Connect with us

Kronika

Komemoracije poginulim pripadnicima Skupine Fenix 72

Published

on

Komemoracije poginulim pripadnicima Skupine Fenix 72 u Ogorju Gornjem i Trnbusima

komemoracija fenix 72Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva (KHPI), Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo (HKDD) i Hrvatska mladež Uzdanica (HMU) pripremaju i ove godine komemoracije u Ogorju Gornjem i Trnbusima, kojima će se obilježiti 42. obljetnica Akcije Fenix 72 (Bugojanska akcija) iz lipnja i srpnja 1972.

Komemoracija će se održati u subotu, 19. srpnja 2014.

U 11.oo sati, održat će se komemoracija u zaseoku Leskuri u Ogorju Gornjem kod spomen obilježja poginulim pripadnicima Skupine Fenix 72 Iliji Glavašu, Filipu Bešliću, Stipi Ljubasu i Petru Bakuli, a nakon toga služit će se sveta misa zadušnica za poginule pripadnike Skupine Fenix 72 u župnoj crkvi sv. Jure Mučenika u Ogorju Gornjem.

U popodnevnim satima, točnije s početkom u 17.oo sati, služit će se sveta misa zadušnica za poginule pripadnike Skupine Fenix 72 u župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste u Trnbusima, a nakon toga održat će se komemoracija kod spomen obilježja poginulim vođama Skupine Fenix 72 Ambrozu Andriću i Pavi Vegaru u Trnbusima.

Otac Branka Šegona sudjelovao u likvidaciji

Javnosti je još uvijek nedovoljno poznato da je u likvidaciji članova skupine Feniks 72. U zaleđu Omiša, po svemu sudeći, sudjelovao i Ivan Šegon, otac Branka Šegona, i tadašnji načelnik Stanice javne sigurnosti u Omišu.

Sudeći prema pisanju Hrvatskog  tjednika, Ivan Šegon, otac Branka Šegona i svojevremeno načelnik Stanice javne sigurnosti u Omišu, Tonko Madunić, njegov vozač, i Luka Generalić, tajnik, odnosno sekretar općine, zajedno su sudjelovali u likvidaciji hrvatskih domoljuba Ambroza Andrića i Pave Vergara, pripadnika Feniks skupine, u  mjestu Trnbusi pored Omiša.

Sestra jednog od ubijenih, Marija Mikulac, podnijela je tužbu protiv ove trojke, ali zahtjev joj je odbijen zbog zastare kaznenoga djela. Osumnjičeni su ipak dali izjave i opisali kako je došlo do sukoba između njih i vođa grupe Feniks.

 “Vozeći se iz Trnbusa prema Omišu, jedan od sumještana izvijestio nas je kako se u mjestu nalaze nepoznati ljudi. Dolaskom do kuće Ivana Tomića s desne strane primijetio sam dvije osobe kako sjede na kamenju kraj ceste te sam kroz otvoreni prozor upitao: ‘Tko je tamo?’. Umjesto odgovora začuo sam pucnjavu iz pištolja, meci su probili stražnje staklo na vozilu i pogodili me u desno rame. Bacio sam se prema tlu jer je pucnjava nastavljena. Vidio sam Madunića kako je izišao iz vozila te čuo kako su se stražnja vrata otvorila. Nisam vidio što se vani događa, ali sam čuo pucnjavu”, dio je onoga što je piše u izjavi Ivana Šegona o pogibiji Andrića i Vergara, kako je zapisano u knjizi Bože Vukušića “Hrvatsko revolucionarno bratstvo – rat prije rata”.

Iz foto elaborata razvidno je “da se Andrić nakon ranjavanja pritajio u jami za kreč u dvorištu između kuće Ivana Tomića i ceste gdje je i pronađen izrešetanog tijela, a Vergar je pronađen preko puta kuće i ceste iza kamenog zidića”.

Ivan Šegon, otac Branka Šegona, dobio je i odličje za sudjelovanje u likvidaciji Ambroza Andrića i Pave Vergara.

Prisjetimo se hrvatskih revolucionara preteča ZNG-a i hrvatske vojske koji su 1972-ge položili svoje živote za hrvatsku stvar.

R. Horvat/hrsvijet.net

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari