Pratite nas

Kolumne

Kome je do nostalgije za bivšom državom i do latentnog građanskog rata izabrat će dr. Ivu!

Objavljeno

na

Oni koji su željeli pobjedu Ive Josipovića, dočekali su izborne rezultate prvoga kruga kao veliko iznenađenje, neki su čak napisali kako se dogodilo čudo. Problem je samo u tome da se, kako to često biva, zamienjuju želje i stvarnost.

Posebna su priča ankete, posebice one koje provodi famozni Ipsos puls, koje su davale Josipoviću, samo tjedan prije dana D prednost od 12 posto, a mediji su redovito baš takve ankete uzimali kao vjerodostojne, objavljujući u udarnim vijestima njihove rezulate kao činjenice. Po tko zna koji put pokazalo se kako su ta tobožnja istraživanja raspoloženja građana naprosto izmišljotine u funkciji političke promidžbe. Propaganda je legitimna, ali bi ipak mediji koji još drže do objektivnosti morali voditi računa o objavljivanju lažnih podataka.

Što je iznenađenje?

Svaki razuman čovjek želi u ovoj nezavidnoj društvenoj situaciji promjene, ali kako do promjena s istim ljudima i s istim strankama na čelu države? Zato, ako se nešto može smatrati iznenađenjem, onda je to ipak visok postotak glasova za Ivu Josipovića, s obzirom na to da se on nikako ne može izuzeti od odgovornosti za cjelokupno političko, gospodarsko i socijalno stanje u zemlji i s obzirom na to da su neki njegovi politički i svjetonazorski stavovi (defincija braka, ćirilica u Vukovaru, obilježavanje žrtava Bleiburga, “lex Perković”…) bitno odudarali od stavova većine ljudi. Iznenađenje je svakako Ivan Vilibor Sinčić, zbog toga što nema neku jaku organizaciju iza sebe i što je ipak premlad za funkciju predsjednika. Njegovi, pak, stavovi, uz puno iluzija, nude politički zaokret, koji mnogi priželjkuju. Milana Kujundžića je stajao preagresivni stil i posebno napadi na Sinčića, a da mu pri tome ideje o promjenama nisu bile dovoljno konkretizirane ni jasne. No, njegovi izravni napadi na glavnog kandidata otvarali su djelomice put glavnoj protukandidatkinji koja je to izbjegavala.

Od dvoje preostalih kandidata pobjedi je bliža Kolinda Grabar-Kitarović. Ona slobodno može računati na sve glasove Milana Kujundžića, dok će oni Sinčićevi, kao i glasovi onih koji će izići tek u drugom krugu, najvjerojatnije biti podjednako raspoređeni. Bit će važno tko je spreman neke od Sinčićevih ideja preuzeti, ali bez neukusnog ulizivanja. Ključni dio njegova programa jest inzistiranje na povratku državne suverenosti, što baš i nije svojstveno Josipovićevoj, SDP-ovoj i općenito ljevičarskoj retorici. Od presudne je važnosti za HDZ-ovu kandidatkinju motivirati dijasporu, specijalno hrvatske državljene u BiH, ali s druge strane i ona se sama mora otvoreno zauzeti za hrvatsku federalnu jednicu.

Josipovićeve poruke, najprije “nova pravednost“ pa “ovo je pravi put“, prazne su i neuvjerljive. Takav je i projekt sverješavajućih i spasonosnih ustavnih promjena. Njegovo naglo probuđeno domoljblje, pozivanje na krv branitelja, na Bozanića (čak je preko usta prevalio i ono tuđmanovsko “Hrvati i Hrvatice“), djeluje hinjeno. Sve što sada kaže odbija se kao negativan eho o ono što nije učinio u proteklih pet godina, o sastav njegova kabineta, o uvredljive izjave na račun novije i nešto starije nacionalne povijesti. Vidljivo nervozan izabrao je, čini se, taktiku koja ga još više potkopava, taktiku moralne diskreditacije protukandidatkinje i stranke iz koje dolazi, s otvorenom prijetnjom “nećemo vam to dopustiti“. Ne može više računati ni na apsolutnu potporu vodećih medija koji se naglo pregrupiraju osjećajući do bi moglo doći do smjene. Veliki mu je teret stranka uz koju je sudbinski vezan, koja ga financira, kao i šef te stranke.

Stanje fakata

Objektivno, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović razlikuju se u vanjskopolitičkoj usmjernosti, vremenskoj orijentaciji, doživljaju samih birača, te u odnosu prema aktulanoj Vladi. Dok je Josipović pokazao snažnu okrenutost prema “regionu“, odnosno jugoistoku Europe iliti bivšoj državi i specijalno prema strateškom savezništvu ni s kim drugim do li sa Srbijom, Grabar-Kitarović naglasak stavlja na Europsku uniju, NATO pakt i uopće zapadne zemlje, postavljujući jasne uvjete susjedima za prihvaćanje njihova puta u euroatlantske asocijacije, za razliku od protukandidata koji je zauzeo stajalište bezuvjetne potpore. On je prilično zakopan u temama iz prošlosti, sve tamo do četrdesetih, dok bi ona te teme najradije preskočila i zaboravala i okrenula se prema budućnosti, razvoju i gospodarstvu.

Josipović može isticati kako je on integrativni čimbenik društva i predsjednik svih građana, no ostaje gorak okus kako je on svojom “crvenom Hrvatskom“ osobno, snažno, kao i njegov prethodnik, pridonio produbljivanju ideoloških podjela na starim matricama. Kolinda je od samoga početka u prvi plan isticala zajedništvo kakvo smo imali devedesetih. “Nema više vaših i naših“, naglasila je u svojem obraćanju nakon zaključenja prvoga kruga. Ona je izrazito kritična prema Vladi, spremna tražiti i njezinu ostavku, dok se Josipović, čak i kad bi htio, od te Vlade ne može distancirati.

To je otprilike objektivno stanje fakata, pa tko što voli, nek izvoli. Kome je do nostalgije za bivšom državom, do bavljenja prošlošću i do latentnog građanskog rata izabrat će dr. Ivu, kome je do Zapada i do konačnog pomirenja dat će svoj glas gospođi Kolindi. I nešto što može biti stvar subjektivog dojma, ali je jako važno. Svojim nastupom, stilom i izgledom Kolinda Grabar-Kitarović djeluje iskreno, donosi zrno svjetlosti, nade i optimizma u ovu sumornu svakodnevicu, dok je Ivo Josipović pomalo namješten, zbunjen i nesiguran.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Stjepan Štimac: VUKOVAR

Objavljeno

na

Objavio

foto: Croatia.hr

Otvorio sam oči… Slika se polako izoštravala, nebo prepuno treperavih zvijezda kao da je postojalo samo za mene, razmišljao sam…

Nešto nije bilo u redu, ali nisam znao što?

Pokušavao sam na silu, ništa, a onda sam se vratio zvijezdama, Bože, kako su lijepe…

A onda, kao bujica, sjećanja me preplaviše, ote mi se krik…

Ili je to sjećanje na trenutak prije gubitka svijesti?

Sve se pomiješalo, ali sjetio sam se. Zadnje što sam osjetio je da me je nešto pogodilo takvom snagom da sam odmah znao da je za mene gotovo.

A sad sam ležao svjestan i gledao u zvijezde, one su me podsjetile, njihova ljepota podsjetila me na strašno zlo s kojim smo se suočili ovih strašnih i slavnih dana. Koliko god da su zvijezde simbol ljepote i života u beskrajnom svemiru toliko su na Zemlji simbol zla, one su me podsjetile na moj prošli život i kao da su me pokušale ohrabriti da se sjetim, kao da su mi htjele nadoknaditi ono što sam izgubio od onih koji su u svom zlu uzeli takvu ljepotu i od nje napravili simbol čistog i nepatvorenog zla, ruglo na sramotu ljudskog roda.

Sjetio sam se, prije nego me nešto pogodilo vratio sam se po prijatelja koji je krio da je ranjen i nije nas htio usporavati, a onda je odjednom pao i ja sam se vratio pomoći mu da nastavi, ali nisam stigao do njega jer me nešto zaustavilo i evo me, gledam zvijezde. Ne znam koliko je prošlo od kad su me pogodili, a nije ni bitno, ali nisam se mogao micati, ništa nisam mogao pomakuti, ostale su mi samo oči i um, dobro u svemu tomu je što me ništa ne boli, nije mi čak ni hladno, a trebalo bi biti?

Nije dobro! Jesam li uopće živ? Očigledno jesam kad mogu razmišljati, a mogu i zatvoriti i otvoriti oči, dakle živ sam, ali od tijela izgleda ništa, a sigurno me nitko neće ovdje pronaći na vrijeme da spasi bar ovo što je ostalo, znači to je to.

Um je začujuđujuće lijepo radio, kao da je stvarnost postala stvarnija, kao da sam umom mogao ono što prije nisam, dotaknuti prošlost, emocije, osjećao sam sve kao nikad prije, osjetio sam čitav život, mirise i okuse djetinjstva, strahove, sigurnost majčinog krila i njenu beskrajnu ljubav, a sad sam bio sam i polako umirao.

Prije nego sam završio ovdje borio sam se dva mjeseca za Vukovar, hrvatski sam vojnik, jedan od mnogih koji je bio spreman umrijeti braneći svoj narod, svoju zemlju – svoj dom, od čistog zla udruženog u zvezda-kokarda horde, ni manje, ni više.

Ne žalim, ako nešto i žalim to je da nismo imali snage zaustaviti ovo zlo i da je ova prva bitka pripala njima.

Gledam zvijezde i razmišljam što kad bih se nekako mogao oprostiti od mojih najmilijih, od moje Hrvatske? Što kad bi lahor mogao prenijeti moje misli i moju ljubav prema mojim najmilijima, mojoj domovini? Što kad bi neka buduća oluja mogla prenijeti moju bol i otjerati zlo zauvijek? Što kad bismo u snovima mogli jedni drugima dotaknuti dušu?

Moj lahore, moja olujo i moji snovi, vama ostavljam sve svoje misli, pravdu i ljubav, letite kao ptice nebeske i neka vam desetljeća, stoljeća, eoni i granice između svjetova ne budu nikakva prepreka, donesite mir, pravdu i ljubav onima koji zaslužuju.

Jednoga dana pojavit će se oni koji će govoriti: “Pa prošlo je dvadeset godina, ostavimo to”. Dvadeset godina? Dvadeset godina u životu bez ljubavi doista je dug period za zaborav. Ali kažite to ocu koji se boji zaspati jer sanja svog sina ili kćer, a onda se budi i svaki put izgubi dio duše, svaku noć do kraja života bojati se zaspati jer znaš da ćeš se morati probuditi, sa krikom….. i smrt je nekad bolja od života. Dvadeset, trideset ili pedeset godina bez sina ili kćeri je samo tren… i užasna vječnost, jer ljubav ne poznaje vrijeme, vrijeme ne može poništiti ljubav, niti umanjiti.

Probajte majci reći da je prošlo već dvadeset godina od rata. Dvadeset šest godina na koljenima je svaki dan, dvadeset šest godina gleda vrata hoće li zlato napokon doći, majka ne poznaje koncept smrti, vrijeme majci mrtvog sina nikad ne donosi mir.

Pitajte sestricu koja je po svom ljubljenom bratu sina nazvala, pitajte je kako u snovima trči i pokušava ga uhvatiti da je zagrli i podigne, jer će on za nju zauvijek ostati onaj veliki braco kojeg je beskrajno voljela i koji je beskrajno voli, zove ga… čuje je.. vrijeme i prostor ne mogu zaustaviti  ljubav, duša dušu dotiče i plaču obadvije.

Pao sam, ali ne žalim. Ja sam rođen kao hrvatski ratnik, moja je sudbina od početka bila umrijeti da bi moja obitelj, moj narod, moja nacija i moja domovina Hrvatska živjela po načelima kršćanstva, na strani Boga. Sjetite me se, nemojte me izdati, nemojte izdati sebe, jer kad sebe izgubite više ništa nemate.

Čuo sam glasove, kažu: “Napokon smo očistili poljednje ustaško uporište”.

Bio sam mlad, nisam ni znao što je to ustaša, jedino sam znao da nas tako zovu neprijatelji koji su nam beskrupulozno uništavali domovinu, razarali gradove i sela te ubijali čitave obitelji. Nisam sebe zvao ustašom, ali ako neprijateljima voljeti svoju obitelj, svoju domovinu, svoj narod, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili bilo koju drugu razliku, znači da jesam ustaša, onda ja ne mogu i ne želim sporiti njihov izraz za domoljuba i časnog čovjeka koji samo brani svoje, kako god da me zovu.

Ono što znam o sebi je da sam prvenstveno hrvatski ratnik iz tisućljetne tradicije ratnika, znam da ne žalim za svoju obitelj, domovinu i narod dati svoj život, ako me neki zbog toga zovu raznim imenima to je njihov problem i njihov najužasniji strah. Ali da, za ubojice i pljačkaše koji nasrnu na moj narod biće sam iz njihove najstrašnije more, mogu mi dati ime kakvo hoće, ali me zaustaviti ne mogu i svoje poslanje ostavljam mladima u koje potpuno vjerujem, jer taj duh i pobjeda dolazi od Gospodina, ja sam samo jedan u nizu.

Tuđe ne tražim, svoje ne dam, u Gospodina se uzdam i križ svoj nosim ne žaleći život.

Govore nam o oprostu i potrebi da se oprosti, tražit će čak i da se zaboravi? Oprostiti se može i mora, radi sebe i svoga mira, ali samo onomu tko oprost traži, a tražit će ga samo nevina duša uhvaćena u žrvanj i ratni vrtlog ne svojom voljom, no bez obzira na to nosi teret krivnje i traži oprost, a zločinac nikad neće tražiti oprost, zločinac će tražiti prava, dokazivati da je bio u pravu kad je razarao i ubijao, zločinac nikad neće tražiti oprost budite u to uvjereni. Ako vas netko traži oprost u zamjenu za nešto, nemate mu ga pravo dati i svatko tko sa takvom zvijeri surađuje osuđen je na vječnu propast.

Gledam zvijezde, tako su blizu, možda i one gledaju mene, možda razmišljaju vrijedim li, jesam li shvatio zašto sam došao i zašto sam prerano otišao?

Preispitujem se, jesam li bio dobar? Sudjelovao sam u ratu možda ipak nisam dobar? Što osjećam?

Ne znam jesam li dobar, Bog će odlučiti.

Sudjelovao sam u ratu, ali razlog je ljubav prema narodu koji je strahovito patio i umirao pod bjesomučnim iživljavanjem ogromne i potpuno pomahnitale vojne sile. Razlog je ljubav prema domovini, ljubav me je dovukla pred strahovitu silu naoružanog samo malenom puškom i srcem velikim kao Velebit, nisam htio rat, nisam htio umrijeti, nisam htio nikomu nauditi i nisam nikoga napadao, samo sam se odupirao čistoj sili i užasnom nasilju braneći grad i ljude koje nisam ni poznavao, branio sam ih ne mareći za svoj život, jesam li dobar ili zao?

Ne osjećam mržnju, doista nikoga ne mrzim iako sam doživio sve što jedno biće, ne samo ljudsko, nikad ne bi smjelo doživjeti. Osjećam tugu zbog onih koji me vole i koje ja volim. Prekasno je razmišljati o tom da je moglo biti drukčije i da nitko nije trebao umrijeti, ali se nadam da će netko nešto naučiti iz ovoga i da se nikad više neće ponoviti. A znam da hoće, jer zlo ne umire i ne može se ubiti u drugome. Zlo se može iskorijeniti samo tako da svatko svoje u sebi sam ubije. Da ga se riješio znat će onaj tren kad više ne preostane ni trun mržnje, tek onda svijet će biti bolje mjesto u kojem neće ljudi morati umirati na pragu svoga doma i domovine.

Ne treba se bojati odbaciti mržnju, mržnja je zlo, mržnja dovodi do rata, mržnjom se hrane jadnici i kukavice, mržnjom se hrane agresori. Istinski ljudi, heroji, poznaju samo ljubav i samo ljubav i shvaćanje da si u pravu može čovjeka natjerati da stane pred cijev tenka ili stotinu drogiranih i pijanih zvijeri, mržnja nikad, mržnja je hrana kukavica koji napadaju samo kad su tisuću puta jači oružjem i brojem, ali se zaustavljaju pred duhom ljubavi, sa užasom shvaćaju da ne mogu pobijediti u ratu koji su započeli jer mrze. Zato ćemo mi pobijediti, jer smo pobijedili mržnju, a konačna pobjeda je uvijek pravda!

Zvijezde su bile sve tamnije, svjetlo se pojačavalo, a vrijeme prestalo teći. Odjednom sam osjetio toplinu od koje je duša počela gorjeti, osjetio sam zagrljaj i ruku koja mi je brisala suze, sa suzama uzeo mi je svu tugu i bol i blago mi govorio: “Sine moj…”

Stjepan Štimac/ProjektVelebit

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ante Gugo: Pod svjetlom slobode zaliven ponosom proklijao je na obali Dunava novi život

Objavljeno

na

Objavio

Dva događaja ponukala su me da napišem ovaj tekst. Prvi je Facebook status jedne prijateljice u kojem je zamolila da u dvije tri riječi kažemo prve asocijacije na spomen Vukovara.

Bez puno razmišljanja napisao sam – smrt i bol. Možda mi je to bila prva asocijacija i zato što sam pisao samo dan prije obljetnice okupacije grada heroja, možda i stoga što sam prije dva dana bio u Rijeci na 11. danima Vukovara u Rijeci i slušao priče vukovarskih branitelja dok su gimnazijalcima na Sušaku pričali što su sve prošli i doživjeli, a možda i zato što je vukovarska tragedija postala dio kolektivnog sjećanja hrvatskog naroda.

Razmišljao sam o tome i kad sam napisao svoj komentar ispod prijateljičine objave, kad mi je kao poruka mobitelom stigla fotografija letka ispisanog ćiriličnim pismom kojim se poziva na „Koncert narodnih igara i pesama“ u Bršadinu i to 19. studenog, dan nakon obljetnice pada Vukovara, na dan kad su zarobljenici i ranjenici odvezeni na masovna stratišta i likvidirani, na dan kad još tugujemo, sjećamo se i suosjećamo s onima koji su izgubili svoje bližnje. Za trenutak sam se zapitao kakav čovjek može to napraviti, a onda sam shvatio da ne može. Čovjek to ne može napraviti isto kao što ljudi nisu mogli onako razarati Vukovar i ubijati njegove stanovnike.

Razarali su grad dugo i brutalno. Na kraju su zauzeli prostor bez kuća i ulica. Ubijali su ljude bez milosti. One koje nisu ubili nisu poštedjeli zato da bi im udijelili milost. Poštedjeli su ih zato da bi ih odveli u logore u kojima su ih mučili i iživljavali se nad njima na najgore moguće načine. Nisu to bili ljudi. Te zvijeri čak nisu bili ni plemeniti predatori. Bila su to bića s dna evolucijskog lanca, lešinari i hijene, bez imalo časti. Razarali su grad i ubijali su ljude, ali ga nisu razorili i nisu pobili Vukovarce.

Odvozili su ih kamionima na stratišta, pucali su u bespomoćne i zarobljene i kosti im zatrpali hladom i vlažnom slavonskom zemljom nad kojom se tih dana vukla gusta magla. Oluja je rastjerala i tu maglu iznad grobova hrabrih Vukovaraca. Pod svjetlom slobode zaliven ponosom proklijao je na obali Dunava novi život, prkosan i postojan.

Svojim „Koncertom narodnih igara i pesama“ pokušavaju pljunuti na grobove naših junaka, ali ne mogu. Oni nas mogu ugristi, kao što zvijer potajice ugrize podvijena repa, ali svi naši ožiljci od njihovih ranijih ugriza toliko su tvrdi na našoj koži da će baš na njima slomiti zube. Njihova je kazna baš to što jesu, jadnici bez časti i ponosa. Njihova je kazna što svakog jutra, kad pogledaju je li se pojavilo sunce na obzoru moraju pogledati vukovarski vodotoranj na kojem naše se barjak vije. Njihova je bol to što svaki put kad pogledaju prema Srbiji, zemlji koju su sanjali onako velikom kakva nikad neće biti, što im pogled do tamo zaklanja taj naš barjak rođen na stratištima naših junaka. Zato nek im bude. Neka uživaju u vlastitoj patnji ako ih to veseli, piše Ante Gugo/vecernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari