Pratite nas

Politika

Komadina objavio Programske smjernice s kojima ruši Milanovića

Objavljeno

na

Novo vrijeme sa sobom nosi nove izazove za SDP, koji se mora mijenjati i postati otvorena stranka, stranka svih svojih članova, stranka koja okuplja i privlači građane i stranka, koja će mijenjajući sebe, mijenjati i Hrvatsku, poručio je Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a i kandidat za predsjednika stranke u priopćenju u kojem navodi prijedloge Programskih smjernica SDP-a.

[ad id=”68099″]

„Naša stranka mora postati demokratska i moderna promjena, ona koju želimo vidjeti u društvu. Prvo moramo demokratizirati i modernizirati sebe, da bismo mogli demokratizirati i modernizirati društvo. Vrijeme je za promjene, za demokratski i moderan SDP“, naglašava Zlatko Komadina i ističe kako SDP mora postati moderna, značajno više socijaldemokratska stranka po sadržaju i načinu djelovanja, a ne samo po nazivu.

‘Samo tako SDP ponovno može postati pobjednička stranka. Tri su ključna politička cilja za budućnost SDP-a i Hrvatske: kreiranje programa SDP-a i javnih politika kao pokretača gospodarskog i društvenog razvitka Hrvatske, demokratizaciju i decentralizaciju stranke te okupljanje svih socijaldemokratskih snaga u stranci i društvu, kroz koje će se okupiti stranački ljudski potencijal, društveni intelektualni potencijal i različiti društveni dionici koji mogu doprinijeti napretku Hrvatske, ističe Komadina.

Na ovim ciljevima temeljit će se Programske smjernice za bolji SDP, dokument koji će Komadina ubrzo predstaviti članstvu SDP-a i hrvatskoj javnosti. Komadina ukazuje da demokratizacija SDP-a podrazumijeva decentralizaciju i sudjelovanje članstva u odlučivanju, u kreiranju programa i politika te u donošenju odluka i kadrovskoj politici stranke. „Politiku i političko moramo vratiti u stranku, a stranku moramo vratiti članovima“, poručuje Komadina.

U Programskim smjernicama za bolji SDP, Komadina će jasno definirati 4 stupa demokracije u stranci:

1) proširenje modela ‘jedan čovjek-jedan glas’, uvedenog prije osam godina, i za ostale dužnosti u SDP-u

2) zalaganje za preferencijalno glasovanje stranačkih organizacija za liste kandidata za predstavnička tijela u državi, kao što su npr. Sabor ili gradska vijeća

3) otvaranje rasprave o stranačkim predizborima za kandidate za izvršnu vlast

4) otvaranje stranačkog i javnog dijaloga o programu, politikama i statutu, u kojoj će svoj doprinos moći dati svi članovi, sve organizacije i progresivne snage u društvu.

„Otvorit ćemo stranku članstvu i javnosti te pokrenuti dijalog s hrvatskim društvom,“ naglašava Komadina.

Zaključno, Zlatko Komadina poručuje: „Kandidiram se za predsjednika SDP-a jer zajedno s članstvom želim mijenjati SDP. Stiglo je vrijeme promjena. Povjerenje članstva obvezuje me da zajedno promjenama stvorimo uspješan SDP. SDP, to smo svi mi!“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Picula nosi SDP-ovu listu za europske izbore

Objavljeno

na

Objavio

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a u nedjelju ujutro okupilo se Predsjedništvo stranke koje je utvrdilo redoslijed 12 kandidata na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament, koju će, neslužbeno doznaju mediji u nedjelju, predvoditi aktualni europarlamentarac Tonino Picula.

Lista je sastavljena prema zip-modelu, odnosno, naizmjenično su kandidirani muškarci i žene tako da je druga na listi također europarlamentarka Biljana Borzan. Na trećem je mjestu saborski zastupnik i član Predsjedništva Predrag Matić, slijedi zastupnica Romana Jerković te zastupnik Joško Klisović.

Na šestom je mjestu članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec, iza nje zastupnik Gordan Maras, te Barbara Antolić Vupora i Mladen Novak. Na desetom je mjestu Sanja Radolović, iza nje nestranačka Mirela Holy te saborski zastupnik Ranko Ostojić.

Premda izglasavanje liste za europske izbore nije bilo utvrđeno dnevnim redom, naknadno je ta točka uvrštena u dnevni red pa će o njoj glasati Glavni odbor SDP-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Siniša Varga: Ne vraćam mandat SDP-u

Objavljeno

na

Objavio

Varga je u otvorenom pismu napisao da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se bivša članica SDP-a Mirela Holy kandidira na SDP-ovoj listi za europske izbore.

Siniša Varga gostovao je u Dnevniku N1 televizije i pojasnio razloge odlaska iz SDP-a te odgovorio na zahtjev Davora Bernardića da vrati saborski mandat.

Varga je u otvorenom pismu napisao da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se bivša članica SDP-a Mirela Holy kandidira na SDP-ovoj listi za europske izbore.

Za N1 je poručio da je ona bila sastavnica u detroniziranju SDP-a s vlasti i povratku HDZ-a. “To je krimen preko kojeg ne mogu preći”. poručio je Varga dodavši da je Holy sada privržena Bernardiću i da imaju pakt o nenapadanju. “Ide na eu izbore, to je bio znak, donio sam odluku kakvu sam donio”, rekao je Varga.

Rekao je da su svi pokušaji mijenjanja stranke iznutra bili jalovi i neuspjeli. Dodaje da će SDP vjerojatno zbog izborne metodologije ostvariti priželjkivana tri mandata u Europskom parlamentu, što će “zabetonirati status predsjednika, a stranka će se iznutra nastaviti urušavati”.

Varga kaže da će se u Saboru nastaviti zalagati za legalizaciju uzgoja medicinskog kanabisa te poboljoljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite. “To ne mogu postići kao zastupnik SDP-a, ali kao nezavisni možda mogu”, poručio je.

Dodao je i da mu je na početku mandata aktualnog Predsjedništva rečeno, kao i svim bivšim ministrima, da moraju biti “tihi i kuš”, da bi se novi članovi mogli istaknuti.

Odbio je zahtjev Davora Bernardića da vrati saborski mandat stranci

“Moja je ustavna ovlast da radim s mandatom što želim. Mogu građanima više dati ja kao neovisan nego jalovo kao član SDP-a”, poručio je dodavši da je dao vlastito zdravlej za boljitak SDP-a i građana te da kao nezavisni zastupnik može dati puno više.

Rekao je da je vodio neformalne razgovore s drugim klubovima u Saboru, ali da u narednom razdoblju ostaje neovisni zastupnik, dodaje da će prema HDZ-u biti malo više distanciran.

 

Bernardić o izlasku Varge iz SDP-a: Cijenim ljude koji ne napuštaju SDP kada situacija postane teška

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari