Connect with us

Događaji

KOMEMORACIJA: Majke Srebrenice poručile Kolindi: Dobro došla kraljice Balkana

Objavljeno

on

Po dolasku u Srebrenicu Grabar-Kitarović i Pusić su se uputile u memorijalni kompleks u Potočarima gdje su ih dočekali načelnik općine Ćamil Duraković i predstavnici udruga koje okupljalju preživjele Srebreničane i članove obitelji ubijenih.

[ad id=”68099″]

“Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge “Majke Srebrenice”.

Hrvatska predsjednica i ministrica vanjskih poslova nakon toga su se upisale u knjigu žalosti otvorenu u muzeju smještenom u kompleksu u kojemu je tijekom rata bila baza vojnika iz tadašnjeg sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Doputovali su i predsjednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović te Makedonije Georgi Ivanov. U Srebrenicu su stigli i drugi visoki uzvanici poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. On je na čelu izaslanstva u kojemu je i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright te nekoliko senatora i kongresnika.

Na komemoraciju je stigao i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron.

U Srebrenicu je u subotu stigao najveći broj inozemnih gostiju otkako se u tom gradu od 2003. godine organizirano pokapaju žrtve genocida.

Tamo je više od 90 izaslanstava država i međunarodnih organizacija koje predvodi tridesetak šefova država, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova ili predsjednika parlamenata.

Neće biti zastupljene tek rijetke važne zemlje poput Rusije.

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov dolazak u Potočare otkazao je u u petak s obrazloženjem kako mu je organizacijski odbor “uskratio dobrodošlicu” zbog veta kojega je Moskva uložila u Vijeću sigurnosti Ujeidnjenih naroda na rezoluciju kojom je na prijedlog Velike Britanije trebao biti osuđen zločin genocida.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari