Connect with us

Politika

Komadina: Plenković potaknuo problem cijepljenja

Objavljeno

on

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prozvao je premijera Andreja Plenkovića da je potaknuo problem cijepljenja te neprimjerenim prijetnjama ocijenio najave da će županijski zavodi za javno zdravstvo postati državne ispostave.

Komadina je u srijedu za N1 izjavio kako razumije premijera da mu u okolnostima pandemije nije lako, ali da prijetnjama da će oduzeti pravo zavodima da ostanu regionalni provodi diktat nad stručnim mišljenjima.

“Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima, gdje god su medicinski fakulteti postoje stručnjaci, a ovo što se dogodilo je posljedica kašnjenja protokola o redoslijedu cijepljenja”, rekao je.

Razmisli li premijer će odustati od ovoga što je naumio

Naglasio je da je županija osnivač regionalnih zavoda, ocijenivši da je premijer izjavu da će postati državne ispostave dao u afektu te da će, ako razmisli, “odustati od ovoga što je naumio”.

Plenković je u utorak najavio izmjene zakona o nastavnim zavodima, ističući nužnom promjenu da sa županijske razine zavoda netko vodi svoju politiku suprotnu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Europskoj agenciji za lijekove i stavu HZJZ-a te “upućuju poruke odvraćajućeg karaktera sugrađanima 65 plus”.

“Ne dolazi u obzir da imamo situaciju da nam sa županijske razine pričaju nešto što ne stoji i zbunjuju ljude”, kazao je i najavio da će do izmjene doći što prije te da se s tim ciljem čuo i s ministrom zdravstva Vilijem Berošom.

Komadina je u srijedu ocijenio “da su u državi izazvali zbunjolu koja se sad rješava”, da ne vidi zašto se prijeti nastavnim zavodima kojima upravljaju županije te da nisu pogriješili.

Nema razloga za nervozu Plenkovića i pozivanje na politikantstvo

Naglasio je da su nastavni zavodi sami zaključili kojim redom i na koji način cijepiti ljude jer nisu imali naputak iz države. “Sad je došao naputak i ne vidim razloga za nervozu premijera Plenkovića i pozivanje na politikantstvo”, izjavio je.

Komadina je ustvrdio da je županijski zavod cijepio sve cjepivima koje je imao, nikoga nije odbio cijepiti, već je samo izdavao preporuke koje kategorije se mogu cijepiti.

“Dok nije bilo državnog naputka pozvali su ove mlađe od 60 godina s kroničnim bolestima. Sljedeće cijepljenje će ići po naputku državnog stožera koji je glavni stožer”, kazao je. Dodao je da je slično i u mnogim zemljama EU, a njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da cjepivom AstraZenece neće cijepiti starije od 55 godina.

Sljedeće cijepljenje ide po državnom naputku

“Po meni je sad ta dvojba riješena. Sljedeće cijepljenje će ići po državnom naputku”, naglasio je.

Komadina je naveo da je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović djelatnik s dugogodišnjim iskustvom, doktor znanosti i profesor epidemiologije. “Ljudi imaju pravo na svoj stav i mišljenje te se ne treba s njima obračunavati”, poručio je.

Mićović je u ponedjeljak rekao kako je liječnicima obiteljske medicine u županiji predloženo da u slučaju dvojbe liječnika ili pacijenta o učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva liječnici na cijepljenje mogu slati i nešto mlađe kategorije osoba, sa 60 ili manje godina.

Za te se kategorija populacije, naveo je, u sažetku svojstava cjepnog pripravka jasno kaže da nema dvojbi oko učinkovitosti cjepiva.

“Naš je prijedlog da oni cijepe sve starije stanovništvo, kao što se i inače cijepi, ali ako imaju određenu dvojbu i ako se dvojba iskazuje u izravnoj komunikaciji s pacijentima prijedlog je da se na cijepljenje upućuju nešto mlađe kategorije kroničara i teško bolesnih ljudi”, kazao je Mićović. (Hina)

Plenković: Želja pojedinih županijskih stožera da budu kontra je čisto politikanstvo

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari