Connect with us

Politički rentgen

‘Kome su potrebne ustaše u Hrvatskoj danas’?

Objavljeno

-

…Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Malenica kratko je i jezgrovito odgovorio novoizabranom predsjedniku Vrhovnog suda Dobroniću u kontekstu prijepora oko pozdrava „Za dom spremni“! –„Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje koriste ustaško znakovlje“. Taj isti stav o tom pitanju više je puta javno komunicirao predsjednik Vlade Andrej Plenković,….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 Ako ćemo se kao pijan plota držati one poslovice da „jabuka ne pada daleko od grane“ i ako je moj otac bio ustaša, a je, onda sam i ja ustaša obilježen kao takav od svog rođenja pa do sada? Jer, ne može biti drugačije!? Otac me nosio u genima u doba svog „ustašluka“ kada je imao samo 15 godina, pa onda na mučeničkom križnom putu, pa onda kada samo rođen, kada sam rastao i odrastao, obilježen i pomno nadziran kao član ustaške obitelji.

Tko je i zašto je netko budio i probudio ustašu u meni u olovnim komunističkim vremenima kada je svaki javni i tajni resentiment prema ustašama i NDH imao svoj epilog na komunističkim sudovima što je redovito završavalo u Titovim  kazamatima? Ustaški vic, „Zašto je posađen kukuruz od Beograda do Zagreba“- „Zato da se debela svinja zna vratiti kući“, bio je težak od 6 mjeseci do tri godine stroge robije. Mogao si 100 godina dokazivati da nisi mislio na Tita, nego na neku drugu „debelu svinju“, presudio ti je verbalni delikt, jer samo ustaša i neprijatelj naroda može pričati takve strašne viceve!! Tko je tada budio ustaše i kome su tada bili potrebni ustaše, ako ne onima kojima su i danas u Hrvatskoj potrebne ustaše, jer bez ustaša njihov „antifašizam“ gubi svaki smisao? Bez ustaša ZAVNOH u preambuli Ustava gubi svaki smisao i postaje zapravo neprijatelj naroda, onaj neprijatelj koji je bio protiv svake Hrvatske, a osobito protiv one koja se stvarala  na prvim crtama u  Domovinskom ratu. Nisu li ti budničari isti ljudi s istim mentalno komunističkim habitusom, koji su sumanuto proizvodili ustašluk jučer, a proizvode ga i danas uz pomoć pozdrava „Za dom spremni“, da bi opravdali blajburški pogrom 500 000 „narodnih neprijatelja“ i  da bi oprali ruke nakon 100 000 godina teške robije dosuđene „ustašama“ zbog klasičnog verbalnog delikta. Proizvodnjom ustaša i upiranjem prsta u pozdrav „Za dom spremni“ kao krunskim dokazom ustašluka , ti isti gremiji spašavaju zločinačku prošlost udbaških ubojica i nalogodavaca, kako bi spasili svoju zločinačku budućnost koja prijeti nestankom Hrvatske koju nisu nikada željeli.

Otac i majka su me odgajali u dobrom kršćanskom i hrvatskom duhu i tu nije bilo mjesta za osvetu zbog Bleiburga, Križnih puteva, pobijenih članova uže obitelji i genocidno izmasakrirane nacije. Nosili smo u srcu slobodnu Hrvatsku i njegovali duboki smisao državnosti, što je ostalo kao jedina živa baština nakon posrnuća i propasti NDH, slijedom nesretnih međunarodnih okolnosti koje su pogodile Državu Hrvatsku daleko teže nego mnoge druge zemlje koje su bile u kolaboraciji s  Hitlerovim Reichom.  Hrvatska je kažnjena, izgubila je pravo na postojanje i kao psečja kost, bačena je pod Beogradsku čizmu!

Naučeni smo da se otac kao petnaestogodišnji hrvatski vojnik  nije borio ni za Hitlera, ni za Antu Pavelića, ni za kukasti križ, ni za rasne zakone, ni za pozdrav „Za poglavnika i dom spremni“, već za nezavisnu Hrvatsku slobodnu od terora Beograda i Jugoslavije. Za Hrvatsku, slobodnu od prijevarnog terora ZAVNOH-a, za Hrvatsku slobodnu od Tita i njegovih antifašističkih  osloboditelja koji su u Domovinskom ratu još jednom, kao u osvit proglašenja NDH raskrinkani kao zločinci i okupatori Hrvatske. Hrvatski velikani, blaženi Alojzije Stepinac i Franjo Tuđman dali su nam puno pravo na taj način promišljati državnost Hrvatske , tumačeći nam osjećaj „bila svog naroda“ i vjekovnu težnju za svojom vlastitom i slobodnom državom. Nacija bez države je obitelj beskućnika, tako da ideja državnosti kao povijesna baština uključujući i NDH, jest  esencijalna ideja koja u svojoj nutrini ne može nikada biti sama po sebi zločinačka, osim za one koji jednostavno ne žele postojanje i opstojnost bilo kakve Hrvatske.

Na idejama povijesne baštine o pravu na državnost i državu, niknuo je HOS koji je kao svoje psihološko oružje za poticanje adrenalina i  hrabrosti, a istovremeno kao  užasno strašilo za  velikosrpske i jugoslavenske okupatore, izabrao inačicu povijesnog pozdrava „Za dom spremni“ u svom legitimnom znakovlju. Nakon početnog Paraginog „lutanja“, u teškim početcima Domovinskog rata, kada nitko nije mogao garantirati pobjedu i osamostaljenje Hrvatske, zahvaljujući Anti Đapiću i drugim pametnim prvacima HOS-a, bojovnici HOS-a ušli su u regularni sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske i tim činom prihvatili su Tuđmanovo vrhovništvo i Tuđmanove vizije o stvaranju slobodne, nezavisne, demokratske i parlamentarne Republike Hrvatske s konačnim ciljem međunarodnog priznanja i svekolike međunarodne afirmacije.

Dakle, prihvatili su sve ono što NDH nije bila ni imala! Činom HOS-ovog pristanka da postanu integralni dio legitimnih hrvatskih postrojbi, apsolutno  prestaju sve špekulacije o stvaranju nove NDH-a, a pozdrav „Za dom spremni“ postaje legitiman obrambeni pozdrav pred velikosrpskom najezdom i snažno oružje u  vojno psihološkom smislu u neravnopravnoj borbi protiv 4. armije Europe. Kao integralni dio Hrvatskih oružanih snaga, HOS je podjednako, ni više ni manje, kao i sve druge postrojbe, zaslužan za stvaranje demokratske i parlamentarne Republike Hrvatske, koja je konačno međunarodno priznata da nikome nije palo na pamet to priznanje uvjetovati brisanjem pozdrava „Za dom spremni“ iz ratnog grba HOS-a! HOS-ov ratni grb dobio je svoju punu afirmaciju i pravo na postojanje kroz legitimnu institucionalnu registraciju bez bilo kakvog upita treba li ili ne treba iz grba ukloniti pozdrav „Za dom spremni“? Time je na zakonit način HOS-ovo znakovlje postalo jedna od mnogobrojnih svetinja Domovinskog rata kao jedinog pravog temeljca stvaranja Države. Sve insignije Domovinskog rata čine jednu impozantnu povijesnu, nedodirljivu baštinu i zbog toga su istinska svetinja.

Hrvatskim svetinjama se ne razbacuje javnim prostorom u politikantske i populističke svrhe, a pravi je zločin tim istim svetinjama namjerno provocirati, sebično misleći samo na svoj politički rast. Čini se da su HOS i njihov pozdrav privatizirali neki čudni ljudi, čudnog imena i čudnih brkova!? Pozdrav „Za dom spremni“ je pozdrav koji je bio gromoglasno potreban u ratu za slobodu Hrvatske, a danas kada tu slobodu imamo, kada imamo Hrvatsku, kada imamo državu s velikim ugledom u međunarodnoj zajednici, kada smo uvažena članica EU i ostalih euro atlantskih integracija, dovoljno je s ponosom, samozatajno taj isti pozdrav čuvati u srcu kao pravu svetinju i nepotrošeno streljivo, pa ga upotrijebiti ako bi došlo do nove ratne ugroze Republike Hrvatske. Jer malo je onih u Hrvatskoj koji u srcu nisu „Za dom spremni“ ponovo braniti obitelj, svoja dvorišta, gradove i sela ako to bude potrebno.  Zato ne spominji hrvatske svetinje uzalud, bez obzira na provokatore i proizvođače ustaša koji se iz dana u dan množe! Nedostaju im ustaše, da bi opravdali svoje mentalno komunističko i antifašističko naslijeđe, a provokatori, koji navodno grčevito brane HOS i pozdrav „Za dom spremni“, a ne znaju od koga ni zbog čega,  daju im veliki vjetar u leđa!

Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Malenica kratko je i jezgrovito odgovorio novoizabranom predsjedniku Vrhovnog suda Dobroniću u kontekstu prijepora oko pozdrava „Za dom spremni“! –„Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje koriste ustaško znakovlje“. Taj isti stav o tom pitanju više je puta javno komunicirao predsjednik Vlade Andrej Plenković, što znači da neće biti predložen nikakav novi kazneni zakon o kriminalizaciji pozdrava „Za dom spremni“. Sve ostaje u nadležnosti Prekršajnog suda  i Višeg prekršajnog suda u mogućim žalbenim instancama.

Vrhovni sud nema zadaću niti ovlasti donositi i predlagati nove zakone, pa je logično upitati se zbog čega se Dobronić miješa u područje svojih nenadležnosti? Ili je on svojim ustoličenjem postao Milanovićev trbuhozborac koji o HOS-u i pozdravu „Za dom spremni“ danas šuti kao zaliven, pa trajno ostaje onaj njegov deklarirani stav da HOS-ovu ploču treba baciti tamo negdje, vjerojatno na smetlište? Dobronićev stav je potpuno identičan!  Čini se da Milanović korak po korak osvaja sve važne institucije, koje već danas koristi kao udarni malj za rušenje Andreja Plenkovića i HDZ-a s vlasti?

Veličanje poglavnika Ante Pavelića i režima NDH u Hrvatskoj danas jednostavno ne postoji. Ako bi bilo tko htio dokazati da je uzvikivanje pozdrava „Za dom spremni“ apriori veličanje Pavelića ili režima NDH, s namjerom da se ruši legitiman demokratski poredak Republike Hrvatske, gadno bi zaglibio u područje klasičnog verbalnog delikata. Ne bi me čudilo da određeni gremiji koji su sve glasniji,  doista vrate na svjetlo pravosudne pozornice verbalni delikt, kao oružje za borbu protiv svojih političkih neistomišljenika?

Nasuprot tome, veličanje Tita i jugonostalgičarska apologetika sve je glasnija u javnom prostoru, a neki politički prvaci javno i glasno ističu Tita kao najvrjedniju povijesnu baštinu Hrvatske i najvećeg državnika kojega je Hrvatska imala. Što ćemo s tim, neka nam odgovori sudac Dobronić i njegov mentor Zoran Milanović? Veličanje Tita, koji je do grla umočen u genocidne blajburške zločine, koji je izmislio političke logore poput Golog otoka i sve sile Lepoglava, više nije verbalni delikt kojega treba posebno dokazivati! Veličanje zločina i zločinca nije ništa drugo nego otvorena pozivnica na nove zločine protiv istog neprijatelja naroda!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari