Pratite nas

Pregled

Komemoracija: Zdravko Tomac će zauvijek ostati u memoriji kao jedan od tvoraca hrvatske države

Objavljeno

na

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i Vlade demokratskog jedinstva Zdravko Tomac zauvijek će ostati u hrvatskoj memoriji kao državnik i političar te jedan od tvoraca Republike Hrvatske, istaknuto je u petak na komemoraciji u zagrebačkom Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

“Zdravko Tomac bio je čovjek s vizijom i kreator mnogih zakona stvaranja hrvatske samostalnosti i neovisnosti. Čovjek, nove moderne Hrvatske”, rekao je bivši predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić.

Na komemoraciji su, uz članove obitelji i brojne prijatelje, nazočili i izaslanici Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, premijera akademik Zvonko Kusić, Ureda predsjednika Mate Granić kao i izaslanici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kardinala Josipa Bozanića te Hrvatskog generalskog zbora.

Gregurić je naglasio da je Tomac ljubav prema domovini iskazivao i svojim zadatkom od dana kada ga je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pozvao da se uključi u rad hrvatske vlade shvativši to kao čast i poziv služenja bez uvjeta.

“Počeo je rat koji nismo htjeli, a nismo ga niti mogli izbjeći. Duboko je proživljavao nesreće hrvatskog naroda i njegove patnje od Vukovara do Dubrovnika”, poručio je. Podsjećajući na Tomčevo izlaganje koje je održao na sjednici Vlade u povodu međunarodnog priznanja 15. siječnja 1992. godine, kazao je da njegove tadašnje poruke 30 godina kasnije pozivaju na jedinstvo radi naše bolje budućnosti.

Prisjećajući se kako su s Tomcem zajedno slavili “hrvatska svitanja i hrvatske zore, dijelili radosti, strepnje i patnje te jednako voljeli jedinu domovinu Hrvatsku”, u ime Foruma hrvatske sloge i Tomčevih prijatelja akademik Davorin Rudolf rekao je kako je Tomac “slagao kamenje”  u temeljima suvremene i neovisne hrvatske države.

Politika je, kazao je, bila njegov izazov, strast i umijeće. Naglasio je i da je bio ideolog ljevice, a potom i protagonist istinskog hrvatskog domoljublja i rodoljublja.

Naglasivši da je napisao 27 političkih i memoarskih knjiga te stotine komentara u medijima, Rudolf je rekao i da se Tomac prvi među hrvatskim političarima javno upitao “možemo li mi u ovoj našoj Hrvatskoj slobodno i bez kazne reći da smo Hrvati”. Poručio je i da će Tomac zauvijek ostati u hrvatskoj memoriji kao državnik i političar te jedan od tvoraca države Hrvatske.

Neupitna moralna vertikala

Predsjednik Zbora udruga Hrvatskih ratnih veterana i član Hrvatskog generalskog zbora Zvonko Sesar rekao je kako je Tomac bio neupitna moralna vertikala, najveći demokrat socijaldemokrat među demokršćanima te najveći demokršćanin među socijaldemokratima.

Podsjećajući da su zajedno radili 1968. u Upravnom odboru NK “Dinamo” njegov dugogodišnji prijatelj Mirko Barišić kazao je da je “Dinamo” Tomcu bio više od nogometa i kroz njega je promicao ono što je mislio da je važno za Hrvatsku i sport. Istaknuvši kako je Tomac bio patriota, demokrat ali i čovjek vjere, Barišić je rekao kako je zaslužio da ga se štuje, ne samo kao povijesnu ličnost, već i kao “iskrenog domoljuba koji je dao nemali doprinos za Hrvatsku”.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, u izjavi novinarima, rekao je da će Tomac ući u povijest stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Podsjetivši kako je bio lijevo orjentiran, istaknuo je i da je Tomac bio izrazito demokratski orijentiran te izraziti domoljub. Reiner je naglasio i da je Tomac, kada se stvarala hrvatska država, uvijek jasno iskazivao svoje domoljublje i želju da Hrvatska bude ne samo samostalna i neovisna, nego i demokratski uređena država.

Da će Tomac ostati zapamćen kao rodoljub i domoljub uvjeren je i HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač koji je posebno izdvojio njegov doprinos stvaranju demokracije u Hrvatskoj. “Bio je potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva RH, a s predsjednikom Tuđmanom je imao vrlo intenzivan i dinamičan odnos. Uvijek je imao svoje ja, svoja osobna uvjerenja i razmišljanja i nije se libio svoja razmišljanja, koja su se ponekad kosila i s onima predsjednika Tuđmana, iznijeti”, rekao je.

Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda, a umro je 4. siječnja 2020. u Zagrebu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Božinović: Treba mijenjati zakon o plaćama 6+6 mjeseci

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da bi trebalo mijenjati zakon kada je riječ o plaćama 6+6 mjeseci nakon prestanka mandata osobama koje su kazneno progonjene zbog sumnje na korupciju.

Komentirajući slučaj Josipe Rimac, koja je uhićena zbog umješanosti u “aferu vjetroelektrane”, Božinović je potvrdno odgovorio na pitanje bi li trebalo mijenjati zakon kako bi političari koje se kazneno goni zbog korupcije ostali bez prava na plaću 6+6 mjeseci.

Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica, rekao je Božinović nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova.

Upitan o kompromitiranoj akciji u slučaju prisluškivanja Josipe Rimac, Božinović je istaknuo kako je to posao policije. “Što se tiče policije, Uskoka i svih tijela istraživanja i progona, oni imaju potpunu slobodu i neovisnost. Siguran sam da će po tom pitanju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti”, kazao je.

Božinović je na pitanje hoće li ga birači na izborima nagraditi zbog djelovanja u Nacionalnom stožeru civilne zaštite rekao da Vlada već 3,5 godine radi na ozbiljnim pitanjima za budućnost Hrvatske.

“Mi smo se od prvog dana suočili s nizom kriza, problema koji su dugo godina stavljani sa strane, uvijek smo išli otvoreno prema rješavanju problema. Siguran sam da će birači moći procijeniti i odabrati između onih koji se znaju ponašati i reagirati strukom, znanjem i iskustvom te onih koji ne ulijevaju tu razinu povjerenja”, poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Darko Milinović teško ozlijeđen u padu s motocikla

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ličko-senjski župan Darko Milinović teže je ozlijeđen u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku.

Kako piše Novi list, nesreća se dogodila u nedjelju, a prema prvim informacijama, Milinović je slomio ključnu kost i zadobio kontuzije.

Nesreća se desila u zavoju poznatom kao jedinica, a prema informacijama s Automotodroma Grobnik, Milinović je u njega uletio brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje se trenutačno nalazi.

Ličkom županu ovu nije prvi pad s motocikla na Grobniku – prije dvije godine u lipnju je u padu sa Suzukija GSXR 1000 na Grobniku ozlijedio zapešće, piše Novi list.

Inače, ovo je nakon stanke uzrokovane koronavirusom bio prvi takav susret motociklista na Grobniku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari