Connect with us

Vijesti

“Komandiru Šamilu” prijeti zatvor do 10 godina…

Objavljeno

on

Sjeća li se još itko imena Damir Mamić? Teško! No, kad spomenemo “Komandir Šamil”, mnogi će ga se sjetiti kao osebujnog 42-godišnjaka, tada zaposlenog u trogirskom škveru, koji je početkom prošle godine “uznemirio” široke narodne mase pozivajući ih, prema optužnici splitskog ŽDO-a, preko videosnimke na Facebooku, na terorističke napade na objekte specijalne policije, policijske postaje, javne ustanove, i to posebno one na kojima su izvješene zastave Europske unije, željezničke pruge i ceste, mostove, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske i druge mafije, krupne kapitaliste i sve njima sklone građane, kao i one sklone EU-u, Bruxellesu i NATO-u…

Ako to ne bi uspjelo, “Šamil” je, po optužnici, pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa iz ljeta 1941. godine. “Šamilovo” pojavljivanje na mreži svih mreža koincidiralo je s tadašnjom sveopćom histerijom oko eksplozija bombi u Zagrebu u siječnju prošle godine.

Optužnica protiv “Šamila” kojom ga se tereti za javno poticanje na terorizam postala je pravomoćna i sad se čeka određivanje početka suđenja na splitskom Županijskom sudu, a iako je psihijatrijskim vještačenjem u Klinici za psihijatriju u Vrapču utvrđeno da je “Šamil” osoba iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ima “trajni poremećaj ličnosti narcističkog tipa”, te da su mu “u vrijeme počinjenja djela sposobnost shvaćanja postupanja i vladanja voljom bile smanjene”, to mu nije pomoglo da ga se shvati kao “redikula”, nego upravo suprotno, pa mu prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Pratio ratove u svijetu

Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a Split, u optužnici navodi kako je “Šamil” osoba koja prati ratnu i političku problematiku, i to u različitim dijelovima svijeta, kao i na području Hrvatske te bivše Jugoslavije, jer je njegovo osobno računalo prepuno sadržaja takve tematike i fotografija političara i drugih javnih osoba. Tužiteljica zaključuje da je iz sadržaja CD-a snimke videouratka kojim je uznemirio domaću javnost “jasno da je za okrivljenika ovo ozbiljna problematika koja mu je životna preokupacija i o kojoj je dobro informiran”.

U optužnici se navodi kako Šamil, “da nije htio da ovaj uradak vide druge osobe, ne bi ga ni stavio na svoj facebook profil budući mu je poznato kako internet funkcionira i kako se informacije stavljene na takav način brzo šire… Uostalom, on je odrasla osoba i završio je višu školu za prvostupnika javne uprave, pa su mu i okolnosti ovakvog postupanja jasne.” Optužba smatra da je “Šamilu” ovo bila prilika da prikaže svoju “veličinu”, znanje ratne i slične problematike i postane “poznat i popularan”, no to je izveo na zakonom neprihvatljiv način.

“Objava videouratka u trenutku opće uznemirenosti javnosti pokazuje da je bio svjestan posljedica i da je birao trenutak za objavu sadržaja, i to takvih kojima se može zastrašiti stanovništvo.

‘Svojevrsno liječenje’

‘Tužiteljica Julijana Stipišić smatra da je Damir Mamić svojim  videouratkom uznemirio javnost

Time on zapravo želi svoje misli učiniti dostupnim drugim osobama, a svjestan je da može i potaknuti druge osobe da čine ovakva kaznena djela”, navodi se u optužnici.

“Komandir Šamil” je na ispitivanju u ŽDO-u priznao da je postavio spornu videosnimku, no kazao je kako nije htio izazvati uznemirenje javnosti, potaknuti oružanu pobunu, nego je htio u Facebook grupi “Revolucionari” ispasti “baja”.

Kazao je i da je fasciniran Šamilom Basajevom (sada pokojnim vođom čečenskih pobunjenika, op.a.) još od malih nogu, a pogotovo razdobljem kad je ovaj vojevao protiv ruske vojske dok je predsjednik Rusije bio Boris Jeljcin. “Šamil” je istaknuo i da su svi problemi nastali jer o ratnim povijesnim temama i Basajevom vojevanju nije mogao razgovarati ni sa kim od svoje rodbine pa se zato uključio na Facebook koji mu je bio “svojevrsno liječenje”.

Rekao je i da je shvatio da je stvar ozbiljna tek kad je sve završilo na vijestima te da je snimku vjerojatno spremio u file pod nazivom “Tatine piz…ije”, no taj file tužiteljstvo nije pronašlo na CD-ovima.

Rekao je također da je na Facebooku osnovao grupu “Revolucionari” zajedno s osobom zvanom Pipi duga Sijoux te da je sve to bila djetinjarija koja je izmakla kontroli u jednom trenutku, te da mu je čak supruga, zbog čestog korištenja interneta, posumnjala da ima drugu osobu.

SD

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari