ne bih bio dosadan mrvicu ću sve preskočiti. Radije spomenimo da unatoč svim progonstvima broj kršćana u Africi neprestano raste. Tamo ih je sada 46,53%, a muslimana je 40,46%. Afrika postaje kršćanska htio to netko ili ne. Zbog toga se mijenja i lice Crkve na ovoj zemlji. Nije više Europa ona koja diše kršćanstvom, sada su na pozornici drugi narodi i ozemlja, jer se nisu bojali djece. Dali su život i primili su život. Tako jednostavno, a opet nekima tako teško. Nažalost. Oni umjesto toga javno provode sterilizaciju. Dogodilo se to nedavno u Australiji. Sve je upriličeno u povodu Svjetskog dana sterilizacije. I da pokažu kako je to dobro javno je izvedeno i videom prenošeno 16 takvih operacija. Zacijelo će Australija poslije ovoga procvjetati. Milina jedna. Živjet će kao u raju. Konačno ne će biti te dosadne dječurlije, mačke, psi i druge životinje puno su prihvatljivije. Gdje je Darwin da sve ovo vidi. Nemam pojma kako bi mu se to složilo s teorijom evolucije. No, znam da mu se ona opasno mrda. Upriličiše mu to znanstvenici iz Georgije. Pronašli ostatke 5 ljudi, puno starije od svih do sada pronađenih. Njihova starost i nadnevci navodne evolucije nešto se opasno razilaze. Iz svega ispada da je priča o Adamu i Evi zaista točna. A ne možeš optužiti Crkvu da prosipa neku svoju teoriju, nego, da ponovimo, čine  to znanstvenici. Nezgodno, zaista nezgodno, pa se opet ušutješe mediji u hrvatskom narodu. Oni čuvaju Darwina, čovjek preko majmuna dođe do samoga sebe. Lijepa li putovanja.

 

Zaista tko se igra opasnim stvarima mora gledati da se ne oprži. Događa se to, recimo, ovih dana Turcima. Pomagali borce protiv Assada u Siriji pa sada s njima imaju velike poteškoće. Takvi u svojoj glavi imaju svoje, a ne turske misli. Sanjaju o nekim kalifatima samo za sebe, sa svojim zakonima i svetinjama. Pa onda pucaju i po kršćanima i po Turcima, svejedno, samo neka njihova stvar ide naprijed. Mlađahni izvjestitelj za HTV iz Alepa očito nema te činjenice u glavi, on ne čita inozemne nego samo medije u hrvatskom narodu, pa nahvali sirijsku oporbu. Bore se za slobodu, pravdu i ne znam što no još, zaboravio sam. Ali nisam zaboravio riječi apostolskog vikara u Alepu, monsig. Giuseppea Nazzara, naravno opet iz inozemnih medija. On između ostaloga rastumači kako se svjesno krivotvore činjenice. Evo ukratko primjera. Pobunjenici osvojili policijsku postaju. Naravno, pobili sve policajce. Preobukli se u njihove odore, uzeli njihova sredstva i onda stali zvati okolne policajce da im, novodno, treba pomoć. Nažalost oni su povjerovali i više ih je od stotinu platilo glavom. Poslije je to prikazano kao da Assadova policija ubija one koji ne žele pucati u narod. Ali, Zapad je uz ovakve i oni su nevinašca. Priča ide dalje.

 

Prijevare su zaista na sve strane. Neki se time hvale. Tako u Kraljevskom institutu u Londonu uče ljude svemu tome. Dali su svemu drugo ime, ali svejedno, prijevara ostaje prijevara. Evanđelje, pak, postupa drukčije. Ono ljude uvjerava primjerom, zdravljem, svime onim što je lijepo. Gdje se ukorijeni tu nastaje mir i sloboda. A gdje se ukorijeni ovaj drugi nauk, tu nastaje… Vidimo i sami što. Zato birajmo prave vrijednosti, a ne sirenski zov suvremenih prodavača magle.

 

 

Miljenko Stojić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari