Connect with us

Događaji

Komemoracija u Radimlji: Sjećanje na žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta

Objavljeno

-

U Radimlji kod Stoca održana je središnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao izaslanica predsjednika HNS-a BiH dr. Dragana Čovića, predvodila je Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je istaknula važnost očuvanja sjećanja na žrtve i njihovo stradanje.

Gradonačelnik Stoca, Stjepan Bošković, izrazio je želju da Stolac postane mjesto sjećanja na sve žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva, te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama. Naglasio je simbolički značaj Radimlje, gdje su do 1998. godine pronađeni ostaci poginulih, a istraživanja su nastavljena i 2022. godine. “Radimlja će biti mjesto gdje će svi ti ostaci biti pohranjeni, gdje će se moći doći pomoliti za njih i prisjetiti se,” rekao je Bošković.

U povodu 79. obljetnice Bleiburške tragedije i žrtava Križnog puta, svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Na komemoraciji su vijence položili predstavnici HNS-a BiH, Vlade Republike Hrvatske, Udruga Hrvatskih domobrana Dubrovnik, i Počasni Blajburški vod.

Pored svetog misnog slavlja, upriličeno je i upoznavanje s projektom izgradnje mauzoleja i vanjskog oltara koji se planiraju realizirati u skoroj budućnosti, a koji su djelo mladih arhitekata Ane Bogdanović i Petra Planinića. Projekt je naznačen kao dodatan i značajan doprinos na tome da se nikada ne izgubi spomen na pale žrtve i njihovu patnju.

Među nazočnima na komemoraciji uz izaslanicu predsjednika HNS-a BiH i zastupnicu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bili su i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, izaslanstvo Federalne Vlade, uključujući ministricu prometa i komunikacija Andrijanu Katić, ministra pravde Vedrana Škobića i ministricu kulture i športa Sanju Vlaisavljević, Marija Buhač, predsjednica Vlade HNŽ-a, Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Monsinjor Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanske, Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, i Marko Babić, generalni konzul Republike Hrvatske, udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, zajednica Hrvata Istočne Hercegovine, predstavnici Počasnog Blajburškog voda, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pododjel za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća pri HNS-u, kao i brojni drugi uvaženi gosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas