Connect with us

Kronika

Komemoracija general-bojniku Ivanu Štimcu

Objavljeno

-

Foto: OSRH / N. Krnić

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u petak, 23. veljače 2018. održana je komemoracija preminulom general-bojniku Ivanu Štimcu.

Komemoraciji su uz obitelj preminulog generala, nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, umirovljeni general Antun Tus te brojni djelatnici i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Posljednji pozdrav general-bojniku Ivanu Štimcu uputio je general Šundov, koji je istaknuo kako je general Štimac uvijek realno procjenjivao situacije i težio pronalaženju najboljih rješenja te je unatoč izuzetnim vojnim znanjima stalno radio na njihovoj dogradnji, što je zahtijevao i od svojih podređenih.

„Generala Štimca pamtit ćemo kao skromna i jednostavna čovjeka, velikog profesionalca i izvrsnog poznavatelja poslova obrane“, istaknuo je general Šundov u svom obraćanju naglasivši da je general Štimac zahvaljujući svom bogatom iskustvu i znanju kojim je raspolagao smatran izuzetnim vojnim planerom te će kao takav ostati trajni uzor budućim naraštajima hrvatskih vojnih stručnjaka.

„General Štimac uživao je nepodijeljen ugled i poštovanje svih s kojima je dolazio u kontakt te je svoja znanja rado prenosio na podređene, koje je stalno poticao na daljnje usavršavanje i razvoj“, zaključio je general Šundov.

Posljednji ispraćaj general-bojnika Ivana Štimca održat će se na Krematoriju u Zagrebu u subotu, 24. veljače 2018. u 10.00 sati, a misa zadušnica služit će se istoga dana u crkvi Svete obitelji (Držićeva 31) s početkom u 18.00 sati.

General-bojnik Ivan Štimac rođen je 28. srpnja 1934. u selu Letovanić kod Siska. Od 26. rujna 1991. kao dragovoljac je na dužnosti časnika Glavnog stožera HV-a, a nakon toga je obnašao dužnost načelnika Uprave za obrambene pripreme zemlje Ministarstva obrane Republike Hrvatske do odlaska u mirovinu.

U čin general-bojnika preveden je 26. studenoga 1991.

General-bojnik Ivan Štimac je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1991. godine. U mirovinu je otišao 10. siječnja 1993. u činu general-bojnika.

Posljednji ispraćaj general-bojnika Ivana Štimca održan je na Krematoriju u Zagrebu u subotu, 24. veljače 2018. u 10.00 sati.

(crnemambe.hr)

“Ispraćen je u tišini uz rodbinu i najbliže prijatelje i da nije bilo vojne počasti ne bi se ni znalo da je bio hrvatski general. Emocije su me prevladale, suze su klizile jer taj sprovod u skromnosti slika je života naših generala, naše ostavljenosti i nametnute krivnje zbog slobodne Hrvatske….” komentirala je naša suradnica Slavica Vučko

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas