Connect with us

Hrvatska

Komemoracija u spomen na stradale u Gornjim Jamama

Objavljeno

-

Foto: Hina

U spomen na stradale civile i hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u nedjelju je u Gornjim Jamama održana komemoracija, a potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved tom je prigodom poručio kako Vlada poštuje i ovu žrtvu koja je temelj samostalne Republike Hrvatske.

Prije 29 godina, nakon zločina velikosrpskih agresora nad civilnim stanovništvom, kada je ubijeno 14 preostalih mještana, s karte je potpuno izbrisano mjesto Gornje Jame na glinskom području. U znak sjećanja na civilne žrtve, posljednje stanovnike mjesta, te jednog branitelja, članovi njihovih obitelji svake godine odaju im počast kod spomen obilježja uz Kapelicu ranjenog Isusa.

“Proteklih 29 godina ostavilo je traga na članovima obitelji stradalih i na samo mjesto, koje je nestalo. Kolika je to bila mržnja da se ubiju nedužni civili, među kojima i troje maloljetne djece, od kojih je najmlađe imalo samo 8 godina. Za 11 ubijenih se još traga i vjerujem da će se već za idućeg našeg susreta znati više o njihovom posljednjem počivalištu”, naglasio je Medved.

Dodao je i kako još 1869 obitelji traži svoje najmilije. “Naš je prioritet i obaveza da ih nađemo. Previše je masovnih grobišta i spomenika iz Domovinskog rata u Hrvatskoj. Ne smijemo ih zaboraviti, jer mladi moraju znati da sloboda koju uživamo nije darovana”, rekao je najavljujući kako će prva iduća “golubica”, spomen obilježje masovnih grobnica biti postavljeno u Gornjim Jamama.

Sisačko-moslavački župan i izaslanik Hrvatskog sabora Ivo Žinić je kazao kako je 1991. godine taj kraj opustošen, zločinci još uvijek mirno šetaju Glinom i drugim gradovima Hrvatske, a da nitko od njih nije odgovarao za zločin.

“Prvi dolazak visokih gostiju u Gornje Jame ipak potvrđuje da se nešto mijenja u odnosu prema civilnim žrtvama”, ustvrdio je.

Bivši mještanin Ivica Kuštreba je spomenuo kako su 3. studenoga i 11. prosinca 1991. godine, ubijene cijele obitelji Kireta i Fabac, pa čak i gosti mještana, a nedugo nakon tih događaja poginuo je i hrvatski branitelj Josip Vrbanac, također iz Gornjih Jama.

Komemoraciji su, među ostalima, nazočili i izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Dubravko Smolčić, general Mladen Markač kao počasni građanin grada Gline i drugi. Uz spomen obilježje položeni su vijenci obitelji poginulih, Sabora i Vlade, Sisačko-moslavačke županije i grada Gline, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon komemorativne svečanosti kod kapelice je glinski župnik Ivica Mađer, služio svetu misu za ubijene civile i poginule branitelje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari