Pratite nas

Hrvatska

Komemoracijski skup ‘Dan kad je Tovarnik plakao’

Objavljeno

na

Foto: Hina

U Tovarniku, vukovarsko-srijemskome pograničnom mjestu uz granicu s Republikom Srbijom, u četvrtak je komemoracijskim skupom “Dan kada je Tovarnik plakao” obilježena 21. godišnjica pokopa 48 žrtava bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na to mjesto 1991. te su mnoga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja masovne grobnice na mjesnome groblju.

Komemoracijskim skupom ispred zgrade općine na kojem su pročitana imena svih žrtava Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja.

“Ne možemo ih i ne smijemo nikada zaboraviti. Njihova žrtva ugrađena je u temelje stvaranja hrvatske države i njoj dugujemo današnju slobodu koju imamo i da slobodni možemo graditi napredak”, poručila je načelnica općine Tovarnika Ruža Veselčić Šijaković.

Predsjednik tovarničke Udruge “Dr. Ante Starčević” Antun Ivanković podsjetio je da je u Tovarniku 1991. godine ubijeno 68 mještana i sedam osoba koje su tu dovedene.

“Vodio se sudski postupak za zločine počinjene u Tovarniku od 2010. do 2012. godine i osuđeno je osam osoba nepravomoćno na ukupno 42 godine zatvora, s tim da se nikome od njih na teret nije stavilo ni jedno ubojstvo”, rekao je Ivanković, ocjenjujući da je “katastrofa” što hrvatske institucije dosad nisu bile kadar procesuirati ratne zločine počinjene u Tovarniku.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili cvijeće i zapalili svijeće.

Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, predstavnike Općine Tovarnika i Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položilo i svijeće zapalilo i zajedničko državno izaslanstvo u kojem su bili izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik predsjednika Vlade Krunoslav Šeremet.

(Hina)

 

Dan kada je Tovarnik plakao

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Čestitka Hrvatske vojske povodom Dana državnosti

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici i pripadnice Hrvatske vojske uputile su čestitku povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Čestitamo Dan Državnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina, piše u petak Večernji list.

Prema godišnjem izvješću o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe, koje je Vladi u četvrtak podnio ministar gospodarstva Darko Horvat, vojna industrija izvezla je samo 493 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu 2018. izvoz im je prepolovljen, a u odnosu na rekordnu 2016., kada je Hrvatska izvezla oružja za gotovo 1,7 milijardi kuna, rezultat je tri i pol puta lošiji.

To izvješće uvijek je obavijeno tajnom jer se ne navode imena proizvođača i vrste proizvoda, no do sada je hrvatski izvoz oružja uvijek ovisio o poslovanju i prodaji karlovačkog giganta HS Produkta, koji čini više od polovice ukupnog hrvatskog izvoza oružja. Tako je bilo i rekordne 2016., kada smo izvezli oružja u vrijednosti od 224 milijuna eura, uglavnom stoga jer su Karlovčani te godine u SAD-u prodali rekordnu količinu od 575 tisuća pištolja, čime je Hrvatska čak izbila na treće mjesto dobavljača pištolja za SAD.

Toliki uspjeh temeljio se tada na strahu američkih građana koji su očekivali da će tadašnji predsjednik Barack Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, piše dnevnik. Čim je na čelo SAD-a došao Donald Trump, dogodio se zamjetan pad potražnje i prodaja je pala 20 posto. Taj trend inače je dobro poznat HS Produktu, jer kada SAD ima republikanskog predsjednika, prodaje puno manje oružja nego kad je na čelu države demokrat, pa je i 2019. bila rekordno loša. Predsjednik uprave Željko Pavlin potvrđuje da im je u odnosu na 2018. promet više nego prepolovljen, iznosio je tek 340 milijuna kuna dok je za usporedbu u 2016. bio 921 milijun kuna.

“Na sreću u 2020. proizvodnja pištolja toliko nam je porasla da ćemo vjerojatno već u srpnju postići bolji rezultat nego cijele prošle godine”, kaže Pavlin.

Pad oružja, međutim, nije vezan isključivo za HS produkt.U godinama kada smo izvozili više od 200 milijuna eura znatan dio odnosio se i na izvoz tzv. neperspektivnog oružja, iza čega se krio izvoz u Jordan i Saudijsku Arabiju, uz dogovor sa SAD-om. Uz to na ista mjesta izvozili smo i protuoklopne topove, rakete za VBR i ručne bacače granata, a sve zajedno u godišnjoj vrijednosti od 20 do 80 milijuna USD. U 2019. tog izvoza više nema, piše u petak Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari