Pratite nas

Vijesti

“Komandiru Šamilu” prijeti zatvor do 10 godina…

Objavljeno

na

Sjeća li se još itko imena Damir Mamić? Teško! No, kad spomenemo “Komandir Šamil”, mnogi će ga se sjetiti kao osebujnog 42-godišnjaka, tada zaposlenog u trogirskom škveru, koji je početkom prošle godine “uznemirio” široke narodne mase pozivajući ih, prema optužnici splitskog ŽDO-a, preko videosnimke na Facebooku, na terorističke napade na objekte specijalne policije, policijske postaje, javne ustanove, i to posebno one na kojima su izvješene zastave Europske unije, željezničke pruge i ceste, mostove, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske i druge mafije, krupne kapitaliste i sve njima sklone građane, kao i one sklone EU-u, Bruxellesu i NATO-u…

Ako to ne bi uspjelo, “Šamil” je, po optužnici, pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa iz ljeta 1941. godine. “Šamilovo” pojavljivanje na mreži svih mreža koincidiralo je s tadašnjom sveopćom histerijom oko eksplozija bombi u Zagrebu u siječnju prošle godine.

Optužnica protiv “Šamila” kojom ga se tereti za javno poticanje na terorizam postala je pravomoćna i sad se čeka određivanje početka suđenja na splitskom Županijskom sudu, a iako je psihijatrijskim vještačenjem u Klinici za psihijatriju u Vrapču utvrđeno da je “Šamil” osoba iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ima “trajni poremećaj ličnosti narcističkog tipa”, te da su mu “u vrijeme počinjenja djela sposobnost shvaćanja postupanja i vladanja voljom bile smanjene”, to mu nije pomoglo da ga se shvati kao “redikula”, nego upravo suprotno, pa mu prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Pratio ratove u svijetu

Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a Split, u optužnici navodi kako je “Šamil” osoba koja prati ratnu i političku problematiku, i to u različitim dijelovima svijeta, kao i na području Hrvatske te bivše Jugoslavije, jer je njegovo osobno računalo prepuno sadržaja takve tematike i fotografija političara i drugih javnih osoba. Tužiteljica zaključuje da je iz sadržaja CD-a snimke videouratka kojim je uznemirio domaću javnost “jasno da je za okrivljenika ovo ozbiljna problematika koja mu je životna preokupacija i o kojoj je dobro informiran”.

U optužnici se navodi kako Šamil, “da nije htio da ovaj uradak vide druge osobe, ne bi ga ni stavio na svoj facebook profil budući mu je poznato kako internet funkcionira i kako se informacije stavljene na takav način brzo šire… Uostalom, on je odrasla osoba i završio je višu školu za prvostupnika javne uprave, pa su mu i okolnosti ovakvog postupanja jasne.” Optužba smatra da je “Šamilu” ovo bila prilika da prikaže svoju “veličinu”, znanje ratne i slične problematike i postane “poznat i popularan”, no to je izveo na zakonom neprihvatljiv način.

“Objava videouratka u trenutku opće uznemirenosti javnosti pokazuje da je bio svjestan posljedica i da je birao trenutak za objavu sadržaja, i to takvih kojima se može zastrašiti stanovništvo.

‘Svojevrsno liječenje’

‘Tužiteljica Julijana Stipišić smatra da je Damir Mamić svojim  videouratkom uznemirio javnost

Time on zapravo želi svoje misli učiniti dostupnim drugim osobama, a svjestan je da može i potaknuti druge osobe da čine ovakva kaznena djela”, navodi se u optužnici.

“Komandir Šamil” je na ispitivanju u ŽDO-u priznao da je postavio spornu videosnimku, no kazao je kako nije htio izazvati uznemirenje javnosti, potaknuti oružanu pobunu, nego je htio u Facebook grupi “Revolucionari” ispasti “baja”.

Kazao je i da je fasciniran Šamilom Basajevom (sada pokojnim vođom čečenskih pobunjenika, op.a.) još od malih nogu, a pogotovo razdobljem kad je ovaj vojevao protiv ruske vojske dok je predsjednik Rusije bio Boris Jeljcin. “Šamil” je istaknuo i da su svi problemi nastali jer o ratnim povijesnim temama i Basajevom vojevanju nije mogao razgovarati ni sa kim od svoje rodbine pa se zato uključio na Facebook koji mu je bio “svojevrsno liječenje”.

Rekao je i da je shvatio da je stvar ozbiljna tek kad je sve završilo na vijestima te da je snimku vjerojatno spremio u file pod nazivom “Tatine piz…ije”, no taj file tužiteljstvo nije pronašlo na CD-ovima.

Rekao je također da je na Facebooku osnovao grupu “Revolucionari” zajedno s osobom zvanom Pipi duga Sijoux te da je sve to bila djetinjarija koja je izmakla kontroli u jednom trenutku, te da mu je čak supruga, zbog čestog korištenja interneta, posumnjala da ima drugu osobu.

SD

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari