Connect with us

Komentar

Komentar čitatelja: Je li Plenković „britanski igrač“?

Objavljeno

-

U vrijeme kada je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima, krajem 2015., jedan moj prijatelj na facebooku je napisao potpuno lud politički komentar koji uključuje žešću zavjeru protiv Hrvatske. No komentar je odmah izbrisao jer je izazvao veliki interes. A on nije nikoga želio uvaliti u probleme. Pa ni sebe samoga. Stoga sam s njime popričao privatno, da mi objasni o čemu se radi. Pazite sad ovu priču, kaže naš čitatelj:

[ad id=”93788″]

Pitao sam se, zašto je HDZ čekao od 2013., sve do 2015., umjesto da je nakon 2 godine na vrhuncu negativnosti SDP-a jednostavno srušio sve i otišao na prijevremene izbore. Tada još nije bilo MOST-a, nije bilo U ime obitelji… Imali su čist i siguran put, popularnost veću od SDP-a, i sigurnu pobjedu. Umjesto toga, oni su čekali, SDP je rastao, HDZ padao, a MOST uzeo više od 300.000 glasova. Tu je još i nekih 25.000 koje je uzela U ime obitelji, a to sigurno nisu SDP-ovi birači… Taktički potpuni promašaj. Na taj način HDZ-ova „Domoljubna koalicija“ ostvarila je prednost nad SDP-ovom koalicijom „Hrvatska raste“ od svega tri do četiri tisuće glasova na teritoriju RH (dijasporu ovdje ne računam, jer SDP je protivnik dijaspore i odavno se već u njoj ne kandidira. Pravi razlog je taj što dijaspora ne podupire SDP, i on je tamo uvijek potučen do nogu.) I kada sam to pitanje postavio, dobio sam intrigantno objašnjenje.

Britanska ponuda HDZ-u

Moj prijatelj, iz okolice Zagreba, pričao je s jednim starijim gospodinom. Gospodin je „dobro upućen u politička zbivanja“. Što god to značilo. Danas su svi „dobro upućeni“. Međutim, ovaj ima rođaka na nekoj visokoj poziciji i navodno zna što se događa. I taj gospodin, čije ime nisam saznao, kaže ovako:

Još prije dvije godine (dakle otprilike 2013., kada je bio prvi građanski referendum), Britanci su nudili prijevremene izbore i pobjedu HDZ-a, ali uz uvjet da Plenković preuzme HDZ, a Karamarko odstupi. To je navodno Karamarko odbio. (Ovo me podsjeća na priču, ne znam koliko je pouzdana, kada su Britanci nudili priznanje NDH uz uvjet da Pavelić odstupi, pa je odbijeno.) Dvije godine je prošlo, Karamarko je pobijedio, a sumnjivi financijeri MOST-a uspjeli su ga demolirati. Istini za volju, Karamarko je napravio brojne greške u koracima. Brojni krivi potezi. Ali ova priča sa Britancima koji mogu utjecati na ishod izbora u RH mi se činila totalno ludom.

Kad evo, pola godine nakon izbora, i nakon pada nove Vlade, spominje se Plenković u utrci za šefa HDZ-a. Nazdravlje! Pogledajte tko ga predlaže! Pa on kao da je kandidat ljevice. Uz to, čovjek puno priča bez da išta konkretno kaže. Sjetim se odmah i Vesne Pusić koja je govorila kako je Karamarko HDZ odveo radikalno desno, i izrazila žaljenje jer su bili na pravom putu da postanu normalna demokratska stranka centra…

Hasanbegović?

Najviše glasova za člana predsjedništva dobio je Zlatko Hasanbegović, aktualni ministar kulture. Čovjek vrlo jasan, precizan, argumentiran, dosljedan… I trenutno najpopularniji političar u RH. Taj bi mogao pomesti konkurenciju u HDZ-u, postaviti HDZ na Tuđmanove temelje jer on ih – za razliku od HDZ-ovih profesionalnih političara i dodvornika – razumije i poznaje. Ali, kako neki kažu, HDZ ne voli nacionalno orjentirane političare… Osim Tuđmana, čini se da je tek Karamarko pokušao tim stopama (pitanje je li iz uvjerenja ili koristi), a od ostalih vođa… nitko.

Koja je u svemu ovome uloga MOST-a, Petrova… teško je reći. Oni rade iz uvjerenja. Međutim, iz čega rade oni koji ih financiraju i koji zagovaraju pripajanje MOST-a ljevici?

Pitanje je, i za Plenkovića, je li on doista „britanski igrač“, ili je samo netko tko trenutno nekome odgovara a da toga nije ni svjestan… Ili je sve to izmišljotina, i sve se apsolutno slučajno poklopilo da ispadne ovako…

M.B.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari