Connect with us

Politika

Komadina: Bolje zatvoriti noćne klubove, nego izgubiti mjesec dana sezone

Objavljeno

-

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je bolje bilo zatvoriti noćne klubove tijekom turističke sezone, a poduzetnike obeštetiti, nego izgubiti mjesec dana turističke sezone na konferenciji za novinare u Županijskoj upravi.

“Opći dojam je da je bolje bilo zatvoriti noćne klubove i platiti poduzetnicima to što su zatvoreni, nego izgubiti mjesec dana turističke sezone,“ rekao je naglasivši da je „Hrvatska krenula u crveno.“ Rekao je da se po pravilima EU ulazi u crvenu zonu kada je više od 40 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a da Hrvatska sada ima 58, dok je stanje u Primorsko-goranskoj dobro jer se broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika kreće oko 20.

“No, zemlje EU su nas stavile na crvenu listu – Slovenija, Austrija i Italija, a Njemačka je prihvatila regionalni pristup,“ rekao je dodavši da su turistički rezultati u županiji još uvijek dobri te da je na 22. kolovoza bilo 73 posto gostiju u odnosu na isti dan lani te bi “to bilo i bolje da su mjere poduzete ranije.“ Prema podacima iz županijske uprave, do sada je u kolovozu ostvareno 71 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a u prvih 8 mjeseci bilo je 61 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Stanje bolje zahvaljujući disciplini stanovništva i turista

“Kod nas je stanje još uvijek bolje zahvaljujući disciplini stanovništva i turista, ali i jakom zdravstvenom sustavu na čelu s županijskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja te testiranju turista na otocima,“ ocijenio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odlukama i mjerama nacionalnog stožera, Komadina je rekao da se očekuje da se razmotri početak školske godine. “Na nacionalnom stožeru je, po meni, glavna tema sljedeće – treba naći pravu mjeru između poduzetničkih i ljudskih prava i sloboda i prava na zdravlje, da se i jedno i drugo susretne u optimalnom načinu, je ovo dosad nije bilo tako.” Smatra da je “to čekanje i petljanje zapravo i uzrokovalo ovakav završetak, odnosno ovaj dio turističke sezone, probleme koje sada imamo, a nismo ih trebali imati.”

Prema podacima iz zavoda, u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirane su još 3 osobe novozaražene korona virusom, a riječ je o mlađim ljudima bez simptoma, koji su se vratili s godišnjeg odmora i sada su na kućnom liječenju.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović je naveo je da je sada u županiji aktivno 55 slučajeva zaraze korona virusom, od kojih su 3 osobe u bolnici, a ostali su na kućnom liječenju. Najveći dio oboljelih nema simptome oboljenja. Do sada je infekcija potvrđena kod dvoje ili troje stranih turista, ali se pretpostavlja da su, kada su doputovali, već bili zaraženi, bez simptoma i da više nisu bili širitelji zaraze.

Mićović je ocijenio da Primorsko-goranska županija još nije u lošijoj zoni te da je daleko od crvene. Dodao je da se svakoga dana u županiji testira sve više ljudi. Do sada je u županiji testirano oko 15.000 ljudi, a sada se dnevno testira i do gotovo 600 ljudi, od kojih su oko 50 posto strani turisti na povratku u svoje zemlje.

“Očekujem bolju situaciju, da ćemo načinom aktivnog traženja virusa u populaciji biti jednako uspješni“, rekao je Mićović dodavši da je razina epidemiološke sigurnosti u hotelima u županiji na zavidnoj razini te da su gosti to prepoznali. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari