Pratite nas

Kolumne

Komedijaš izdao državu

Objavljeno

na

Ničim izazvan, vic maher – predsjednik – komedijaš Volodimir Zelensky je potpisao kapitulaciju Ukrajine 01.10.2019. i pri tom uveo Ukrajinu u građanski rat!

Izdavanjem naloga g. Leonidu Kučmi, bivšem predsjedniku Ukrajine i članu trilateralne kontakt skupine u Minsku ( Ukrajina, RF i OESS) da potpiše tzv. „Steinmeirovu formulu“, na koju se poziva da će donijeti mir, donosi upravo suprotno!

I istina je, predsjednik – komedijaš je u izbornoj kampanji doista obećao Ukrajini mir, ali ne i kapitulaciju Ukrajine, Na žalost, narod ponekad zna biti i „ovca“ i povjerovati kojekakvim komedijašima i vic maherima kojima iz usta teče „med i mlijeko“, koji obećavaju sve i svašta ne bi li se domogli vlasti i onda se od komedije i komedijaških viceva dogodi tragedija i gorko buđenje.

Može li se išta gore dogoditi u državi, za koju je proliveno toliko krvi i znoja, nego da njihov vrhovni zapovjednik potpiše kapitulaciju ruskom agresoru. Zbog čega je do sad poginulo cca 13 000 Ukrajinaca, zbog čega?

„Steinmeirova formula“ je dokument na tri stranice koje su osmislili, 2015., tadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke g. Frank-Walter Steinmeier i g. Laurent Fabius, ministar vanjskih poslova Francuske. Taj dokument nikad nije ni zaživio u okviru Ugovora iz Minska jer se nisu stvorili nikakvi uvjeti za ostvarenje istog, stoga je još nerazumljiviji potez predsjednika Ukrajine g. Volodimira Zelenskog da ju posredno i potpiše 01.10.2019.

Već sutradan 02.10.2019. na glavnom trgu Majdanu u Kijevu okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika. Putem društvenih mreža organizatori dogovaraju novi prosvjed već sutradan, tj. 03.10.2019., i u Kijevu, gdje se skupilo nešto više od 10 000 prosvjednika, kao i da su se prosvjedi održali u još 30 gradova diljem Ukrajine, što naravno, ukrajinski mainstream prokomunistički mediji ni ne spominju,. Prosvjednici su nosili transparente i jasne natpise: „NE KAPITULACIJI“, „IZDAJA“, ZELENSKI – PUTINOV SLUGA“, ….

Da se radi o „mirnoj reintegraciji“ okupiranih područja kao što je to bilo u RH i okupirano hrvatsko Podunavlje u RH, nitko ne bi prigovorio ni riječi predsjedniku države, ali potpisati kapitulaciju države to ni danas Ukrajincima nije jasno. Na žalost, vrhovni komedijaš – predsjednik – vic maher Ukrajine želi povući i sve vojnike s crte bojišnice ukupne dužine cca 450 km te lokalno stanovništvo ostaviti bez zaštite i u strahu, što je, a slažu se i većina vojnog vrha, neovisni analitičari i svatko normalan u ovoj „nenormali“ od države, izvan svake zdrave pameti. Povlačenje ukrajinske vojske s utvrđenih položaja bez utvrđivanja novih crta obrane je čista veleizdaja! ( Bože, prosvijetli mu pamet! )

( Zapovijed o povlačenju vojnika s crte bojišnice spadaju u one zapovijedi koje se odbijaju! )

Očekivano odbijanje Zapovijedi o povlačenju vojnika s crte bojišnice sigurno dovodi do konflikta između visokih časnika i vojnika te neminovno slabi obrambenu moć države kao i moral vojnika, ali i cijele Nacije!

Potaknut reagiranjem javnosti isti predsjednik – komedijaš  – Volodimir Zelensky pojavljuje se na TV ekranima u razdrljenoj košulji i bez kravate pokušavajući uvjeriti Ukrajince da im donosi mir, a pri tom ni sam niti vjeruje niti razumije što radi i govori. Većina Ukrajinaca su ipak „progledali“ i zaključili da je njihov predsjednik – komičar – tragičar to napravio namjerno jer ga tako i prozivaju tj. da je „Projekt Zelensky“ ujedno i „Projekt Kremlja“ i sad dolazi na naplatu sva njegova „slatkoriječivost“ , „obećanja“ i laži.

Na žalost, još jedan Majdan je tek započeo, a po svemu sudeći će se nastaviti jer su prosvjedi najmanje čime se može pokušati spriječiti izdaja države. Ti prosvjedi će polako prerasti u sve veće i na kraju rezultirati u prolivenoj krvi, ali ovaj put između samih Ukrajinaca.
Iako se danas to ne čini tako, kako je „katastrofalno“ opisano ranije, na žalost, ne postoji drugi rasplet situacije. Toliko bih želio da griješim u procijeni, ali sve navodi na opisani „crni scenarij“.

Već iza samog potpisa kapitulacije Ukrajine, većina medija i s okupiranog područja podsmjehuje se „korisnoj budali“ komedijaša – predsjednika jer ni oni nisu vjerovali da će tako lako izvojevati pobjedu. Iste reakcije možemo čitati i u medijima RF.

No, to nije sve. Ovim činom potkopani su i sami temelji povjerenja u gospodarstvo i ugašen ikakav optimizam te nas sve ovo dodatno upozorava da je Ukrajina sad i na pragu gospodarskog sloma, tj. da će to postati vrlo skoro što će dodatno „doliti ulje na vatru“ na budućim prosvjedima u Kijevu i tužnom Majdanu.

Ukrajina i Republika Hrvatska imaju toliko toga zajedničkog da je to nevjerojatno. Koju god temu otvorili, uvijek nalazimo poveznice s Ukrajinom ili Ukrajina s RH.

Ukrajinski (ruski) teroristi – separatisti = hrvatski (srpski) teroristi – separatisti, …

Da bi bolje razumjeli situaciju u Ukrajini, pogledajmo malo današnju i povijesnu usporedbu s RH. RH je „podijeljena“ na Županije, a Ukrajina na Oblasti. RH je imala okupirano područje, Ukrajina ima okupirano područje. Okupirano područje u RH bilo je „podijeljeno“ u dvije Županije, Okupirano područje Ukrajine obuhvaća dvije Oblasti.

I sad predsjednik – komedijaš Ukrajine želi dati ovim činom „posebnost“, tj. „autonomiju“ dviju Oblasti „zaboravljajući“ da je okupirano područje cca 40 % jedne i cca 40 % druge Oblasti.

Zamislimo da je to napravio dr. Franjo Tuđman i povukao vojsku i iz Vinkovaca, Osijeka, …. te dao „posebnost“, tj. „autonomiju“ cijeloj Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, predavši obje Županije u ruke terorista – separatista.

Nezamislivo koju veleizdaju je napravio g. Volodimir Zelensky – predsjednik – vic maher, ( a nije ni skladatelj, ni tamburaš ).

No, to je tako kad se ponekad narod ponaša „kao ovca“ i vjeruje komedijašima i političkim diletantima.

Zamislimo, ( ipak bolje ne ), da je na predsjedničkim izborima 1992. izabran vic maher ili vrhovni skladatelj za vrhovnog zapovjednika OSRH i upitajmo se: Bi li bilo Hrvatske, a ako bi je kojim slučajem i bilo, u kojim granicama bi bila? Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica!?

Ne treba ni spominjati da sadašnji predsjednik Ukrajine nije bio u uniformi i branio državu. Treba ipak spomenuti da je dao „svoj doprinos“ jer je pričao viceve i izvodio komedije ukrajinskim vojnicima i nasmijavao ih cca 30 – 50 km od crte bojišnice.
Najveći investicijski potez koji je napravio u životu bila mu je ( PR ) „donacija“ cca 40 000 US $ (valjda za proteze ranjenim vojnicima!?) ukrajinskoj vojsci. Danas je (još) predsjednik i to mu se „isplatilo“ i gotovo.

Podsjetimo se malo i na njegovu predizbornu kampanju. Prijetio je da će tužiti sve redom koji ga budu „ogovarali“, „zabranjivali“, …, i tako je i bilo. Tužio je i dobio sudski spor koji mu je omogućio emisiju baš u udarnom terminu i to u večeri predizborne šutnje.

I tako, ponekad „narod – ovca“ zaboravi svog velikana i vojskovođu, državnika i predsjednika g. Petra Porošenka i izabere komedijaša misleći da će im biti bolje jer eto, „sve“ im je obećao, a g. Petro Porošenko je „samo“ ustrojio vojsku, logistiku, diplomaciju,  ratovao na svim poljima svog djelovanja, spriječio tri velike već pripremljene ruske invazije na Ukrajinu,  i naravno, on je „kriv“ i za rusku agresiju na Ukrajinu. Braniti svoju državu je, vidimo, „zločin“ koji „narod-ovca“ ne prašta.

E moj ( ukrajinski ) narode!

Kakav sad ima plan? Nema ga! Zna jedino da što prije i uz pomoć ukrajinskih mainstream  medija najprije počne optuživati i progoniti g. Petra Porošenka, te ga potom i zatvoriti pod bilo kakvom optužbom. Dodatni razlog za „eliminiranje“ bivšeg predsjednika Ukrajine je i taj što svi nezavisni mediji, stručnjaci, analitičari, gospodarstvenici, … daju potporu g. Porošenku, a popularnost mu raste iz dana u dan i  u njemu vide jedini spas za Ukrajinu.

Odluka je pala: g. Petro Porošenko mora biti „eliminiran“!

A Ukrajina? Ma koga briga za Ukrajinu, bitno je da je njoj na čelu predsjednik – komedijaš ( „Projekt Kremlja“ )!

E moj ( ukrajinski ) narode!

https://www.youtube.com/watch?v=WrFrLGcRioA

Milivoj Lokas

Tisuće prosvjednika u Ukrajini: ‘Svi mi želimo mir, no mir i kapitulacija dvije su različite stvari’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kolumne

Milan Ivkošić: Za Hrvatsku bi na vlasti bio najbolji HDZ; ali bez Škore

Objavljeno

na

Objavio

Sutra dolazi olakšanje, kao sunce poslije tolike predizborne kiše koja je natapala zemlju do gnjecavosti. U toj kiši fraza i protufraza nije bilo nijednog uvjerljivog programa koji bi, od pojedinosti do pojedinosti, zadovoljio birače i naveo ih na glasanje za određenu stranku ili koaliciju.

Zapravo je jedini program imao HDZ ali ponajviše zato što je četiri godine bio na vlasti pa znamo kako vlada i kako bi vladao. Restart koalicija počinje svoj program naglašavanjem kako je riječ o “strankama bliskih svjetonazora i sličnih programa socijaldemokracije, lijevoga centra, progresivne i liberalne demokracije i zelenoga razvoja”, piše Milan Ivkošić / Večernji list

Zapravo i nisu trebali ništa drugo napisati jer svak zna reći da je za “sveobuhvatnu transformaciju ekonomije i društva”, da je “Hrvatska ekonomski slaba, demokratski deficitarna, obrazovno zastarjela, infrastrukturno zapuštena, socijalno podijeljena i administrativno neučinkovita”, da je potreban “novi početak”, itd., itd.

Kad bi, na primjer, neki radnik zaposlen u državnoj ili privatnoj tvrtki tražio koji bi mu program donio veću plaću, manje troškove života i sigurnu budućnost za njegovu djecu, ne bi našao manje-više ništa. Stoga ću ponoviti što sam već napisao: desni će glasati za desne, lijevi za lijeve, srednji za srednje, ekstremni za ekstremne, Srbi za svoje, Istrani za svoje…

U Hrvatskoj i nisu mogući spektakularni obrati na izborima i velika premoć neke stranke. Unekoliko se taj prevrat dogodio na početku 2000. godine kad je “restart koalicija” Budiše i Račana uvjerljivo pobijedila HDZ, ali od tada do danas SDP je na vlasti dvaput teško razočarao a Budiša i njegova stranka su nestali, pa današnja Restart koalicija nema šanse ponoviti uspjeh oporbe s početka 2000. godine.

Razočarao je nekoliko puta i HDZ, uključujući i Plenkovićev, no ipak će te dvije stranke osvojiti najviše glasova na izborima i biti glavne u jednoj ili drugoj koaliciji. Dakle, na kraju će Hrvatska odlučivati – Plenković ili Bernardić. Za Hrvatsku bi vjerojatno ipak bilo najbolje da pobijedi HDZ, što će se zacijelo i dogoditi.

Živimo u teškim vremenima, koronavirus bacio nas je na koljena, ali je vlast jako dobro vodila zemlju od početka pandemije i nastojala da posrnulo gospodarstvo ne padne. Stoga bi bila jako rizična promjena vlasti, kao otprilike kad bi zbog nekih razloga kirurga u osjetljivoj fazi operacije bolesnika zamijenio kolega. No to vrijedi samo u slučaju da HDZ vlada uz pomoć glasova manjinaca i još nekih, bez Škore. Sa Škorom to bi bilo gore nego velika koalicija.

Prvo, na što bi sličila koalicija u kojoj je jedan partner nastao kao suprotnost drugome? To bi bilo kao kad bi tko kome oteo ženu ali bi po dogovoru svi živjeli u istoj kući i dijelili isti krevet. Ni stari ni novi muž ne bi bili muževi, niti bi žena bila njihova žena. Ako bi se Škoro radi koalicije odrekao svojih stavova, zašto mu je onda uopće trebalo tim stavovima zavoditi dio birača? Slično načelo vrijedi i za Plenkovića – on može sa Škorom samo ako se “poškori”.

Stoga bi zasigurno koalicija Plenković-Škoro bila puno konfliktnija od negdašnje koalicije HDZ-Most. A ta konfliktnost u vremenu u kojem je Hrvatska u “konfliktu” s teškim stanjem u gospodarstvu i s pandemijom za zemlju bi mogla biti opasna.

Škoru zapravo nacionalni interesi ne zanimaju, on je od njih i dosad bježao, samoljubivi narodni pjevač i bogatun sigurno ne bi mogao podnijeti drugorazrednu ulogu u koaliciji pa bi bio spreman na svaki lom da bi bio prvi.

Zato bi on u koaliciju s HDZ-om samo uz uvjet da Plenković ne bude premijer, jer Plenković je jedina osobnost u stranci kojoj Škoro nije ni do gležnja a htio bi za glavu biti veći od njega. Iz slične samoljubivosti Mostu nisu uspijevali savezi s tom strankom.

Most i danas pamti svoja posrnuća na vlasti, pa se uoči izbora, premda slab te će jedva biti parlamentarna stranka, okomio i na HDZ i na SDP, kao da im je ravan. I iznova se pozivajući na narod kod kojeg stoji katastrofalno.

Dakle, treba moliti Boga da HDZ, bude li relativni pobjednik, izbjegne Škoru i vlast sastavi s drugim partnerima. SDP bi u teško neideološko stanje unio ideološke kriterije, a Škoro, okrenut samo sebi i svojoj ne postojećoj veličini, to stanje i ne vidi.

Milan Ivkošić / Večernji list

Sve na jednom mjestu. Usporedba uspješnosti vlada HDZ-a i SDP-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Hrvati, birajte najbolje, a ne sebi slične!

Objavljeno

na

Objavio

Davor Bernardić će već sutra imati priliku pokazati je li štogod naučio iz besplatne političke lekcije nesebično mu pružene u ponedjeljak. Ipak, izvjesnu skepsu u njegov napredak u nauku izaziva to što besplatno školovanje, na koje je sad već pomalo i navikao budući mu ga je svojedobno velikodušno pružila i poslovna škola Cotrugli, po svojoj naravi i nije baš najbolji saveznik đaku. Naime, ono što mu se pruži na pladnju onaj komu je pruženo često ne zna cijeniti. A da se šef SDP-a uklapa u taj stereotip, potvrđuje i to što je za prethodne lekcije rijetko viđenom agresivnošću, kojom je zapravo prikrivao nesigurnost i manjak samopouzdanja, učestalo upadao profesoru u riječ, stoga je razložnije zapitati se je li uopće išta čuo, negoli pomisliti da je štogod naučio. Doduše, to mu i nije prioritet, budući manjak iskustva, znanja i vještina ionako nastoji nadomjestiti uzdanjem u snažan i kompetentan tim. A tko to čini taj tim i kakve su reference njegovih viđenijih članova?

Ne treba zagrepsti duboko ispod površine kako bi se uvidjelo da SDP-ov izborni stroj i tu podosta kašljuca, čak i šteka. Pritom je ponajmanji problem što im se kandidatkinja za ministricu kulture ne može podičiti nekom rječitošću, ma koliko to samo po sebi rječito govorilo o SDP-ovoj kadrovskoj politici. Naime, gubitak vjerodostojnosti tamo gdje je Partija poslovično osjetljiva odavno zvoni na uzbunu. Za razliku od glavnog mu političkog konkurenta, kojem se nasilje u obitelji sporadično dogodi na periferiji, što mediji običavaju oglasiti na sva zvona, SDP-u je ono dijagnosticirano u samome srcu, pri partijskom vrhu. I dok je Boris Lalovac, onomad poprilično utemeljeno osumnjičen za zlostavljanje supruge, posve rehabilitiran, štoviše, i nominiran kao kandidat za vođenje državnih financija, dotle je nesretni Tomislav Mikulin, do jučer desna ruka Davora Bernardića u Partiji, ekspresno najuren iz stranke. Misle li doista u SDP-u kako nasilje u nekim obiteljima nije tako strašno kao u drugima? Ili da je u određenim okolnostima čak i prihvatljivo? Istina, moguće je primjena dvostrukih aršina uvjetovana i time što je čitava situacija oko Mikulina i Hajdukovića, pogleda li ju se šire, opasno mirisala na nepotizam, protiv kojeg se SDP gotovo jednako zdušno bori kao protiv nasilja u obitelji.

Ugledu SDP-a zacijelo ne doprinosi ni što im vodeći kandidat u drugoj izbornoj jedinici, Rajko Ostojić, pokazuje zapanjujuće neznanje u elementarnim stvarima, čega bi se posramio i priprost čovjek, a kamoli ne uvaženi liječnik i profesor na medicinskom fakultetu,… osim ako nije političar. Em ne zna što su to 2 metra, em ne zna što je 15 minuta, a kako je pokazao ubrzani povratak iz samoproglašene samoizolacije, izgleda kako ne zna ni što je to 14 dana. Netko će se prisjetiti kako je ovdje riječ o upravo onome Ostojiću, koji je svoj moralno-politički lik i djelo gradio posluživši se sudbinom teško bolesnog djeteta povodom uvoda u izbornu utrku za zagrebačkog gradonačelnika, koju je potom uvjerljivo izgubio. S elementarnom matematikom, istina na nešto višem, iako još uvijek pučkoškolskom nivou, kuburi i Branko Grčić, koji bi opet trebao voditi brigu o hrvatskom gospodarstvu. Dok je to činio prethodni put, taj bivši dekan fakulteta nije znao izračunati utjecaj smanjenja PDV-a za 2% na prihode državnog proračuna. Uz to, nije umio ni pokrenuti računalo za korištenje EU fondova. No, to mu se ipak ne može uzeti za zlo. Password je, naime, znao samo šef, ali ga se nikako nije uspijevao sjetiti. Kako i bi kad je isti glasio – Izručenje Perkovića i Mustača!

O potencijalu SDP-a možda najbolje govori to što je u zadnja dva desetljeća Partija iznjedrila tek jednog političara od formata, bivšeg Grčićevog, Lalovčevog i Bernardićevog šefa – Zorana Milanovića. Nakon upečatljivog stolovanja na Markovu trgu on se nedavno dočepao i Pantovčaka prešutno nudeći „Lex šmrk-šmrk“, dok ga Bernardić sad upadljivo kopira nutkajući pûk s „Lex Cannabis“. Zato valjda obojica i dan-danas, kao da su pod utjecajem žešćih opijata, na upit – Tito ili Tuđman? – uglas veselo kliču – Tito! Tito! U prijevodu, na ljestvici vrijednosti im je totalitarni antifašizam ispred onog demokratskog. Pritom ih odveć ne zamara ni što se ti antifašizmi ne nadopunjuju nego isključuju, što je zorno pokazao slom Titove armije u srazu s Tuđmanovim genijem ranih devedesetih.

Nasuprot tom društvancu, koje samo krajnje nekritičnima ulijeva povjerenje, stoji stranka koja je Hrvatima donijela slobodu i cjelovitost državnog ozemlja, omogućila neslućene sportske uspjehe, izborila dostojno mjesto i dostojanstveno držanje za europskim stolom, konačno i izravnala svakojake krive Drine, sedimentirane kroz bližu ili dalju povijest. Od Agrokora i Uljanika, preko neuravnoteženog proračuna i rejtinga u smeću, sve do raznih poraznih krivulja nastalih uslijed nataloženog nemara i teških promašaja tijekom tegobne prošlosti hrvatskog naroda, prečesto uzrokovanih potpunim nerazumijevanjem odnosa u svijetu i hrvatskog položaja u njemu.

Tako je inače budnim očima ovdašnje javnosti promaklo pred neki dan objavljeno još jedno izravnavanje krivulje. Ne, nije riječ o krivulji broja zaraženih korona virusom, koju vrijedni i nadasve sposobni stručnjaci, evo, i po drugi put pokušavaju izravnati nakon što su to već jednom uspješno učinili, nego o krivulji migracija Hrvatske s inozemstvom. Upravljanjem u maniri dobroga gospodara, posljedično i hvatanjem koraka s Europom, polako se peglaju posljedice stoljetnog gospodarskog zaostajanja, koje se manifestiralo masovnim odlaskom ljudi iz Hrvatske. Na kraju 2019. godine, dakle prije pojave korone, i ta je krivulja gotovo posve izravnana (migracijski minus s inozemstvom, koji se donedavno mjerio desecima tisuća ljudi godišnje, sad je sveden na svega 2,5 tisuće). Štoviše, trend pokazuje kako bi migracijski saldo krajem ove, 2020., bio pozitivan čak i da nije bilo korone. Ovako će, uslijed smanjenja gospodarskih aktivnosti diljem Europe, zasigurno biti još bolji.

Ova vijest koja nije pobudila veći interes javnosti, kako i bi kad je pozitivna, zacijelo je najjače štrecnula pojedine viđenije demografe, te vjesnike katastrofe koji vole iskrivljavati statistiku oduzimajući kruške od jabuka, sve kako bi uokolo panično lamatali čudovišnim brojem o 400 tisuća iseljenih Hrvata od ulaska u EU (a već otprije ih je desetljećima akumulirano bilo barem 250 tisuća). Inače, radi se o omiljenoj brojki hrvatskih mitomana svih fela, jer nisu li neki domalo govorili o 400 tisuća nezaposlenih zbog korone? Držeći se ruku pod ruku, ti hrvatski zlovoljci, nečasni znanstvenici i jeftini politikanti, pritom se vode isključivo principom – što gore to bolje! I po činjenice, i po Hrvate. Tobože su zabrinuti za iseljavanje Hrvata, a širenjem ozračja beznađa temeljenog na pseudo-znanstvenim opsjenama zapravo su ga samo pospješivali. Da bi sad, nepovratno narušena znanstvenog integriteta pokušali pronaći novu nišu na igralištu na kojem se isprazno blebetanje posebno cijeni – u politici. Nažalost, u toj raboti im pomažu, ustrajno ih promovirajući, i mediji koji se predstavljaju domoljubnima, pa čak i katoličkima. No, time ne samo što ne djeluju blagotvorno na psihičko stanje u koje su zlom opsjednuti zapali, nego, štoviše, ohrabruju njegov daljnji psihopatološki razvoj, koji već pomalo poprima obrise opsesivno-kompulzivnog poremećaja osobnosti. Ukratko, podilazeći im, te znanstvenike ne čine ni u kom pogledu nimalo boljima, ali zato sebe i svoje općinstvo čine gorima. Ili, kazano rječnikom priraslom im srcu – i jedni i drugi tako postaju ne manjim, nego većim zlom. Dok im dobro sve vrijeme promiče pred očima.

Nije vrijeme kockati se na mačke u vreći – ili su možda ipak u čizmama? – blago rečeno, sumnjive prošlosti i još sumnjivije retorike, a još manje na osvjedočene odane saveznike SDP-a, koji su, bilo obnašajući vlast, bilo čameći u oporbi, vazda dosljedno rušili HDZ-ove ministre, a istodobno ljubomorno čuvali fotelje SDP-ovih kadrova. I kakve god fiktivne face-liftinge činili, nakon što su anestezirali desno biračko tijelo kako bi „Tito a ne Tuđman“ iznova zasjeo na Pantovčak, opet im se bez srama nude kao strateška pričuva, spremni podržati manjinsku im Vladu. Štoviše, ti se samoživi „demokršćani“ novoga kova, koji se ne bi cijepili jer nisu izravno životno ugroženi, a za druge ih briga, uopće ne ustručavaju očijukati ni s krajnje ljevičarskom platformom „Možemo“, gotovo se ispričavajući što se pitanje pobačaja uopće našlo u kampanji. Bijegom od svjetonazorskih pitanja u zagrljaj ljevice postaju potencijalnim važnim kotačićem u mehanizmu vraćanja na početnu postavku – „Tito a ne Tuđman“ – pokaže li se nedostatnom formula: RESTART + restlovi s ljevice + manjine + spavači iz Domovinskog pokreta, tvorbe nimalo slučajno ideološki tako heterogenog sastava… Druga mogućnost je da se isti cilj postigne dvokorakom, kako bi se isprao neugodan okus kojeg bi DOMPOK žetončići ostavili u ustima. Prvo bi se tobože nezainteresiranom Milanoviću, kojeg će u nedjelju moriti dvojba života – ustati ili odustati?, omogućilo da bude pravi pobjednik izbora na kojima uopće ne sudjeluje kao kandidat, a još se premišlja hoće li kao birač. Naime, izostane li postizborni dogovor, oko kojega se stanar Pantovčaka, kako već tjednima najavljuje, ne će odveć pretrgnuti, u nastalom bi interregnumu on bio prisiljen nametnuti tehničku vladu sastavljenu od, gle iznenađenja, sve odreda ideološki bliskih mu stručnjaka. Koji bi potom rutinski puhali u rog ljevice i prelomili ponovljene izbore na njezinu stranu. Tako bi isti oni, koji su omogućili izbor „Tita a ne Tuđmana“ 5. siječnja, na vrlo sličan način to isto učinili i 5. srpnja. Pjesmom rečeno, ono što je počelo s „Otvor’ ženo kapiju…“ moglo bi se lako okončati sa „Slude ih,… zato što svoje vole…“.

Barem četverogodišnje pjevušenje otužnih pjesmuljaka ne može se spriječiti biranjem ni manjeg ni većeg zla, nego isključivo dobra, kojeg Hrvati, srećom, još uvijek imaju na raspolaganju, naravno, budu li birali ZA a ne PROTIV. Jer kad god bi okosnicu činila ona tri Tuđmanova slova, koja tako nepodnošljivo smetaju svima kojima je Tito ispred Tuđmana, Hrvatska bi činila remek-djela pred kojima bi svijet zadivljeno skidao kapu, bile to vojne pobjede, ili sportski, ponajprije nogometni uspjesi, ili, pak, postignuća u borbi protiv korona virusa. Vrijedi primijetiti kako su u tim veličanstvenim pothvatima lijeva i desna smetala uvijek bila posve marginalizirana, izjedajući si utrobu parolama „dabogda sve izgubili“ i „dabogda sve propalo“. A da se jednostavan, dokazano dobitni recept primijeni i pri izboru saborskih zastupnika? Hrvati, usuđujete li se birati najbolje, a ne sebi slične?

Grgur S.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati